To ciasto, które uwielbiałam będąc dzieckiem. Nie wiem w zasadzie, dlaczego tak nazywa się to ciasto i czy faktycznie taka jest jego nazwa, czy może tylko u nas w domu tak się na nią mówiło....
W planach miałam inne ciasto (pojawi się tu niebawem), ale zabrakło mi do niego jednego z głównych składników, więc poszukałam w sieci szybko, co mogłabym upiec z tego, co akurat mam w lodów...
Pyszna, niesamowicie puszysta i delikatna jak puch. W smaku wyraźnie ajerkoniakowa, ale smak ajerkoniaku nie narzuca się zbytnio, tworzy raczej przyjemny akcent. Za samym ajerkoniakiem nie p...
Babka ucierana o przyjemnie karmelowym smaku. Wilgotna, puszysta, długo zachowuje świeżość.
Jeśli lubicie kawowe smaki w wypiekach ta babka przypadnie Wam do gustu. Delikatnie kawowa, z drobinkami ciągnącej się czekolady, zanurzona w polewie nutellowo-kawowej. Dość zwarta i wilgotn...
Kolejna propozycja na świąteczny stół. Puszysta, mięciutka, dość wilgotna, z wyraźną nutą kokosa. Długo zachowuje świeżość, dzięki czemu jest smaczna nawet na 3 dzień po upieczeniu. Polewa c...
Bardzo smaczna bezproblemowa babka, która – jeśli tylko będziecie trzymać się wskazówek – uda się na sto procent. Jak przystało na ciasto ucierane, ważne, żeby składniki miały temperaturę po...
Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Tym razem wilgotna babka, o mocno limonkowym smaku i aromacie. Jedna z moich ulubionych. Jogurt nadaje jej wilgotności, a spora ilość limonek sprawia,...
Powoli zbliża się Wielkanoc, więc babek będzie u nas coraz więcej, zwłaszcza, że wszyscy moi domownicy je lubią… tym razem przyszła kolej na babkę marmurkową,aromatyczną, pachnąca wanilią i ...
Zapewne też od czasu do czasu macie dylemat, co zrobić z białkami, które zostały po przygotowywaniu ciasta kruchego, drożdżowego tudzież innych słodkości z dodatkiem samych żółtek. Mnie zdar...
Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Tym razem mam dla Was pyszną babkę orzechowo-truflową. Niewątpliwie to jedna z lepszych babek jakie jadłam. W smaku i aromacie delikatnie wyczuwalne o...
Lekka, delikatna jak puch babka. Jeśli tylko będziemy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owiniętą folią, będzie równie smaczna na drugi dzień. Idealna zarówno na Wielkanoc,...
Klasyczna babka piaskowa, idealna na codzień i od święta.
Puszysta, mięciutka i wilgotna babka ucierana z wyraźną nutą pomarańczy, wyczuwalną zarówno w smaku jak i zapachu. Ja jestem fanką wszelkich cytrusowych smaków, więc mi bardzo przypadła do g...
To mój babkowy faworyt na tegoroczne święta. Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa (jak i reszta mojej rodzinki) i wiem, że na święta zrobię ją ponownie. :)
Obłędnie pyszne ciasto, które powstało na skutek totalnej improwizacji i nawet przez chwilę nie przypuszczałam, że będzie aż tak pyszne. Jeśli podobnie jak ja lubicie keksy i inne rumowe cia...
To jedna tych babek, które uwodzą swoją wyglądem już od pierwszej chwili, a wszystko za sprawą szafranu, który nadał jej niesamowitą żółtą barwę. :) Mi chyba jednak nie przypadła do gustu, n...
Jeśli lubicie mocno bakaliowe wypieki, to ciasto będzie strzałem w dziesiątkę. W smaku przypomina nieco keks, choć przyprawy korzenne nadają mu trochę innego charakteru, a poza tym jest jesz...
Puszyste, mięciutkie ciasto ucierane, o delikatnym bananowym smaku i intensywnym cynamonowym aromacie.
Zostało mi trochę masy makowej przygotowanej do sernika i zastanawiałam się jak ją wykorzystać, aż tu wpadł mi w ręce taki oto przepis. Wspaniałe, jesienne połączenie pachnącego cynamonem, k...
Odkąd tylko zobaczyłam to ciacho u Majanki wiedziałam, ze będę musiała je zrobić. Przyznaję, ze bardzo zaintrygowało mnie połączenie kokosa i rabarbaru, a że uwielbiam rabarbar w połączeniu ...
Znacznej części z Was zapewne bardzo dobrze znane ciasto ze szpinakiem, któremu ciacho zawdzięcza swą piękna, charakterystyczna barwę.
Dokładnie takie, jak sobie wyobrażałam - mięciutkie, nie za suche, o wyrazistym aromacie korzennym.
Tym razem zapraszam Was na pyszne ciasto maślano-śmietankowe, u mnie z jabłkami, ale spokojnie można wykorzystać inne owoce. Ciasto mimo że pyszne to proste w przygotowaniu i niezbyt czasoch...
Tym razem ciasto w wersji fit. Coraz częściej mnie o takie prosicie, więc postaram się by było ich tutaj więcej. Prezentowane ciacho nie ma dodatku tłuszczu (poza tym zawartym w jajkach i jogurcie).
Ciasto, które kojarzy mi się z domem rodzinnym i dzieciństwem. Pamiętam, że tego tupu ciasta często gościły na naszym stole w tygodniu, babcia przygotowywała je na podwieczorek.
Smak rabarbaru to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Na myśl o nim od razu wracają wspomnienia babcinego ciasta z jego udziałem. Ciasto podjadałam na ogół z blaszki zanim zdążyło w...
Kolejna propozycja na Walentynki. Jeśli nie macie czasu na przygotowywania tortów i czasochłonnych ciast, to proponuję takie nieskomplikowane i stosunkowo proste w przygotowaniu ciasto. Połą...
Bardzo smaczne wilgotne ciasto, o wyraźnie waniliowym smaku, który przyjemnie współgra z kwaskowatym rabarbarem.
To już chyba przedostatnia babka, jaką zdążę Wam zaproponować na zbliżające się wielkimi krokami święta. :) Planuję zamieścić jeszcze przepis na pyszną babkę , ale czas pokaże czy się wyrobi...