KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Ciasto marchewkowe II - idealne

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_4840.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23x23 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    oleju (u mnie słonecznikowy)
    golden syrup
    drobnego brązowego cukru
    średnie jajka
    mąki
    proszku do pieczenia
    sody oczyszczonej
    mielonego imbiru
    mielonego cynamonu
    mielonych goździków
    marchwi (waga po obraniu)
    rodzynek
    orzechów włoskich, posiekanych
  • Krem:

    Ilość Składnik
    400 g serka philadelphia lub innego serka kremowego lekko solonego
    miękkiego masła
    cukru pudru
    pasty z wanilii
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kilka orzechów włoskich do dekoracji
    cynamon do oprószenia

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165°C (termoobieg).

Ciasto:

Marchew zetrzeć na tarce (na grubych oczkach).

W dużej misce zmiksować olej, golden syrup, jajka i cukier na jednolitą masę. 
Do drugiego naczynia przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami, następnie dodać do wcześniej zmiksowanych mokrych składników, wymieszać. Dodać startą marchew, rodzynki i posiekane orzechy.

Blachę o wym. ok.  23 x 23 cm (może być ciut większa) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Piec w podanej wyżej temperaturze około 50-60 minut lub dłużej - do suchego patyczka (patyczek może być lekko wilgotny po wyjęciu, bo ciasto nawet po upieczeniu jest dość wilgotne, ale nie powinien być mokry i obklejony ciastem). Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika, pozostawić na kwadrans do przestudzenia w formie, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić na niej do całkowitego wystudzenia. 
Gdy ciasto wystygnie, odkroić z niego wyrośniętą górkę, tak, żeby zrobiło się na wierzchu zupełnie płaskie, następnie ostrym nożem podzielić wzdłuż na dwa blaty jednakowej grubości.

Krem:

Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką, jedwabista masę.

Całość:

Połowę kremu równomiernie rozprowadzić na dolnym  blacie ciasta, przykryć drugim blatem i wyłożyć na wierzch resztę kremu, wygładzić lub zrobić fale wg uznania. Oprószyć cynamonem i udekorować wg swoich upodobań.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Przepis na ciasto marchewkowe jest już od dwóch lat na blogu. Jednakże, mimo że wspomniane ciasto jest smaczne, to jednak uznałam, że można je trochę ulepszyć. Zależało mi, by ciasto wyszło bardziej miękkie i puszyste, ale nadal pozostało wilgotne. Trochę pokombinowałam z przepisem, a w zasadzie to mocno go zmodyfikowałam, zmieniając ilość mąki, marchewki, wykluczając ananasa, część cukru zastępując golden syrup'em, itd. i wyszło naprawdę przepyszne ciacho. Dokładnie takie, jak sobie wyobrażałam - mięciutkie, nie za suche, o wyrazistym aromacie korzennym. Sama marchewka jest oczywiście niewyczuwalna. A najważniejsze, że przy okazji jest banalne do przygotowania. 
ps. Smakowało nawet mojej córci, która zdecydowanie nie przepada za korzennym smakiem i aromatem w ciastach. 
Wypróbujcie koniecznie. :)
IMG_4873.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ania Ania
    2016-01-25 14:35:19

    Witam :) szukając ciasta marchewkowego od razu postanowiłam zajrzeć na pani stronę bo tu najpiękniejsze i najlepsze ciasta :).. Mam jednak pytanie odnośnie startej marchewki.. nie posiadam wagi kuchennej ( jeszcze) i totalnie nie wiem ile to jest 230 g? Pani Kasiu, czy może mi pani pomóc - ile to jest szklanek takich tradycyjnych 250 ml? Z góry dziękuję :)

    Twój komentarz
  • dusia324 dusia324
    2015-06-16 20:34:53

    Witam, właśnie się przymierzam do zrobienia tego ciasta i mam może banalne pytanie : dostępną mam tylko tortownicę 24 cm i korzystając z przelicznika foremek powinnam użyć 3,5 średniego jajka. Czy jeśli dam 3 duże to będzie dobrze?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-17 11:26:21

      Witam serdecznie, tak będzie w sam raz. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Aleksandra Aleksandra
    2015-02-03 09:59:35

    Ciasto wyszło piękne i pyszne! Dziękuje!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-03 10:50:39

      Bardzo się cieszę. :) Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Aleksandra Aleksandra
    2015-02-02 13:45:32

    Czy do kremu trzeba dodać tej pasty z wanilii? Czy ewentualnie mogę użyć czegoś innego lub pominąć ją?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-02 14:09:21

      Nie rezygnowałabym, bo wanilia nadaje charakterystyczny smak. Można zastąpić ekstraktem z wanilii, zmielonym cukrem waniliowym (wtedy puder już można pominąć albo zmniejszyć ilość, ewentualnie ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii, pozdrawiam

      Twój komentarz
      • Asia Asia
        2015-12-21 14:45:26

        jezeli chciałabym użyć ekstaktu waniliowego zamiasy pasty to ile go dodać?

