Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Jeśli lubicie kawowe smaki w wypiekach ta babka przypadnie Wam do gustu. Delikatnie kawowa, z drobinkami ciągnącej się czekolady, zanurzona w polewie nutellowo-kawowej. Dość zwarta i wilgotna, niezbyt puszysta, ale mięciutka i długo zachowująca świeżość.
Ja osobiście nie za bardzo przepadam za kawą, ale kawa w takiej postaci, jak najbardziej do mnie przemówiła. :) Babka jest dość uniwersalna i mimo że kawa jest wyczuwalna, to jest to na tyle subtelny smak, iż z pewnością zasmakuje również młodszym biesiadnikom. :) Polecam nei tylko na Wielkanoc!
Ilość | Składnik |
---|---|
masła, miękkiego | |
drobnego cukru | |
jajka | |
pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem z wanilii) | |
kwaśnej śmietany, 12 lub 18% | |
kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w odrobinie gorącej wody) | |
mąki pszennej | |
proszku do pieczenia | |
gorzkiej czekolady, posiekanej (można zastąpić mleczną) |
Ilość | Składnik |
---|---|
Nutelli | |
oleju | |
kawy rozpuszczalnej |
Ciasto:
Masło utrzeć mikserem ze 140 g cukru na puszystą masę, cukier dodawać stopniowo. Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodawać po 1 żółtku i dalej miksować na puszysta masę. Dodać śmietanę i kawę, wymieszać.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, gdy piana jest już sztywna stopniowo (po 1 łyżce dodawać cukier) i ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Do masy maślano-żółtkowej przesiać mąkę i dodać 1/2 piany. Zmiksować. Dodać resztę ubitej piany i delikatnie wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, ponownie delikatnie wymieszać.
Formę na babkę o śr. góry ok. 24 cm (może być mniejsza) nasmarować masłem i oprószyć mąką (formę silikonową wystarczy natłuścić).
Ciasto wylać do formy. Piec ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C (piekłam z termoobiegiem). Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto na pewno się upiekło. Gotowe przestudzić nieco w formie, później przełożyć na kratkę.
Polewa:
Nutelle rozpuścić w kąpieli wodnej, w tym celu. Miskę z Nutellą opieramy na garnku z gotującą się wodą (nie stawiamy na wodzie), dodajemy olej i kawę rozpuszczoną w 1-2 łyżeczkach gorącej wody lub mleka. Trzymamy na garnku, od czasu do czasu mieszając, aż masa będzie płynna, gładka i błyszcząca.
Gotową polewą polewamy przestudzone ciasto.
Smacznego :)