Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 90 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 12x24 cm
Kolejna propozycja na Walentynki. Jeśli nie macie czasu na przygotowywania tortów i czasochłonnych ciast, to proponuję takie nieskomplikowane i stosunkowo proste w przygotowaniu ciasto. Połączenie dwóch rodzajów ciast - puszystego ucieranego i wilgotnego czekoladowego, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać jeden ulubiony rodzaj ciasta, różnorodnie go tylko zabarwiając. Takie ciacho może być sympatyczną niespodzianką dla bliskiej naszemu sercu osoby. :) A uśmiech po ukrojeniu przez tą osobę kawałka… bezcenny :)
Ilość | Składnik |
---|---|
masła | |
cukru | |
domowego cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
średnich jajek (lub 4 duże) | |
mąki pszennej (u mnie tortowa) | |
proszku do pieczenia | |
śmietany | |
odrobina różowego lub czerwonego barwnika |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady | |
180 g | miękkiego masła |
mąki pszennej | |
proszku do pieczenia | |
cukru | |
ekstraktu z wanilii | |
duże jajka | |
mleka lub słodkiej śmietanki |
Ciasto różowe:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (ekstraktem), na puszystą, białą masę (mikserem, na średnich lub najwyższych obrotach). Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka (po jednym), śmietanę i barwnik, zmiksować. Opcjonalnie można dodać rozpuszczoną wystudzoną białą czekoladę. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Keksówkę o wym. 24 x 12 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto.
Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 165-170°C (termoobieg).
Upieczone ciasto studzić na kratce. Przestudzone pokroić na plastry grubości 1-1,5 cm, w każdym wyciąć za pomocą wykrawaczki serce.
Ciasto czekoladowe:
Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i mleko, dokładnie zmiksować. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.
Keksówkę o wymiarach 22 x 9 cm wyłożyć papierem do pieczenia, w środku ułożyć wzdłuż keksówki rząd serduszek (tak jak to widać tutaj). Najlepiej żeby jedna osoba trzymała nam serduszka a my w tym czasie nakładamy ciasto wokół serc i na nich, jeśli nie mamy nikogo do pomocy to jedną ręką przytrzymujemy ciasta a druga wokół serc nakładamy ciasto czekoladowe, tak by podtrzymywało ze wszystkich stron serca, a gdy już stabilnie stoją, wykładamy równomiernie resztę ciasta. Piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C (termoobieg) lub 180° bez termoobiegu (sprawdzać patyczkiem - gdy ciasto będzie upieczone patyczek nie będzie już mokry, może być lekko obklejony wilgotnymi okruchami ciasta).
Upieczone ciasto studzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
Smacznego :)