Jabłka obrać, wydrążyć i skropić sokiem z cytryny. Masę makową wymieszać z miodem, napełnić nią wydrążone jabłka.
Miękkie masło utrzeć na puszysta masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając kolejno dodawać żółtka. Cały czas ucierając, dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamonem, goździkami i kardamonem. Na koniec ciasto wymieszać z ubitymi na sztywna piane białkami.
Formę* nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wlać do formy, w równych odstępach powkładać do ciasta przygotowane jabłka.
Piec około 40- 50 minut w temp. 180°C, do suchego patyczka. Z formy wyjmować po ostudzeniu. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego. :)
*ja piekłam w formie 23 x 23 cm, użyłam 4 jabłek, ale w takiej formie ciasto wyszło wysokie i zakryło jabłka, jeśli użyjemy większej formy, możemy dodać 6 jabłek, a efekt wizualny będzie ciekawszy, bo jabłka pozostaną częściowo odsłonięte
Ciasto cynamonowe nadziewane jabłkami i masą makową
Zostało mi trochę masy makowej przygotowanej do sernika i zastanawiałam się jak ją wykorzystać, aż tu wpadł mi w ręce taki oto przepis. Wspaniałe, jesienne połączenie pachnącego cynamonem, kardamonem i goździkami ciasta z jabłuszkami nadziewanymi masą makową z dodatkiem miodu i bakalii… było pyszne i standardowo zniknęło zaczym zdążyłam się nim nacieszyć. :) Samo ciasto jest wilgotne, wspaniale pachnie przyprawami korzennymi, a w połączeniu z jabłkami pełnymi bakaliowej niespodzianki stanowi pyszne i niebagatelne połączenie. :) Przepis pochodzi z gazetki „Ciasta z owocami”.
Ciasto cynamonowe nadziewane jabłkami i masą makową
Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 9
Forma: 23x23 cm
Opis
Zostało mi trochę masy makowej przygotowanej do sernika i zastanawiałam się jak ją wykorzystać, aż tu wpadł mi w ręce taki oto przepis. Wspaniałe, jesienne połączenie pachnącego cynamonem, kardamonem i goździkami ciasta z jabłuszkami nadziewanymi masą makową z dodatkiem miodu i bakalii… było pyszne i standardowo zniknęło zaczym zdążyłam się nim nacieszyć. :) Samo ciasto jest wilgotne, wspaniale pachnie przyprawami korzennymi, a w połączeniu z jabłkami pełnymi bakaliowej niespodzianki stanowi pyszne i niebagatelne połączenie. :) Przepis pochodzi z gazetki „Ciasta z owocami”.
Polecam Wam wypróbować! :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
jajek
cukru
cukru waniliowego
mąki
200 g
miękkiego masła
proszku do pieczenia
mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta kardamonu
Nadzienie:
Ilość
Składnik
śrenich jabłek
masy makowej z bakaliami (domowej lub z puszki)
sok i skórka z 1 dużej cytryny
płynnego miodu
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cukru pudru
Sposób przygotowania
Jabłka obrać, wydrążyć i skropić sokiem z cytryny. Masę makową wymieszać z miodem, napełnić nią wydrążone jabłka.
Miękkie masło utrzeć na puszysta masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając kolejno dodawać żółtka. Cały czas ucierając, dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamonem, goździkami i kardamonem. Na koniec ciasto wymieszać z ubitymi na sztywna piane białkami.
Formę* nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wlać do formy, w równych odstępach powkładać do ciasta przygotowane jabłka.
Piec około 40- 50 minut w temp. 180°C, do suchego patyczka. Z formy wyjmować po ostudzeniu. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego. :)
*ja piekłam w formie 23 x 23 cm, użyłam 4 jabłek, ale w takiej formie ciasto wyszło wysokie i zakryło jabłka, jeśli użyjemy większej formy, możemy dodać 6 jabłek, a efekt wizualny będzie ciekawszy, bo jabłka pozostaną częściowo odsłonięte