Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Obłędnie pyszne ciasto, które powstało na skutek totalnej improwizacji i nawet przez chwilę nie przypuszczałam, że będzie aż tak pyszne. Jeśli podobnie jak ja lubicie keksy i inne rumowe ciacha z dodatkiem bakalii, to będziecie nim zachwyceni. I wcale nie przesadzam. ;) Zapach, jaki unosi się podczas pieczenia i już po upieczeniu jest nie do opisania, ale po spróbowaniu pierwszego kęsa już wiemy, że smak niczym nie ustępuje aromatowi. :) Ciekawego charakteru nadaje mu dodatkowo Porto, które w wersji mniej alkoholowej można zamienić na sok winogronowy lub z czarnej porzeczki (taką wersje też już przetestowaliśmy). :)
Ilość | Składnik |
---|---|
rodzynek | |
suszonych wiśni | |
suszonej żurawiny | |
ciemnego rumu | |
wina Porto* | |
miękkiego masła | |
jasnego cukru Muscovado (można zastąpić 150 g cukru pudru) | |
duże jajka | |
mąki pszennej | |
proszku do pieczenia | |
szczypta soli | |
cynamonu | |
kardamonu | |
mielonych goździków | |
orzechów włoskich, posiekanych | |
mielonej gałki muszkatołowej |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru |
Bakalie przełożyć do rondelka, zalać Porto (dodać nieco wody, tak by wszystkie bakalie były przykryte) i zagotować. Dodać rum, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Gdy owoce przestygną, odsączyć je dokładnie na sicie. Około 100 ml mieszanki rumowo-winnej odlać i odstawić na bok.
Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę (najlepiej robić to końcówką do ubijania). Kolejno dodawać jajka, po każdym ucieramy około 30-40 sekund lub dłużej aż masa będzie jednolita i puszysta. Na koniec dodać przyprawy, zmiksować, aby dokładnie połączyły się z masą maślano-jajeczną.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodawać do masy maślanej na przemian z odlaną wcześniej mieszanką wina i rumu. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do niewielkiej formy w kształcie babki (natłuszczonej) lub niedużej keksówki wyłożonej papierem do wypieków (u mnie forma do babki z kominem o wym. 18 cm szerokość x 9 cm wysokość).
Ciasto piec około 40 minut lub dłużej (do suchego patyczka) w temperaturze 180 °C (piekłam z termoobiegiem).
Gotowe wyjąć z piekarnika, pozostawić na kilka minut w formie, a następnie wyjąć i studzić dalej na kratce. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
*wino Porto można zastąpić sokiem z winogron lub sokiem porzeczkowym, ewentualnie innym słodkim winem