Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda. Pokroić na drobne kawałki. Oprószyć cynamonem i wymieszać.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy powoli wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę oraz esencję waniliową i dalej miksować. Dodać mąkę, sól i proszek dopieczenia i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników, na najwyższych obrotach miksera.
Formę do pieczenia o wymiarach 25×25 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Wlać do niej przygotowaną masę. Na wierzch wysypać jabłka, posypać cukrem brązowym.
Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut lub do tzw.suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Tym razem zapraszam Was na pyszne ciasto maślano-śmietankowe, u mnie z jabłkami, ale spokojnie można wykorzystać inne owoce. Ciasto mimo że pyszne to proste w przygotowaniu i niezbyt czasochłonne. Puszyste, delikatnie maślane, nie zasuche. Idealne do popołudniowej herbatki. Przepis autorstwa Asi-Słodkiej Babeczki. Polecam! :)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
marzena
2016-11-19 20:02:04
a jezeli chodzi o kwaśną smietane to 2/3 dużej czy małej ?????????????
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-11-30 15:21:30
2/3 szklanki. Już poprawiłam, był błąd i składniki nie wyświetlały się prawidłowo.
niuniamaj
2013-03-25 19:04:15
Właśnie ciasto się piecze - mam nadzieję, że się uda, bo...Jak zaczęłam dodawać mąkę ze śmietaną to było bardzo gęste (ledwo mikser kręcił) i dodałam pół opakowania jogurtu naturalnego (małego)...Wyszedł zakalec...Co źle zrobiłam w podstawowym przepisie? Może dlatego że śmietana byłą gęsta jak na 12%...
SlodkieFantazje
2012-08-22 19:50:48
Khadija - myślę, że tak, byłoby jednak wskazane, żeby ten jogurt był dość tłusty. :)
Khadija
2012-08-22 19:15:08
dobry wieczór, czy śmietanę można zastąpić jogurtem greckim? :)
SlodkieFantazje
2012-07-13 09:53:08
@Onema - Czekoladowe tiramisu z malinami zdobyło całkiem sporo głosów, zajęło trzecie miejsce pod względem ilosci i będę je jeszcze dzisia robiła. :) Na blogu pojawi sie pewnie jutro lub w nd. Różni się odrobię od tradycyjnego, bo nie dodaje do niego żółtek, ale jeszcze pomyślę, bo może przygotuje je jak tradycyjne, a różnicą będzie jedynie czekolada... choć szczerze mówiąć latem, szczególnie jak jest gorąco, cenie sobie desery bez dodatku surowych żółtek... :) Mogę wysłać Pani na maila przepis na to tradycyjne, przepis na nie udało mi się "wyżebrać" od rodowitego Włocha, właściciela jednej z warszawskich kawiarni... odkad spróbowałam u niego tiramisu, wiedziałam, że będę musiała zrobic takie samo i żadne inne mnie nie zadowoli :)Odnośnie linku do drozdżowych z owocami dziękuję za info, postaram się naprawić to do wieczora... na razie nie mam pojęcia, co się mogło stać. :) pozdrawiam serdecznie!
Onema
2012-07-13 08:54:16
Ok, ciasto w piekarniku, zobaczymy, co z tego wyjdzie. Zrobiłam w wersji letniej - z czerwonymi porzeczkami i borówkami (oczywiście bez cynamonu).Mam jeszcze prośbę, pani Kasiu... W zeszłym tygodniu jedną z opcji w głosowaniu było tiramisu z malinami... Nie zdobyło chyba wielu głosów, więc nie spodziewam się, aby miało się pojawić na blogu - ja jednak uwielbiam tiramisu, a maliny to moje bezapelacyjnie najukochańsze owoce, więc czy byłaby pani tak miła i mogła przekazać mi ten przepis mailem? :)A, jeszcze jedno. Coś się rypnęło z linkiem w menu ciasta z owocami --> drożdżowe z owocami. Zamiast do drożdżowych, przekierowuje do spisu wszystkich tagów ;)
Olciaky vel Olcik
2012-03-16 18:20:03
piękna patera!!!!! można wiedzieć gdzie ją nabyłaś?:))
Lovelykate
2012-03-11 15:10:36
Uwielbiam takie delikatne, puszyste słodkości. Świetnie będzie się komponowało z letnimi owocami :)
Krysia
2012-03-11 10:51:11
Pięknie wyrosło! Zazdroszczę takiej wysokości :)
Krysia
Codziszjemnasniadanie.tumblr.com
DarkANGELika
2012-03-10 20:44:00
Lubie takie proste ciasta;) Wygląda bardzo delikatnie;)
Asiek
2012-03-10 19:57:43
Przepięknie Ci wyszło! Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu, ale jeszcze bardziej z tego, że smakowało:) Zdjęcia piękne ale ten widelec... też chcę taki!!!
Pozdrawiam cieplutko!
Majana
2012-03-10 16:24:57
Cudownie puszyste, piękne ciasto Kasiu! Bardzo mi się podoba:)
Nemi
2012-03-10 15:15:31
Z chęcią zjadłabym kawałek do popołudniowej kawki:)
Dusia
2012-03-10 14:53:20
Pyszne wysokie kosteczki z jabłkami.
DaisyDukes
2012-03-10 14:21:58
ale piękne zdjęcia!!! w pełni ukazują walory ciasta :)
Tym razem zapraszam Was na pyszne ciasto maślano-śmietankowe, u mnie z jabłkami, ale spokojnie można wykorzystać inne owoce. Ciasto mimo że pyszne to proste w przygotowaniu i niezbyt czasochłonne. Puszyste, delikatnie maślane, nie zasuche. Idealne do popołudniowej herbatki. Przepis autorstwa Asi-Słodkiej Babeczki. Polecam! :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki
jajka
cukru
ekstraktu z wanilii
proszku do pieczenia
szczypta soli
kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
roztopionego masła
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
duże jabłka pokrojone na drobne kawałki
cukru brązowego
cynamonu
Sposób przygotowania
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda. Pokroić na drobne kawałki. Oprószyć cynamonem i wymieszać.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy powoli wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę oraz esencję waniliową i dalej miksować. Dodać mąkę, sól i proszek dopieczenia i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników, na najwyższych obrotach miksera.
Formę do pieczenia o wymiarach 25×25 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Wlać do niej przygotowaną masę. Na wierzch wysypać jabłka, posypać cukrem brązowym.
Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut lub do tzw.suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.