Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodać jajko, wanilię, skórkę cytrynową, sól i śmietanę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. ciasto będzie gęste. ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Dla ułatwienia rozprowadzenia ciasta można zrobić to łyżką maczaną w wodzie lub palcami obsypanymi mąką. Odstawić.
Składniki na kruszonkę rozetrzeć łyżką lub wyrobić między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.
Na ciasto wyłożyć śliwki, posypać obficie kruszonką. Ciasto piec około 45-50 minut w temperaturze 180oC. Ciasto po upieczeniu pozostawić jeszcze na ok. 15 minut w formie do lekkiego przestudzenia.
W planach miałam inne ciasto (pojawi się tu niebawem), ale zabrakło mi do niego jednego z głównych składników, więc poszukałam w sieci szybko, co mogłabym upiec z tego, co akurat mam w lodówce i kredensie. ;) I wpadłam przypadkowo na to ciasteczko u milk_chocolate84. Po wypróbowaniu go zgadzam się absolutnie ze stwierdzeniem, że to ciasto trzeba upiec. :) Cytrynowe ciasto bardzo ciekawie współgra ze śliweczkami i aromatyczną cynamonową kruszonką. Ciasto delikatne, nie za suche, w sam raz do popołudniowej herbatki. :) Polecam.
W planach miałam inne ciasto (pojawi się tu niebawem), ale zabrakło mi do niego jednego z głównych składników, więc poszukałam w sieci szybko, co mogłabym upiec z tego, co akurat mam w lodówce i kredensie. ;) I wpadłam przypadkowo na to ciasteczko u milk_chocolate84. Po wypróbowaniu go zgadzam się absolutnie ze stwierdzeniem, że to ciasto trzeba upiec. :) Cytrynowe ciasto bardzo ciekawie współgra ze śliweczkami i aromatyczną cynamonową kruszonką. Ciasto delikatne, nie za suche, w sam raz do popołudniowej herbatki. :) Polecam.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodać jajko, wanilię, skórkę cytrynową, sól i śmietanę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. ciasto będzie gęste. ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Dla ułatwienia rozprowadzenia ciasta można zrobić to łyżką maczaną w wodzie lub palcami obsypanymi mąką. Odstawić.
Składniki na kruszonkę rozetrzeć łyżką lub wyrobić między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.
Na ciasto wyłożyć śliwki, posypać obficie kruszonką. Ciasto piec około 45-50 minut w temperaturze 180oC. Ciasto po upieczeniu pozostawić jeszcze na ok. 15 minut w formie do lekkiego przestudzenia.