serka philadelphia lub innego serka kremowego lekko solonego
miękkiego masła
cukru pudru
pasty z wanilii
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
kilka orzechów włoskich do dekoracji
cynamon do oprószenia
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165°C (termoobieg).
Ciasto:
Marchew zetrzeć na tarce (na grubych oczkach).
W dużej misce zmiksować olej, golden syrup, jajka i cukier na jednolitą masę.
Do drugiego naczynia przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami, następnie dodać do wcześniej zmiksowanych mokrych składników, wymieszać. Dodać startą marchew, rodzynki i posiekane orzechy.
Blachę o wym. ok. 23 x 23 cm (może być ciut większa) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Piec w podanej wyżej temperaturze około 50-60 minut lub dłużej - do suchego patyczka (patyczek może być lekko wilgotny po wyjęciu, bo ciasto nawet po upieczeniu jest dość wilgotne, ale nie powinien być mokry i obklejony ciastem). Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika, pozostawić na kwadrans do przestudzenia w formie, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić na niej do całkowitego wystudzenia.
Gdy ciasto wystygnie, odkroić z niego wyrośniętą górkę, tak, żeby zrobiło się na wierzchu zupełnie płaskie, następnie ostrym nożem podzielić wzdłuż na dwa blaty jednakowej grubości.
Krem:
Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką, jedwabista masę.
Całość:
Połowę kremu równomiernie rozprowadzić na dolnym blacie ciasta, przykryć drugim blatem i wyłożyć na wierzch resztę kremu, wygładzić lub zrobić fale wg uznania. Oprószyć cynamonem i udekorować wg swoich upodobań.
Przepis na ciasto marchewkowe jest już od dwóch lat na blogu. Jednakże, mimo że wspomniane ciasto jest smaczne, to jednak uznałam, że można je trochę ulepszyć. Zależało mi, by ciasto wyszło bardziej miękkie i puszyste, ale nadal pozostało wilgotne. Trochę pokombinowałam z przepisem, a w zasadzie to mocno go zmodyfikowałam, zmieniając ilość mąki, marchewki, wykluczając ananasa, część cukru zastępując golden syrup'em, itd. i wyszło naprawdę przepyszne ciacho. Dokładnie takie, jak sobie wyobrażałam - mięciutkie, nie za suche, o wyrazistym aromacie korzennym. Sama marchewka jest oczywiście niewyczuwalna. A najważniejsze, że przy okazji jest banalne do przygotowania.
ps. Smakowało nawet mojej córci, która zdecydowanie nie przepada za korzennym smakiem i aromatem w ciastach.
Wypróbujcie koniecznie. :)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
oleju (u mnie słonecznikowy)
golden syrup
drobnego brązowego cukru
średnie jajka
mąki
proszku do pieczenia
sody oczyszczonej
mielonego imbiru
mielonego cynamonu
mielonych goździków
marchwi (waga po obraniu)
rodzynek
orzechów włoskich, posiekanych
Krem:
Ilość
Składnik
400 g
serka philadelphia lub innego serka kremowego lekko solonego
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Ania
2016-01-25 14:35:19
Witam :) szukając ciasta marchewkowego od razu postanowiłam zajrzeć na pani stronę bo tu najpiękniejsze i najlepsze ciasta :).. Mam jednak pytanie odnośnie startej marchewki.. nie posiadam wagi kuchennej ( jeszcze) i totalnie nie wiem ile to jest 230 g? Pani Kasiu, czy może mi pani pomóc - ile to jest szklanek takich tradycyjnych 250 ml? Z góry dziękuję :)
dusia324
2015-06-16 20:34:53
Witam, właśnie się przymierzam do zrobienia tego ciasta i mam może banalne pytanie : dostępną mam tylko tortownicę 24 cm i korzystając z przelicznika foremek powinnam użyć 3,5 średniego jajka. Czy jeśli dam 3 duże to będzie dobrze?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-06-17 11:26:21
Witam serdecznie, tak będzie w sam raz. Pozdrawiam
Aleksandra
2015-02-03 09:59:35
Ciasto wyszło piękne i pyszne! Dziękuje!
