Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą, białą masę (mikserem na najwyższych obrotach). Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka, śmietanę, skórkę cytrynową. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Śliwki umyć, przepołowić. Dużą keksówkę (u mnie o wym. 26 x 12 cm)wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki.
Piec około 40-45 minut (termoobieg) w piekarniku nagrzanym do180°C.
Postanowiłam, że w mojej kuchni ta jesień będzie pełna wypieków ze śliwkami, gruszkami i jabłkami… na pewno nie uda mi się zrobić wszystkich deserów, które chodzą mi po głowie (jest ich za dużo) :), ale postaram się, by przynajmniej część ujrzała światło dzienne i nie pozostała tylko w mojej głowie. Jednym z tych jesiennych wypieków, którymi chce się z Wami podzielić jest prezentowane poniżej puszyste ciasto ze śliwkami. To jedno z tych ciast, które po zrobieniu znika tak szybko, że trzeba tego samego dnia zrobić jeszcze jedno. Ciasto smakuje wspaniale, długo szukałam proporcji, żeby wyszło dokładnie takie. Zmodyfikowałam kilka przepisów (składniki, ich proporcje) i wyszło naprawdę pyszne ciasto. Jest puszyste (jak przystało na biszkoptowiec), ale również lekko wilgotne i cudownie pachnie… Niby taki klasyk, ale naprawdę ciężko mu się oprzeć :), a czekanie aż nieco przestygnie jest, dzięki unoszącemu się po domu aromatowi, prawdziwą torturą. :) Dodatkową zaletą jest, ze ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Polecam Wam serdecznie! Moim zdaniem to obowiązkowa pozycja w sezonie śliwkowym! :)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
SlodkieFantazje
2013-11-27 21:24:01
@Aga - tak, tylko rozmroziłabym je wcześniej i dokładnie odsączyła na papierowych ręcznikach z nadmiaru wody i soku. Pozdrawiam
Aga
2013-11-27 16:57:27
A można użyć mrożonych śliwek?
Aga
2013-09-17 16:13:40
Właśnie jem kolejny kawałek jeszcze ciepłego ciasta, jest pyszne, delikatne :) Dziękuję za prosty i jakże smaczny przepis :)
Najelka
2012-08-17 12:28:35
Ciasto pyszne i bardzo latwe.. jedyny problem jaki sie pojawil to taki ze nie bylam przekonana do tego aby najpierw dodac make do masy z maslem a na koncu ubita piane z bialek. Ciasto zrobilo sie strasznie geste, a piana bardzo szybko opadla - w przepisie nie jest jasno napisene czy tak powinno byc czy tak jak w wiekszosci ciast, ze make dodaje sie na koncu? Prosze o odpowiedz :)
SlodkieFantazje
2012-08-15 18:39:05
@Marta - zakalec często pojawia się od nadmiaru soku z owoców (mogły póścic dużo soku podczas pieczenia lub było ich zbyt dużo), często pojawia się też, gdy ciasto zbyt szybko się przypiecze zewnątrz i w środku nie ma jak swobodnie rosnąć... przyczyną zakalca może być też niedokładne utarcie składników...
Marta
2012-08-15 16:16:40
Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszedł mi zakalec... Wyjęłam z piekarnika dopiero po ostygnięciu. Co mogło spowodować zakalec??Po za tym i tak jest pyszne, choć dość skondensowane:)
Dusia
2012-03-02 18:18:56
Pyszne.
Anonymous
2011-10-25 10:46:50
Przepis rewelacyjny! Zrobiłam z podwójnej porcji, dając tylko nieco mniej cukru, wyszło wspaniałe, a robiąc drugi raz zorientowałam się, że po kilkunastu minutach pieczenia, gdy ciasto trochę się podniesie, można spokojnie dodać drugą porcję śliwek i np. lekko je przysypać cukrem pudrem, tak zrobiłam i wyszło genialnie :) Mąż wniebowzięty!
Dodam, że w kwestii pieczenia ciast jestem zupełnym początkującym zerem ;-))
Anonymous
2011-10-14 18:21:24
Dzieki za przepis.Smaczne i szybkle,Podziekowania od mojej zadowolonej rodziny.
Anonymous
2011-10-07 19:04:42
zrobiłam i wyszło świetne
slodkiefantazje
2011-09-19 12:22:09
@Anonimowy - spokojnie można zrobić większą blaszkę z podwójnej porcji, np. 23 x 28 cm.
Anonymous
2011-09-19 11:46:56
Jedyna wada to ,że jest takie małe.Dla mojej 6-cio osobowej rodziny muszą być co najmniej dwa.
Łyżka
2011-09-16 12:30:04
bardzo apetyczne ;)
Nemi
2011-09-16 11:41:23
Uwielbiam zapach upieczonego ciasta:) Ale faktycznie, okropna to tortura dla ciała i duszy:) Piękne ciasto, nic tylko sięgnąć po kawałeczek:)
Postanowiłam, że w mojej kuchni ta jesień będzie pełna wypieków ze śliwkami, gruszkami i jabłkami… na pewno nie uda mi się zrobić wszystkich deserów, które chodzą mi po głowie (jest ich za dużo) :), ale postaram się, by przynajmniej część ujrzała światło dzienne i nie pozostała tylko w mojej głowie. Jednym z tych jesiennych wypieków, którymi chce się z Wami podzielić jest prezentowane poniżej puszyste ciasto ze śliwkami. To jedno z tych ciast, które po zrobieniu znika tak szybko, że trzeba tego samego dnia zrobić jeszcze jedno. Ciasto smakuje wspaniale, długo szukałam proporcji, żeby wyszło dokładnie takie. Zmodyfikowałam kilka przepisów (składniki, ich proporcje) i wyszło naprawdę pyszne ciasto. Jest puszyste (jak przystało na biszkoptowiec), ale również lekko wilgotne i cudownie pachnie… Niby taki klasyk, ale naprawdę ciężko mu się oprzeć :), a czekanie aż nieco przestygnie jest, dzięki unoszącemu się po domu aromatowi, prawdziwą torturą. :) Dodatkową zaletą jest, ze ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Polecam Wam serdecznie! Moim zdaniem to obowiązkowa pozycja w sezonie śliwkowym! :)
Składniki
Ilość
Składnik
masła
cukru
cukru z prawdziwą wanilią
duże jajka
mąki pszennej (u mnie tortowa)
proszku do pieczenia
śmietany
skórka starta z 1 małej cytryny
śliwek
Sposób przygotowania
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą, białą masę (mikserem na najwyższych obrotach). Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka, śmietanę, skórkę cytrynową. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Śliwki umyć, przepołowić. Dużą keksówkę (u mnie o wym. 26 x 12 cm)wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki.
Piec około 40-45 minut (termoobieg) w piekarniku nagrzanym do180°C.