Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 22 cm
Dziś mam dla Was ciasto, na które przepis dostałam od Czytelniczki Agnieszki Aleksandrowicz. Pani Agnieszka polecała mi to ciasto już jakiś czas temu i w końcu ciekawość wzięła górę, a wszystkie składniki były akurat „pod ręką”, więc zakasałam rękawy i przystąpiłam do dzieła. :) Ciasto podczas pieczenia pachnie tak, że bardzo trudno się powstrzymać, żeby nie skubnąć choćby kawałeczek jeszcze gorącego. Przyznam, że mnie się to nie udało i wcinałam z brytfanny jeszcze gorące. Najlepsze jest w dniu upieczenia, później dość szybko wysycha.
Cynamon, rum i śliwki to są zdecydowanie moje „klimaty”, w związku z czym ciasto bardzo trafiło w moje gusta. Natomiast mój mąż, który cynamon toleruje tylko w szarlotce, nieco kręcił nosem, że za bardzo cynamonowe. :) Dla mnie akurat to jest zaleta, ale jeśli też nie jesteście wielkimi fanami cynamonu, to spokojnie można dodać go tylko szczyptę albo pominąć. Ciasto wychodzi puszyste, aromatyczne z wyczuwalną nutą rumu. To kolejna propozycja na jesienne, nieco już chłodniejsze wieczory, z kubkiem gorącej aromatycznej herbaty stworzy duet doskonały. :)
Swoją drogą kiedyś myślałam, że nie przepadam za jesienią, a teraz dochodzi do mnie, że naprawdę lubię tę porę roku, jest taka magiczna i wyjątkowa, mamy więcej czasu na refleksje i czas z bliskimi… A nasze oczy mogą cieszyć się niezliczoną ilością kolorów spadających liści, które wspaniale szeleszczą pod stopami, nosy z kolei cudownymi aromatami typowo jesiennych węgierek, antonówek czy gruszek. Tak, zdecydowanie lubię tę porę roku… :)
Ilość | Składnik |
---|---|
masła | |
cukru | |
jajka | |
mąki | |
cynamonu | |
proszku do pieczenia | |
rumu (ja dodatkowo nasączyłam ciasto ponczem rumowym) |
Ilość | Składnik |
---|---|
śliwek (dałam ok. 600 g) |
Ilość | Składnik |
---|---|
jajka | |
płynnego miodu | |
skórka otarta z cytryny | |
gęstej kwaśniej śmietany (dałam 18%) |
Ilość | Składnik |
---|---|
pestek słonecznika (pominęłam) | |
cukier puder do oprószenia (pominęłam) |
Ciasto:
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, wbić 2 jajka. Ucierać, aż ciasto będzie mieć konsystencję gęstego kremu. Wymieszać mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy. Dodać rum, dokładnie wymieszać.
Tortownicę (o średnicy 22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć ciasto.
Umyć śliwki, naciąć, usunąć pestki. Ułożyć owoce na cieście.
Krem:
Utrzeć jajka z 2 łyżkami miodu i otartą skórką z cytryny. Wymieszać ze śmietaną, polać ciasto.
Ciasto piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem 165° C). Po 30 minutach posypać wierzch ziarenkami słonecznika. Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem oprószyć je cukrem pudrem.
Smacznego :)