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-02-03 10:50:39
Bardzo się cieszę. :) Pozdrawiam
Aleksandra
2015-02-02 13:45:32
Czy do kremu trzeba dodać tej pasty z wanilii? Czy ewentualnie mogę użyć czegoś innego lub pominąć ją?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-02-02 14:09:21
Nie rezygnowałabym, bo wanilia nadaje charakterystyczny smak. Można zastąpić ekstraktem z wanilii, zmielonym cukrem waniliowym (wtedy puder już można pominąć albo zmniejszyć ilość, ewentualnie ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii, pozdrawiam
Asia
2015-12-21 14:45:26
jezeli chciałabym użyć ekstaktu waniliowego zamiasy pasty to ile go dodać?
Ania
2014-12-23 17:30:46
Zrobiłam dziś to ciasto. Jeste rewelacyjne. Zamiast serka philadelphia dałam mascarpone. Jestem pewna ,że całej mojej rodzince będzie smakowało :). Dziękuję za przepis .Pozdrawiam .
Natalia
2014-12-10 15:01:34
Witam,
czy ciasto wyłożone kremem należy umieścić w lodówce żeby zastygło?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-12-11 10:22:09
Krem jest dość zwarty, więc od razu po przygotowaniu ciasto nadaje się do konsumpcji, ale oczywiście można je włożyć do lodówki, żeby nieco zastygło, a smaki dobrze się połączyły. Pozdrawiam
Dominika
2014-11-20 13:20:05
Witam serdecznie, ciasto z tego przepisu robiłam już kilkakrotnie i jest faktycznie niesamowite:) myślę,że to w dużej mierze przez dodatek brązowego cukru. Mój mąż je uwielbia:) Ale do rzeczy:zbliżają się urodziny mojej Córeczki i myślałam,by do przedszkola upiec dla dzieciaków muffiny udekorowane w świątecznym duchu. Myśli Pani,że to ciasto pasuje do muffinek? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-11-21 12:02:04
Witam serdecznie, Bardzo się ciesze, że ciasto Pani zasmakowało. :) Myślę, że spokojnie można zrobić z niego muffiny. Choć na blogu są tez babeczki marchewkowe, które są równie pyszne, więc proszę sobie zerknąć, czy nie chciałaby Pani spróbować tamtego przepisu. :) Link poniżej: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4557/wieniec-marcepanowy Pozdrawiam serdecznie!
2014-10-23 09:03:46
Mniam
gin
2014-10-22 19:33:45
Wygląda po prostu idealnie :)
2014-10-22 12:35:51
czy ten syrop mozna zastapic miodem lub syropem klonowym ?
2014-10-23 10:16:48
Przepraszam, dopiero zobaczyłam pytanie, tak można. Ale można też pominąć i dodać po prostu więcej brązowego cukru - 100 g więcej powinno wystarczyć.
http://mamawszpilkach.pl/
2014-10-22 11:33:14
Kasiu, przymierzam się do tego ciasta, ale nie wiem za bardzo skąd wziąć golden syrup. Dostanę go np. w Almie? Czy można go czymś zastąpić?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-10-22 12:06:34
W Almie go niestety chyba nigdy nie widziałam. Ja kupuję na allegro u sprzedawcy "Swkorcu", dokładnie taki jak na tej aukcji: http://allegro.pl/golden-syrup-zloty-syrop-zlocisty-680g-skworcu-sa-i4659910636.html. Golden syrup można też zastąpić po prostu brązowym cukrem trzcinowym, zwiększając jego ilość o 100-150 g lub dając muscovado (nada fajny karmelowy posmak). Syrop złocisty można też zrobić samemu i nie jest to zbytnio skomplikowane, linki do przepisu i filmiku krok po kroku zamieściłam w komentarzu poniżej. Sama często korzystam z tego przepisu. Pozdrawiam!
2014-10-21 19:31:13
co to golden syrup?????
2014-10-23 10:19:08
dzięki za wyjaśnienie..
