mąki tortowej (dałam więcej – ok 250 g, bo ciasto było zbyt rzadkie i lentilki nie utrzymałyby się na powierzchni)
standardowe opakowania lentilek
Sposób przygotowania
Obie czekolady posiekać, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (posiekaną czekoladę przełożyć do metalowej miski, dodać masło, miskę ustawiamy na garnku z gotującą się na wodą, pilnujemy by woda, ani para nie dostawała się do czekolady, bo zgęstnieje, od czasu do czasu mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści). Dodać cukier i śmietanę, dokładnie wmieszać (masa może nieco zgęstnieć).
Jajka roztrzepać w misce, dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać.
Blachę o wym. ok. 22- 32 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę przelać ciasto, wierzch wygładzić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 °C. Na cieście ułożyć lentilki. Placek wstawić do piekarnika, piec ok. 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie. Nieco przestudzony można wyjąć i studzić dalej na kratce.
Dziś mam dla was ciasto, które spodoba się szczególnie naszym pociechom. Ciasto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, więc nasi najmłodsi kucharze mogą spokojnie uczestniczyć w jego przygotowaniu, co będzie dla nich dodatkową frajdą. :) Placek czekoladowy jest wilgotny i dość słodki, dzięki czemu bardzo przypada do gustu tym najmłodszym, a chrupiące kolorowe lentilki sprawiają, że maluchy nie mogą oderwać od niego ozu. :) Oczywiście pałaszowanie ciacha zapewne zacznie się od wyskubywania kolorowych draży, ale przecież możemy czasami przymknąć na to oko. :) Przepis znalazłam w magazynie „Sól i Pieprz” Nr 2/2013. A może przygotujecie taką kolorową niespodziankę swoim szkrabom na dzień dziecka? :) Polecam gorąco! :)
Składniki:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
mlecznej czekolady
200 g
margaryny w temperaturze pokojowej (użyłam masła)
kwaśnej, gęstej śmietany
drobnego cukru (użyłam cukru pudru)
średnie jajka (rozmiar M)
mąki tortowej (dałam więcej – ok 250 g, bo ciasto było zbyt rzadkie i lentilki nie utrzymałyby się na powierzchni)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
SlodkieFantazje
2013-11-11 19:58:32
@Canella - myślę, że tak.
canella98
2013-11-11 19:41:40
mam kwaśną śmietanę 30 %, Presidenta. Nada się tutaj, czy za tłusta? z góry dziękuję za odpowiedź ;)
SlodkieFantazje
2013-10-04 20:47:39
@Monia - dziękuję za czujność... niestety niektórzy blogerzy mają jakiś ogromny problem z podaniem źródła przepisu tudzież wspomnieniem czyją stylizacją się inspirowali... Nie jest to zbyt ptofesjonalne, ale jak w każdej innej dziedzinie tak i w blogosferze kulinarnej są ludzie, którzy lubią sobie przypisywać coś, co jest zasługą kogoś innego... W tym przypadku nie chodzi o samą stylizacje, ale również o źródło przepisu, bo je również wypadałoby podać (nie ja jestem autorem przepisu i wspomniałam o tym we wstępie do przepisu, ale ktoś następny o pochodzeniu przepisu wspomnieć nawet nie raczył.... a szkoda).
Monia
2013-10-04 15:08:16
Świetny pomysł na stylizację, szkoda tylko, że ktoś go skopiował i nie podał źródła skąd owy pomysł pochodzi :( http://anyzkowo.blogspot.com/2013/10/sodkie-czekoladowe-domino.html
SlodkieFantazje
2013-06-29 14:21:42
@Bebe - w przepisie celowo nie ma proszku do pieczenia, ciasto jest niewysokie, bo nie rośnie zbyt mocno do góry, ale dzięki temu lentilki utrzymują się na powierzchni i nie zapadają się w ciasto. Po dodaniu proszku do pieczenia ciasto mocno rośnie "pochłaniając" przy okazji lentilki, oto i powód. :)Pozdrawiam serdecznie
bebe
2013-06-29 12:44:28
Zdziwilo mnie,ze w przepisie nie ma proszku do pieczenia... do swojego wypieku dodalam wiec 2 lyzeczki proszku do pieczenia. niestety lentylki w trakcie pieczenia zapadly sie w glab ciasta...mimo,ze ciasto bylo geste. co moglo byc tego przyczyna?
