Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 45 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 11
Forma: 25x25 cm
Tradycyjny puszysty, ale jednocześnie dość wilgotny placek ucierany, na który przepis znalazłam w babcinym kajecie, i którego smak pamiętam z dzieciństwa. To taka klasyka, do której miło jest od czasu do czasu wrócić, by choć na chwile przenieść się myślami do czasów beztroskiego dzieciństwa. :) Ciasto wspaniale pachnie wanilią i cynamonem, i naprawdę trudno oprzeć się temu aromatowi. :) Bardzo polecam, szczególnie jeśli nie macie swojego sprawdzonego przepisu na taki placek albo jeśli chcecie dla odmiany spróbować innego.
Ilość | Składnik |
---|---|
250 g | masła |
cukru pudru | |
ekstraktu z wanilii/pasty waniliowej ( w oryginale laska wanilii) | |
duże jajka (białka i żółtka oddzielnie) | |
mąki pszenne tortowej | |
mąki ziemniaczanej | |
proszku do pieczenia | |
kwaśnej gęstej śmietany 18% | |
śliwek węgierek |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
brązowego cukru trzcinowego (w oryginale cukier puder) | |
cynamonu | |
masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
bułki tartej lub kaszy manny |
Śliwki, umyć, osuszyć, przepołowić na pół.
Ciasto:
Masło utrzeć mikserem razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksować. Dodawać po 1 żółtku, stale ucierając (kolejne żółtko dodajemy dopiero gdy masa jest jednolita i puszysta).
W drugim naczyniu wymieszać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na przemian ze śmietaną w dwóch porcjach. Zmiksować do połączenia się składników.
Białka ubić. na sztywną pianę. Połowę piany dodać do ciasta, delikatnie wymieszać, by masa nieco się rozluźniła. Następnie dodać pozostałą pianę i ponownie delikatnie wymieszać.
Kwadratową formę o boku ok. 25 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać, oprószyć bułką tartą. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, skórka do dołu.
Kruszonka:
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cynamonem i cukrem. Dodać masło, wymieszać formując palcami kruszonkę. Obsypać nią wierzch ciasta.
Piec w temperaturze 165 °C (piekłam z termoobiegiem; na opcji grzanie góra/dół piec w temp. 180 °C) około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Smacznego :)