2014-10-23 10:17:42
syrop złocisty, można kupić w sklepach internetowych, na allegro lub zrobić samemu w domu
Anna
2014-10-21 18:02:48
Ciacho wygląda obłędnie.. mam jednak pytanie czy składnik ciasta golden syrup jest niezbędnym dodatkiem? i czym można go zastąpić jeśli nie jest się w jego posiadaniu? Pozdrawiam serdecznie :)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-10-22 11:58:18
Golden syrup najlepiej zastąpić po prostu brązowym cukrem, a więc dać go więcej niż w przepisie, myślę, że ok. 300 g będzie ok. Syrop złocisty można też zrobić samemu i nie jest to bardzo skomplikowane, sama robię często z tego przepisu: http://neckredrecipes.blogspot.com/2009/12/homemade-golden-syrup.html, a tutaj filmik krok po kroku z przygotowania syropu: https://www.youtube.com/watch?v=ksIHlV9T17U. Pozdrawiam serdecznie
2014-10-21 16:31:02
Uwielbiam!
Iza
2014-10-21 15:22:00
Mam pytanko. Czy przyprawy korzenne można zastąpić gotową przyprawą do piernika? Jeśli tak to ile tego dodać? Dziękuję i pozdrawiam. Przepis wypróbuję na weekend ;)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-10-21 15:53:20
Można zastąpić, dałabym jak w przepisie 2 łyżeczki cynamonu i oprócz tego 1 łyżkę przyprawy korzennej. Pozdrawiam serdecznie i czekam na relację po spróbowaniu :)
Przepis na ciasto marchewkowe jest już od dwóch lat na blogu. Jednakże, mimo że wspomniane ciasto jest smaczne, to jednak uznałam, że można je trochę ulepszyć. Zależało mi, by ciasto wyszło bardziej miękkie i puszyste, ale nadal pozostało wilgotne. Trochę pokombinowałam z przepisem, a w zasadzie to mocno go zmodyfikowałam, zmieniając ilość mąki, marchewki, wykluczając ananasa, część cukru zastępując golden syrup'em, itd. i wyszło naprawdę przepyszne ciacho. Dokładnie takie, jak sobie wyobrażałam - mięciutkie, nie za suche, o wyrazistym aromacie korzennym. Sama marchewka jest oczywiście niewyczuwalna. A najważniejsze, że przy okazji jest banalne do przygotowania.
ps. Smakowało nawet mojej córci, która zdecydowanie nie przepada za korzennym smakiem i aromatem w ciastach.
Wypróbujcie koniecznie. :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
oleju (u mnie słonecznikowy)
golden syrup
drobnego brązowego cukru
średnie jajka
mąki
proszku do pieczenia
sody oczyszczonej
mielonego imbiru
mielonego cynamonu
mielonych goździków
marchwi (waga po obraniu)
rodzynek
orzechów włoskich, posiekanych
Krem:
Ilość
Składnik
400 g
serka philadelphia lub innego serka kremowego lekko solonego
miękkiego masła
cukru pudru
pasty z wanilii
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
kilka orzechów włoskich do dekoracji
cynamon do oprószenia
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165°C (termoobieg).
Ciasto:
Marchew zetrzeć na tarce (na grubych oczkach).
W dużej misce zmiksować olej, golden syrup, jajka i cukier na jednolitą masę.
Do drugiego naczynia przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami, następnie dodać do wcześniej zmiksowanych mokrych składników, wymieszać. Dodać startą marchew, rodzynki i posiekane orzechy.
Blachę o wym. ok. 23 x 23 cm (może być ciut większa) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Piec w podanej wyżej temperaturze około 50-60 minut lub dłużej - do suchego patyczka (patyczek może być lekko wilgotny po wyjęciu, bo ciasto nawet po upieczeniu jest dość wilgotne, ale nie powinien być mokry i obklejony ciastem). Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika, pozostawić na kwadrans do przestudzenia w formie, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić na niej do całkowitego wystudzenia.
Gdy ciasto wystygnie, odkroić z niego wyrośniętą górkę, tak, żeby zrobiło się na wierzchu zupełnie płaskie, następnie ostrym nożem podzielić wzdłuż na dwa blaty jednakowej grubości.
Krem:
Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką, jedwabista masę.
Całość:
Połowę kremu równomiernie rozprowadzić na dolnym blacie ciasta, przykryć drugim blatem i wyłożyć na wierzch resztę kremu, wygładzić lub zrobić fale wg uznania. Oprószyć cynamonem i udekorować wg swoich upodobań.