Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Ilość | Składnik |
---|---|
brązowego cukru trzcinowego | |
pasty lub ekstraktu z wanilii | |
śmietanki kremówki 30%, w temperaturze pokojowej | |
220 g | masła w temperaturze pokojowej |
dużych jajek | |
mąki pszennej | |
proszku do pieczenia |
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g | czekolady białej, dobrej jakości |
czekolady mlecznej (można zastąpić gorzką) | |
śmietanki kremówki 30% | |
kawy rozpuszczalnej (mozna dać mniej lub więcej wg uznania |
Ciasto:
Na suchą patelnię wysypać 100 g brązowego cukru, podgrzewać na średnim ogniu aż cukier się rozpuści (to trwa kilka minut, więc musicie uzbroić się w cierpliwość, najpierw będzie się krystalizował, czyli zbrylał i nic nie będzie wskazywało na to, że się rozpuści, ale chwila cierpliwości i jego konsystencja się zmieni; ps. nie dolewajcie wody i nie mieszajcie). ;)
Gdy konsystencja cukru zmieni się na nieco gęstszą (najlepiej nabrać odrobinę na łyżeczkę i upuścić na zimny talerzyk, lub do wody, jeśli powstanie nam ciągnąca się kropla, którą można uformować w kulkę konsystencja jest odpowiednia). zmniejszamy ogień i szybko dodajemy śmietankę, mieszamy. W tej chwili karmel może się ponownie nieco zbrylić, ale po chwili wróci do płynnej konsystencji. Gotować ok. 2-3 minut, aż masa będzie zupełnie płynna i jednolita, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, odstawić na chwilę do przestudzenia.
W dużej misce utrzeć (za pomocą miksera) masło z pozostałym cukrem na puszystą masę, Żółtka oddzielić od białek, dodawać po jednym żółtku do masy maślanej i stale ucierać. Dodać wanilię, zmiksować.
Mąkę przesiać do drugiej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy maślano-jajecznej dodać połowę mąki i połowę karmelu, zmiksować. Dodać resztę mąki i resztę karmelu ( w razie potrzeby, dla rozrzedzenia można dodać 3-4 łyżki mleka).
W oddzielnej misce białka ubić na sztywno, za pomocą łyżki wmieszać do ciasta. Gotowe ciasto wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy (silikonową wystarczy jedynie nieco natłuścić). U mnie foremka z kominem o średnicy 24 cm.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 5-60 minut (do suchego patyczka).
Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić przez kwadrans w formie, następnie wyjąc na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, śmietankę i rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody kawę, wymieszać do połączenia składników). Ciasto polać przygotowaną polewą.
Smacznego :)