mleka (połowę mleka można zastąpić płynną śmietanką kremówką 30%)
drobnego cukru (daję 50 g, bo sos wychodzi bardzo słodki)
1
laska wanilii (czasami zastępuję 1 łyżeczką pasty z wanilii)
żółtka
Ciasto:
Ilość
Składnik
porcja pieczonego rabarbaru (z przepisu powyżej)
250 g
miękkiego masła
sosu angielskiego (można użyć gotowego custard z puszki)
mąki pszennej tortowej
proszku do pieczenia
duże jajka
ekstraktu z wanilii
cukru pudru (można mniej, bo ciasto wychodzi dość słodkie)
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Pieczony rabarbar:
Piekarnik rozgrzać do 200 ° C (termoobieg 180 ° C).
Rabarbar umyć, osuszyć. Przyciąć końce i pociąć na kawałki wielkości małego palca . Umieścić w płytkim naczyniu żaroodpornym lub na blasze, obsypać cukrem pudrem, wymieszać. Przykryć folią aluminiową i piec około 15 minut. Po tym czasie potrząsnąć lekko blachą, tak aby całość się zamieszała, piec jeszcze ok. 5 minut - do miękkości. .
Sos angielski:
Do rondla wlać mleko (ewentualnie mleko i śmietankę), dodać ziarenka z laski wanilii lub pastę z wanilii, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie utrzeć w misie miksera żółtka z cukrem, do uzyskania puszystego, jasnego kremu. Zagotowane gorące mleko dodać do żółtek, cały czas miksując. Mleko z żółtkami przelać z powrotem do rondla, podgrzewać na małym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia, bo krem się zwarzy!) mieszając drewniana łyżką lub szpatułką aż krem będzie ją lekko oblepiał. Kiedy przejedziemy palcem po łyżce powinien się całkiem zmywać. Od razu zestawiamy z ognia. Wystudzić, od czasu do czasu mieszając, żeby nie powstał kożuch. Kiedy już będzie zimny przecedzić go przez sito.
Ciasto:
Rabarbar dokładnie odsączyć z nadmiaru soku, przestudzić.
Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C (grzanie góra/dół) lub 160 ° C (termoobieg).
Trzy łyżki kremu odłożyć do miski. Resztę utrzeć za pomocą miksera razem z masłem, mąką, proszkiem do pieczenia, jajkami, cukrem i wanilią, aż masa będzie jednolita i gładka.
Jedną trzecią masy wyłożyć do tortownicy, nałożyć część rabarbaru, następnie wyłożyć kolejną porcje ciasta i ponownie wyłożyć rabarbar. Nałożyć pozostałą część ciasta i resztę rabarbaru, na wierzch wylać odłożony wcześniej krem, lekko rozsmarować.
Piec około 40 minut, aż ciasto wyraźnie się zezłoci, następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze ok. 15-20 minut.
Ciasto będzie gotowe, gdy patyczek w nim zanurzony wyjmujemy czysty czysty.
Studzić w tortownicy, kiedy wystygnie oprószyć cukrem pudrem.
Bardzo smaczne wilgotne ciasto, o wyraźnie waniliowym smaku, który przyjemnie współgra z kwaskowatym rabarbarem. Proste w przygotowaniu, ale trzeba mu chwilę poświecić, szczególnie jeśli używamy domowego kremu angielskiego. Niemniej jednak warto się skusić, bo ciasto wychodzi bardzo smaczne i zawsze się udaje. Przepis znaleziony w Good Food magazine, May 2009. Polecam!
