mleka kokosowego (ewentualnie może być tez zwykłe)
otarta skórka z 1 cytryny
budyń waniliowy lub kokosowy (jeśli macie czas to najlepiej przygotować domowy)
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 180°. Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem lub natłuścić. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi (zostawić 5-6 łyżek wiórków, bo będą nam potrzebne później -zostawiamy około 40-50 g), proszkiem i sodą. Jogurt wymieszać z mlekiem kokosowym. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie – dalej miksując – dodać oliwę / olej lub stopione masło, otartą skórkę, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt (1/3 jogurtu, 1/3 mąki itd., zaczynając od jogurtu i kończąc na mące).
Uwaga : ciasta nie należy zbyt długo miksować po dodaniu mąki, a tylko do połączenia składników.
Połowę ciasta przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem tortownicy i posypać je 3 łyżkami wiórków kokosowych.
Przygotować budyń domowy lub ze sklepu wg przepisu na opakowaniu. Budyń wyłożyć na ciasto, posypać pozostałymi wiórkami. Następnie nałożyć rabarbar i posypać go cukrem. Całość przykryć druga połową ciasta.
Piec ok. 45-50 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.
Smacznego :)
* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Odkąd tylko zobaczyłam to ciacho u Majanki wiedziałam, ze będę musiała je zrobić. Przyznaję, ze bardzo zaintrygowało mnie połączenie kokosa i rabarbaru, a że uwielbiam rabarbar w połączeniu z budyniem, postanowiłam nim uzupełnić smak ciasta. :) I powiem Wam, że wyszło pyszne. :) Wiem, to nie brzmi skromnie… ale ciacho jest naprawdę pierwsza klasa. :) Kwaskowaty rabarbar idealnie uzupełnia słodycz ciasta i wspaniale harmonizuje z budyniem. Charakteru całości nadaje kokosowy posmak. Przepis znaleziony u Majanki, a pochodzi od Bei, mój wkład to wzbogacenie ciasta o budyń i podzielenie go na dwie warstwy. Bardzo, bardzo Wam polecam!
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
rabarbaru
mąki
wiórków kokosowych
proszku do pieczenia
sody
jajka
cukru
stopionego i ostudzonego masła
gęstego jogurtu naturalnego
mleka kokosowego (ewentualnie może być tez zwykłe)
otarta skórka z 1 cytryny
budyń waniliowy lub kokosowy (jeśli macie czas to najlepiej przygotować domowy)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Nenyanan
2015-09-27 10:09:29
świetne ciasto, polecam :-)
SlodkieFantazje
2014-06-01 17:51:41
@Marta - lekko przestudzony, ale jeszcze ciepły. Pozdrawiam
Marta
2014-05-31 17:55:54
wylewamy gorący budyń?
moje pasje
2012-06-05 07:57:48
Pyszności!!!! Ja w tym roku jeszcze nie kupowałam rabarbaru. Koniecznie musze to nadrobić :) Fantastyczna propozyja!!!
Marianna
2012-06-04 07:55:03
Wczoraj przywiozłam od rodziców z działki tonę rabarbaru. Zastanawiałam się, co tu zrobić. Weszłam na ten przepis i.... zrobiłam dokładnie, jak w przepisie. Dziękuję :) Ciasto jest przepyszne. Dodałabym może ciutek mniej cukru. Ta skórka z cytryny - hmm.... delicja w smaku. nie za dużo, nie za mało. idealnie. Co do słówka od siebie - rabarbar ułozyłabym tak, jak na rysunku, żeby się łatwiej kroiło. Ja powkładałam byle jak, a nie "z włosem" i przy krojeniu się psuje nieraz. Jeszcze raz dzięki
Karolina
2012-06-03 14:54:12
Dziś upiekłam to, oto wspaniałe ciasto :) Jest wyborne. Jednym słowem rewelacja i polecam go wszystkim :)
wiosenka27
2012-06-01 19:30:00
Dziękuję za odpowiedź:)
Majana
2012-06-01 06:43:45
Wygląda wspaniale! To pyszne ciasto, myślę, że dodatek budyniu wzbogaca smak tego ciacha i jest rewelacyjne!Tak własnie wygląda :) Ciesze się,ze Cię zainspirowałam moim wpisem:)Piękne zdjęcia oczywiście :)Pozdrowienia :*
SlodkieFantazje
2012-05-31 18:53:07
@Wiosenka27 - Dokładnie tak, już dodałam w przepisie. :)
Krysia
2012-05-31 18:18:49
Teraz ja je zobaczyłam i wiem że muszę je zrobić. Wygląda przepysznie :)
wiosenka27
2012-05-31 13:07:30
Wspaniałe ciacho:) Czy drugą połowę ciasta kladziemy na rabarbar?
Odkąd tylko zobaczyłam to ciacho u Majanki wiedziałam, ze będę musiała je zrobić. Przyznaję, ze bardzo zaintrygowało mnie połączenie kokosa i rabarbaru, a że uwielbiam rabarbar w połączeniu z budyniem, postanowiłam nim uzupełnić smak ciasta. :) I powiem Wam, że wyszło pyszne. :) Wiem, to nie brzmi skromnie… ale ciacho jest naprawdę pierwsza klasa. :) Kwaskowaty rabarbar idealnie uzupełnia słodycz ciasta i wspaniale harmonizuje z budyniem. Charakteru całości nadaje kokosowy posmak. Przepis znaleziony u Majanki, a pochodzi od Bei, mój wkład to wzbogacenie ciasta o budyń i podzielenie go na dwie warstwy. Bardzo, bardzo Wam polecam!
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
rabarbaru
mąki
wiórków kokosowych
proszku do pieczenia
sody
jajka
cukru
stopionego i ostudzonego masła
gęstego jogurtu naturalnego
mleka kokosowego (ewentualnie może być tez zwykłe)
otarta skórka z 1 cytryny
budyń waniliowy lub kokosowy (jeśli macie czas to najlepiej przygotować domowy)
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 180°. Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem lub natłuścić. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi (zostawić 5-6 łyżek wiórków, bo będą nam potrzebne później -zostawiamy około 40-50 g), proszkiem i sodą. Jogurt wymieszać z mlekiem kokosowym. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie – dalej miksując – dodać oliwę / olej lub stopione masło, otartą skórkę, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt (1/3 jogurtu, 1/3 mąki itd., zaczynając od jogurtu i kończąc na mące).
Uwaga : ciasta nie należy zbyt długo miksować po dodaniu mąki, a tylko do połączenia składników.
Połowę ciasta przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem tortownicy i posypać je 3 łyżkami wiórków kokosowych.
Przygotować budyń domowy lub ze sklepu wg przepisu na opakowaniu. Budyń wyłożyć na ciasto, posypać pozostałymi wiórkami. Następnie nałożyć rabarbar i posypać go cukrem. Całość przykryć druga połową ciasta.
Piec ok. 45-50 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.
Smacznego :)
* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową