KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Rumowe ciasto maltańskie ze śliwkami i cynamonem

Przyg: 25 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
rumowe%20ciasto%20maltanskie%20ze%20sliwkami%20i%20cynamonem.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła
    cukru
    jajka
    mąki
    cynamonu
    proszku do pieczenia
    rumu (ja dodatkowo nasączyłam ciasto ponczem rumowym)
  • Dodatkowo na wierzch ciasta:

    Ilość Składnik
    śliwek (dałam ok. 600 g)
  • Krem:

    Ilość Składnik
    jajka
    płynnego miodu
    skórka otarta z cytryny
    gęstej kwaśniej śmietany (dałam 18%)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    pestek słonecznika (pominęłam)
    cukier puder do oprószenia (pominęłam)

Sposób przygotowania

Ciasto:
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, wbić 2 jajka. Ucierać, aż ciasto będzie mieć konsystencję gęstego kremu. Wymieszać mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy. Dodać rum, dokładnie wymieszać.
Tortownicę (o średnicy 22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć ciasto.
Umyć śliwki, naciąć, usunąć pestki. Ułożyć owoce na cieście.

Krem:
Utrzeć jajka z 2 łyżkami miodu i otartą skórką z cytryny. Wymieszać ze śmietaną, polać ciasto.
Ciasto piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem 165° C). Po 30 minutach posypać wierzch ziarenkami słonecznika. Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem oprószyć je cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przyg: 25 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

Dziś mam dla Was ciasto, na które przepis dostałam od Czytelniczki Agnieszki Aleksandrowicz. Pani Agnieszka polecała mi to ciasto już jakiś czas temu i w końcu ciekawość wzięła górę, a wszystkie składniki były akurat „pod ręką”, więc zakasałam rękawy i przystąpiłam do dzieła. :) Ciasto podczas pieczenia pachnie tak, że bardzo trudno się powstrzymać, żeby nie skubnąć choćby kawałeczek jeszcze gorącego. Przyznam, że mnie się to nie udało i wcinałam z brytfanny jeszcze gorące. Najlepsze jest w dniu upieczenia, później dość szybko wysycha.

Cynamon, rum i śliwki to są zdecydowanie moje „klimaty”, w związku z czym ciasto bardzo trafiło w moje gusta. Natomiast mój mąż, który cynamon toleruje tylko w szarlotce, nieco kręcił nosem, że za bardzo cynamonowe. :) Dla mnie akurat to jest zaleta, ale jeśli też nie jesteście wielkimi fanami cynamonu, to spokojnie można dodać go tylko szczyptę albo pominąć. Ciasto wychodzi puszyste, aromatyczne z wyczuwalną nutą rumu. To kolejna propozycja na jesienne, nieco już chłodniejsze wieczory, z kubkiem gorącej aromatycznej herbaty stworzy duet doskonały. :)

Swoją drogą kiedyś myślałam, że nie przepadam za jesienią, a teraz dochodzi do mnie, że naprawdę lubię tę porę roku, jest taka magiczna i wyjątkowa, mamy więcej czasu na refleksje i czas z bliskimi… A nasze oczy mogą cieszyć się niezliczoną ilością kolorów spadających liści, które wspaniale szeleszczą pod stopami, nosy z kolei cudownymi aromatami typowo jesiennych węgierek, antonówek czy gruszek. Tak, zdecydowanie lubię tę porę roku… :)

rumowe%20ciasto%20maltanskie%20ze%20sliwkami%20i%20cynamonem_2.JPG rumowe%20ciasto%20maltanskie%20ze%20sliwkami%20i%20cynamonem_3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ola Ola
    2015-10-05 11:04:29

    Witaj Kasiu! Czy mogę zamiast rumu dać olejek rumowy ? jeśli tak to ile olejku?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-07 10:53:31

      Witaj Olu, przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi, ale jestem właśnie w trakcie przeprowadzki. Tak, można dodać olejek, wystarczy ok. 1 łyżeczki. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • da-nutka da-nutka
    2014-09-05 13:05:57

    Ciasto wyszło pyszne i bardzo mokre. Musiałam je tylko dłużej piec bo godzina to za malo dla niego. Jednak smak bardzo mi odpowiada. Będę robiła częściej:)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-06 00:45:41

      Super! Ogromnie się cieszę, że Ci zasmakowało. :)

      Twój komentarz
  • Magda Magda
    2013-08-27 12:42:28

    Upiekłam dziś to ciasto. I jest obłędnie pyszne. Niebo w gębie. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-02 19:41:12

    @Bea - jakoś udało sie nasączyć, ale łatwo nie było, bo polewa i śliwki faktycznie dość szczelnie ograniczają dostęp do ciasta... u mnie ciasto być może dzięki temu nasączeniu było wilgotne, choć zaraz po upieczeniu jeszcze przed nasączeniem również było niezłe... niestety zdecydowanie traci na wilgotności dnia kolejnego i wtedy faktycznie suchość jest już dosć mocno wyczuwalna. A co do gustów, całe szczęście, że są różne, w innym przypadku świat byłby strasznie monotonny... a co za tym idzie kulinaria również. :)) Takie komentarze są jak najbardziej mile widziane, każdy z nas ma jakieś oczekiwania wobec wypieku i jeśli on go nie spełni warto o tym sygnalizować, prowadzi to często do ulepszania danych wypieków, aż powstaje ten wymarzony. :) pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Bea Bea
    2012-10-02 18:55:21

    Też pomyślałam o nasączeniu, ale nie bardzo to widziałam przez warstwę śliwek i polewy śmietanowej... więc dałam spokój, przecież to tylko jedno ciasto, i tak zniknie :) śliwki śliwkami, ale jednak pod spodem tę suchość czuć. To, że o gustach się nie dyskutuje, to sprawa oczywista :). Piszę po prostu o swoim rozczarowaniu mocno reklamowanym przepisem - bo takie komentarze sama również uważam za cenne, kiedy szukam nowych pomysłów na wypieki.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-02 05:00:07

    Bea - może po prostu niektórzy lubią cuche ciasta. :) A tak poważnie to ja swoje nasączyłam ponczem rumowym, o czym piszę w przepisie, było też wilgotne od mocno soczystych śliwek, więc zdecydowanie nie było suche.

    Twój komentarz
  • Bea Bea
    2012-10-01 21:40:51

    Nie do końca rozumiem zachwyty tym ciastem. Już w zeszłym roku czytałam dużo entuzjastycznych komentarzy, wreszcie dziś zrobiłam... i szału nie ma. Nie jest złe, ale powtórki nie będzie.I tak ku przestrodze: dodałam mniej mąki, ok 1 i 2/3 szklanki (bo w oryginalnym chyba było 1,5?), a i tak wyszło zbyt suche jak na mój gust.Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2012-10-01 14:52:22

    Jesień z takim kawałkiem ciasta od razu robi się fajniejsza:) ....choc ja ogólnie lubię każdą porę roku:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2012-10-01 09:17:16

    Bardzo intrygująca nazwa :-)Takie ciasto musi być pyszne, bo też tak wygląda :-)Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Agniesia Agniesia
    2012-10-01 06:46:05

    Do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć... Nawet do polubienia jesieni... Kasiu pięknie zaprezentowałaś to ciasto :)) Ja już je parę ładnych lat piekę, gdy rozpoczyna się sezon na śliwki :))

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-10-01 04:42:06

    Ciasto wyglada pysznie, takie jesienne ,cudowne smaki:)Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Hexxana Hexxana
    2012-09-30 23:32:54

    Koniecznie muszę wypróbować :) Prezentuje się smakowicie, no i rum ♥ śliwki ♥ o cynamonie już nie wspomnę ;)))Akurat szukałam czegoś nowego :)

    Twój komentarz

Rumowe ciasto maltańskie ze śliwkami i cynamonem

Rumowe ciasto maltańskie ze śliwkami i cynamonem

Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

Dziś mam dla Was ciasto, na które przepis dostałam od Czytelniczki Agnieszki Aleksandrowicz. Pani Agnieszka polecała mi to ciasto już jakiś czas temu i w końcu ciekawość wzięła górę, a wszystkie składniki były akurat „pod ręką”, więc zakasałam rękawy i przystąpiłam do dzieła. :) Ciasto podczas pieczenia pachnie tak, że bardzo trudno się powstrzymać, żeby nie skubnąć choćby kawałeczek jeszcze gorącego. Przyznam, że mnie się to nie udało i wcinałam z brytfanny jeszcze gorące. Najlepsze jest w dniu upieczenia, później dość szybko wysycha.

Cynamon, rum i śliwki to są zdecydowanie moje „klimaty”, w związku z czym ciasto bardzo trafiło w moje gusta. Natomiast mój mąż, który cynamon toleruje tylko w szarlotce, nieco kręcił nosem, że za bardzo cynamonowe. :) Dla mnie akurat to jest zaleta, ale jeśli też nie jesteście wielkimi fanami cynamonu, to spokojnie można dodać go tylko szczyptę albo pominąć. Ciasto wychodzi puszyste, aromatyczne z wyczuwalną nutą rumu. To kolejna propozycja na jesienne, nieco już chłodniejsze wieczory, z kubkiem gorącej aromatycznej herbaty stworzy duet doskonały. :)

Swoją drogą kiedyś myślałam, że nie przepadam za jesienią, a teraz dochodzi do mnie, że naprawdę lubię tę porę roku, jest taka magiczna i wyjątkowa, mamy więcej czasu na refleksje i czas z bliskimi… A nasze oczy mogą cieszyć się niezliczoną ilością kolorów spadających liści, które wspaniale szeleszczą pod stopami, nosy z kolei cudownymi aromatami typowo jesiennych węgierek, antonówek czy gruszek. Tak, zdecydowanie lubię tę porę roku… :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła
    cukru
    jajka
    mąki
    cynamonu
    proszku do pieczenia
    rumu (ja dodatkowo nasączyłam ciasto ponczem rumowym)
  • Dodatkowo na wierzch ciasta:

    Ilość Składnik
    śliwek (dałam ok. 600 g)
  • Krem:

    Ilość Składnik
    jajka
    płynnego miodu
    skórka otarta z cytryny
    gęstej kwaśniej śmietany (dałam 18%)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    pestek słonecznika (pominęłam)
    cukier puder do oprószenia (pominęłam)

Sposób przygotowania

Ciasto:
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, wbić 2 jajka. Ucierać, aż ciasto będzie mieć konsystencję gęstego kremu. Wymieszać mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy. Dodać rum, dokładnie wymieszać.
Tortownicę (o średnicy 22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć ciasto.
Umyć śliwki, naciąć, usunąć pestki. Ułożyć owoce na cieście.

Krem:
Utrzeć jajka z 2 łyżkami miodu i otartą skórką z cytryny. Wymieszać ze śmietaną, polać ciasto.
Ciasto piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem 165° C). Po 30 minutach posypać wierzch ziarenkami słonecznika. Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem oprószyć je cukrem pudrem.

Smacznego :)