        Twój komentarz
  • Ania Ania
    2014-12-23 17:30:46

    Zrobiłam dziś to ciasto. Jeste rewelacyjne. Zamiast serka philadelphia dałam mascarpone. Jestem pewna ,że całej mojej rodzince będzie smakowało :). Dziękuję za przepis .Pozdrawiam .

    Twój komentarz
  • Natalia Natalia
    2014-12-10 15:01:34

    Witam,

    czy ciasto wyłożone kremem należy umieścić w lodówce żeby zastygło?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-11 10:22:09

      Krem jest dość zwarty, więc od razu po przygotowaniu ciasto nadaje się do konsumpcji, ale oczywiście można je włożyć do lodówki, żeby nieco zastygło, a smaki dobrze się połączyły. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Dominika Dominika
    2014-11-20 13:20:05

    Witam serdecznie, ciasto z tego przepisu robiłam już kilkakrotnie i jest faktycznie niesamowite:) myślę,że to w dużej mierze przez dodatek brązowego cukru. Mój mąż je uwielbia:) Ale do rzeczy:zbliżają się urodziny mojej Córeczki i myślałam,by do przedszkola upiec dla dzieciaków muffiny udekorowane w świątecznym duchu. Myśli Pani,że to ciasto pasuje do muffinek? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-11-21 12:02:04

      Witam serdecznie, Bardzo się ciesze, że ciasto Pani zasmakowało. :) Myślę, że spokojnie można zrobić z niego muffiny. Choć na blogu są tez babeczki marchewkowe, które są równie pyszne, więc proszę sobie zerknąć, czy nie chciałaby Pani spróbować tamtego przepisu. :) Link poniżej: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4557/wieniec-marcepanowy Pozdrawiam serdecznie!

      Twój komentarz
  • 2014-10-23 09:03:46

    Mniam

    Twój komentarz
  • gin gin
    2014-10-22 19:33:45

    Wygląda po prostu idealnie :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-22 12:35:51

    czy ten syrop mozna zastapic miodem lub syropem klonowym ?

    Twój komentarz
    • 2014-10-23 10:16:48

      Przepraszam, dopiero zobaczyłam pytanie, tak można. Ale można też pominąć i dodać po prostu więcej brązowego cukru - 100 g więcej powinno wystarczyć.

      Twój komentarz
  • http://mamawszpilkach.pl/ http://mamawszpilkach.pl/
    2014-10-22 11:33:14

    Kasiu, przymierzam się do tego ciasta, ale nie wiem za bardzo skąd wziąć golden syrup. Dostanę go np. w Almie? Czy można go czymś zastąpić?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-22 12:06:34

      W Almie go niestety chyba nigdy nie widziałam. Ja kupuję na allegro u sprzedawcy "Swkorcu", dokładnie taki jak na tej aukcji: http://allegro.pl/golden-syrup-zloty-syrop-zlocisty-680g-skworcu-sa-i4659910636.html. Golden syrup można też zastąpić po prostu brązowym cukrem trzcinowym, zwiększając jego ilość o 100-150 g lub dając muscovado (nada fajny karmelowy posmak). Syrop złocisty można też zrobić samemu i nie jest to zbytnio skomplikowane, linki do przepisu i filmiku krok po kroku zamieściłam w komentarzu poniżej. Sama często korzystam z tego przepisu. Pozdrawiam!

      Twój komentarz
  • 2014-10-21 19:31:13

    co to golden syrup?????

    Twój komentarz
    • 2014-10-23 10:19:08

      dzięki za wyjaśnienie..