SlodkieFantazje
2013-05-26 17:06:01
@Jolanta Szyndlarewicz - Jolu, placek wychodzi dość wilgotny, nie jest suchy, ale nie jest tak mokry jak np. brownie, bardziej przypomina murzynka, tylko jest mniej puszysty, a bardziej zbity. :)
Jolanta Szyndlarewicz
2013-05-26 03:25:43
C\zy ten placek należy do tych suchszych czy raczej wilgotnych? Pytam bo mam na niego wielką ochote:)
Malpok
2013-05-23 21:32:10
Dodam tylko, że ciasto przepyszne... a mina dzieciaków bezcenna;) dzięki za natchnienie :)
SlodkieFantazje
2013-05-23 20:24:20
@Malpok - dzięki za czujność :) już poprawiam :)
Malpok
2013-05-23 17:04:47
Wygląda świetnie, zabrałam się za robienie. W przepisie brakuje momentu, kiedy daje się masło:) pozdrawiam
Catherine
2013-05-23 07:31:09
Coś dla moich lentilkowo-czekoladowych łasuchów:)Pozdrawiam!
Ladylaura.
2013-05-22 15:26:11
cudnie wygląda,podobnie jak ciastka z lentilkami.
kamycha
2013-05-22 13:35:34
Duże dzieci też z chęcią zjedzą takie ciacho :)
Salvador Dali
2013-05-22 10:43:25
Ale bajernackie! Takie słodkie, w sam raz na jakieś kinderparty :)
Dziś mam dla was ciasto, które spodoba się szczególnie naszym pociechom. Ciasto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, więc nasi najmłodsi kucharze mogą spokojnie uczestniczyć w jego przygotowaniu, co będzie dla nich dodatkową frajdą. :) Placek czekoladowy jest wilgotny i dość słodki, dzięki czemu bardzo przypada do gustu tym najmłodszym, a chrupiące kolorowe lentilki sprawiają, że maluchy nie mogą oderwać od niego ozu. :) Oczywiście pałaszowanie ciacha zapewne zacznie się od wyskubywania kolorowych draży, ale przecież możemy czasami przymknąć na to oko. :) Przepis znalazłam w magazynie „Sól i Pieprz” Nr 2/2013. A może przygotujecie taką kolorową niespodziankę swoim szkrabom na dzień dziecka? :) Polecam gorąco! :)
Składniki
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
mlecznej czekolady
200 g
margaryny w temperaturze pokojowej (użyłam masła)
kwaśnej, gęstej śmietany
drobnego cukru (użyłam cukru pudru)
średnie jajka (rozmiar M)
mąki tortowej (dałam więcej – ok 250 g, bo ciasto było zbyt rzadkie i lentilki nie utrzymałyby się na powierzchni)
standardowe opakowania lentilek
Sposób przygotowania
Obie czekolady posiekać, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (posiekaną czekoladę przełożyć do metalowej miski, dodać masło, miskę ustawiamy na garnku z gotującą się na wodą, pilnujemy by woda, ani para nie dostawała się do czekolady, bo zgęstnieje, od czasu do czasu mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści). Dodać cukier i śmietanę, dokładnie wmieszać (masa może nieco zgęstnieć).
Jajka roztrzepać w misce, dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać.
Blachę o wym. ok. 22- 32 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę przelać ciasto, wierzch wygładzić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 °C. Na cieście ułożyć lentilki. Placek wstawić do piekarnika, piec ok. 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie. Nieco przestudzony można wyjąć i studzić dalej na kratce.