Składniki:
Pieczony rabarbar:
Ilość
Składnik
rabarbaru
cukru pudru
Sos angielski:
Ilość
Składnik
mleka (połowę mleka można zastąpić płynną śmietanką kremówką 30%)
drobnego cukru (daję 50 g, bo sos wychodzi bardzo słodki)
1
laska wanilii (czasami zastępuję 1 łyżeczką pasty z wanilii)
żółtka
Ciasto:
Ilość
Składnik
porcja pieczonego rabarbaru (z przepisu powyżej)
250 g
miękkiego masła
sosu angielskiego (można użyć gotowego custard z puszki)
mąki pszennej tortowej
proszku do pieczenia
duże jajka
ekstraktu z wanilii
cukru pudru (można mniej, bo ciasto wychodzi dość słodkie)
Bardzo smaczne wilgotne ciasto, o wyraźnie waniliowym smaku, który przyjemnie współgra z kwaskowatym rabarbarem. Proste w przygotowaniu, ale trzeba mu chwilę poświecić, szczególnie jeśli używamy domowego kremu angielskiego. Niemniej jednak warto się skusić, bo ciasto wychodzi bardzo smaczne i zawsze się udaje. Przepis znaleziony w Good Food magazine, May 2009. Polecam!
Składniki
Pieczony rabarbar:
Ilość
Składnik
rabarbaru
cukru pudru
Sos angielski:
Ilość
Składnik
mleka (połowę mleka można zastąpić płynną śmietanką kremówką 30%)
drobnego cukru (daję 50 g, bo sos wychodzi bardzo słodki)
1
laska wanilii (czasami zastępuję 1 łyżeczką pasty z wanilii)
żółtka
Ciasto:
Ilość
Składnik
porcja pieczonego rabarbaru (z przepisu powyżej)
250 g
miękkiego masła
sosu angielskiego (można użyć gotowego custard z puszki)
mąki pszennej tortowej
proszku do pieczenia
duże jajka
ekstraktu z wanilii
cukru pudru (można mniej, bo ciasto wychodzi dość słodkie)
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Pieczony rabarbar:
Piekarnik rozgrzać do 200 ° C (termoobieg 180 ° C).
Rabarbar umyć, osuszyć. Przyciąć końce i pociąć na kawałki wielkości małego palca . Umieścić w płytkim naczyniu żaroodpornym lub na blasze, obsypać cukrem pudrem, wymieszać. Przykryć folią aluminiową i piec około 15 minut. Po tym czasie potrząsnąć lekko blachą, tak aby całość się zamieszała, piec jeszcze ok. 5 minut - do miękkości. .
Sos angielski:
Do rondla wlać mleko (ewentualnie mleko i śmietankę), dodać ziarenka z laski wanilii lub pastę z wanilii, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie utrzeć w misie miksera żółtka z cukrem, do uzyskania puszystego, jasnego kremu. Zagotowane gorące mleko dodać do żółtek, cały czas miksując. Mleko z żółtkami przelać z powrotem do rondla, podgrzewać na małym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia, bo krem się zwarzy!) mieszając drewniana łyżką lub szpatułką aż krem będzie ją lekko oblepiał. Kiedy przejedziemy palcem po łyżce powinien się całkiem zmywać. Od razu zestawiamy z ognia. Wystudzić, od czasu do czasu mieszając, żeby nie powstał kożuch. Kiedy już będzie zimny przecedzić go przez sito.
Ciasto:
Rabarbar dokładnie odsączyć z nadmiaru soku, przestudzić.
Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C (grzanie góra/dół) lub 160 ° C (termoobieg).
Trzy łyżki kremu odłożyć do miski. Resztę utrzeć za pomocą miksera razem z masłem, mąką, proszkiem do pieczenia, jajkami, cukrem i wanilią, aż masa będzie jednolita i gładka.
Jedną trzecią masy wyłożyć do tortownicy, nałożyć część rabarbaru, następnie wyłożyć kolejną porcje ciasta i ponownie wyłożyć rabarbar. Nałożyć pozostałą część ciasta i resztę rabarbaru, na wierzch wylać odłożony wcześniej krem, lekko rozsmarować.
Piec około 40 minut, aż ciasto wyraźnie się zezłoci, następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze ok. 15-20 minut.
Ciasto będzie gotowe, gdy patyczek w nim zanurzony wyjmujemy czysty czysty.
Studzić w tortownicy, kiedy wystygnie oprószyć cukrem pudrem.