      Twój komentarz
    • 2014-10-23 10:17:42

      syrop złocisty, można kupić w sklepach internetowych, na allegro lub zrobić samemu w domu

      Twój komentarz
  • Anna Anna
    2014-10-21 18:02:48

    Ciacho wygląda obłędnie.. mam jednak pytanie czy składnik ciasta golden syrup jest niezbędnym dodatkiem? i czym można go zastąpić jeśli nie jest się w jego posiadaniu? Pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-22 11:58:18

      Golden syrup najlepiej zastąpić po prostu brązowym cukrem, a więc dać go więcej niż w przepisie, myślę, że ok. 300 g będzie ok. Syrop złocisty można też zrobić samemu i nie jest to bardzo skomplikowane, sama robię często z tego przepisu: http://neckredrecipes.blogspot.com/2009/12/homemade-golden-syrup.html, a tutaj filmik krok po kroku z przygotowania syropu: https://www.youtube.com/watch?v=ksIHlV9T17U. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • 2014-10-21 16:31:02

    Uwielbiam!

    Twój komentarz
  • Iza Iza
    2014-10-21 15:22:00

    Mam pytanko. Czy przyprawy korzenne można zastąpić gotową przyprawą do piernika? Jeśli tak to ile tego dodać? Dziękuję i pozdrawiam. Przepis wypróbuję na weekend ;)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-21 15:53:20

      Można zastąpić, dałabym jak w przepisie 2 łyżeczki cynamonu i oprócz tego 1 łyżkę przyprawy korzennej. Pozdrawiam serdecznie i czekam na relację po spróbowaniu :)

      Twój komentarz
  • 2014-10-21 15:07:25

    rany, daj kawałek <3

    Twój komentarz

Ciasto marchewkowe II - idealne

Ciasto marchewkowe II - idealne

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 23x23 cm

Opis

Przepis na ciasto marchewkowe jest już od dwóch lat na blogu. Jednakże, mimo że wspomniane ciasto jest smaczne, to jednak uznałam, że można je trochę ulepszyć. Zależało mi, by ciasto wyszło bardziej miękkie i puszyste, ale nadal pozostało wilgotne. Trochę pokombinowałam z przepisem, a w zasadzie to mocno go zmodyfikowałam, zmieniając ilość mąki, marchewki, wykluczając ananasa, część cukru zastępując golden syrup'em, itd. i wyszło naprawdę przepyszne ciacho. Dokładnie takie, jak sobie wyobrażałam - mięciutkie, nie za suche, o wyrazistym aromacie korzennym. Sama marchewka jest oczywiście niewyczuwalna. A najważniejsze, że przy okazji jest banalne do przygotowania. 
ps. Smakowało nawet mojej córci, która zdecydowanie nie przepada za korzennym smakiem i aromatem w ciastach. 
Wypróbujcie koniecznie. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    oleju (u mnie słonecznikowy)
    golden syrup
    drobnego brązowego cukru
    średnie jajka
    mąki
    proszku do pieczenia
    sody oczyszczonej
    mielonego imbiru
    mielonego cynamonu
    mielonych goździków
    marchwi (waga po obraniu)
    rodzynek
    orzechów włoskich, posiekanych
  • Krem:

    Ilość Składnik
    400 g serka philadelphia lub innego serka kremowego lekko solonego
    miękkiego masła
    cukru pudru
    pasty z wanilii
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kilka orzechów włoskich do dekoracji
    cynamon do oprószenia

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165°C (termoobieg).

Ciasto:

Marchew zetrzeć na tarce (na grubych oczkach).

W dużej misce zmiksować olej, golden syrup, jajka i cukier na jednolitą masę. 
Do drugiego naczynia przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami, następnie dodać do wcześniej zmiksowanych mokrych składników, wymieszać. Dodać startą marchew, rodzynki i posiekane orzechy.

Blachę o wym. ok.  23 x 23 cm (może być ciut większa) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Piec w podanej wyżej temperaturze około 50-60 minut lub dłużej - do suchego patyczka (patyczek może być lekko wilgotny po wyjęciu, bo ciasto nawet po upieczeniu jest dość wilgotne, ale nie powinien być mokry i obklejony ciastem). Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika, pozostawić na kwadrans do przestudzenia w formie, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić na niej do całkowitego wystudzenia. 
Gdy ciasto wystygnie, odkroić z niego wyrośniętą górkę, tak, żeby zrobiło się na wierzchu zupełnie płaskie, następnie ostrym nożem podzielić wzdłuż na dwa blaty jednakowej grubości.

Krem:

Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką, jedwabista masę.

Całość:

Połowę kremu równomiernie rozprowadzić na dolnym  blacie ciasta, przykryć drugim blatem i wyłożyć na wierzch resztę kremu, wygładzić lub zrobić fale wg uznania. Oprószyć cynamonem i udekorować wg swoich upodobań.

Smacznego :)