Czy pamiętacie je jeszcze? Gdy ja byłam dzieckiem były niemalże w każdej cukierni. :) A może w odwiedzanych przez Was cukierniach nie były aż tak popularne? Ja w każdym razie mam do nich ogr...
Nie mogę powiedzieć o niej nic innego jak to, że jest idealna, moja ulubiona. :) Zawsze wychodzi tak samo pyszna, mięciutka, wilgotna, wspaniale pachnąca rumem i skórką pomarańczową. Odkąd w...
Pyszna babka drożdżowa z makiem, bakaliami i Amaretto, to kolejna propozycja na wielkanocny stół. Chodź równie dobrze sprawdzi się jako wypiek Bożonarodzeniowy lub na każdą inną okazję. Mięc...
Wypróbowałam dwa przepisy na tę włoską babkę drożdżową – oryginalny przepis włoski i przepis zmodyfikowany przeze mnie w celu uproszczenia sobie życia przed świętami. Oryginalny dodam po świ...
Brioszka to kwintesencja francuskiego pieczenia, łącząca w sobie puszystość i delikatność w każdym kęsie.
Pyszna chałka z masłem lub domowej roboty dżemem, to najlepsze śniadanie, jakie mogę sobie wyobrazić.
Gdyby nie gruba warstwa lukru chciałoby się rzec, że są to pączki w wersji light. Pączusie smakują jak bułeczki cynamonowe. Są sprężyste, pulchne, mięciutkie. Najlepsze w dniu upieczenia, pó...
Wieniec drożdżowy, który nie tylko świetnie sprawdzi się jako dekoracja wielkanocnego stołu, ale również zaskoczy biesiadników
Drożdżówka z marmoladą to klasyczny wybór, który nigdy nie zawodzi.
Mięciutkie, puszyste i długo zachowujące świeżość – po prostu pyszne. Kwaskowatość rabarbaru przyjemnie łączy się ze słodyczą bułeczki i twarogowego nadzienia. Zarówno ciasto jak i ser wzbog...
Dzisiaj kringle estoński, czyli po naszemu wieniec drożdżowy. :) U mnie z dwoma rodzajami nadzienie do wyboru. Najpierw zrobiłam jak w oryginalnym przepisie z nadzieniem cynamonowym, ale nie...
Wybaczcie, ale nie mogę o nim powiedzieć nic złego, bo odkąd spróbowałam go pierwszy raz - jeszcze jako małe dziecko - do chwil obecnej nie udało mi się zjeść lepszego makowca, a miałam okaz...
W sumie jest to głównie przepis na ciasto, bo farsz możemy dodać jaki tylko nam się zamarzy. :) Próbowałam już sporo przepisów na ciasto do pasztecików i zdecydowanie stwierdzam, że ten jest...
Bardzo smaczny placek, na tyle uniwersalny, że równie dobrze będzie smakować z innymi owocami. Soczysty, mocno owocowy, pachnący cynamonem, a jednocześnie wabiący masą twarogową, w smaku moc...
Drożdżówka, sernik i jagody w jednym cieście… z tego musiało wyjść coś pysznego. :) Zwłaszcza jeśli ciasto jest wilgotne, puszyste, lekko cytrynowe i rozpływa się w ustach, a sernik puszysty...
Placek ze śliwkami to klasyk polskiej kuchni, który nigdy nie wychodzi z mody.
Rogale marcińskie to jedno z najbardziej charakterystycznych i ukochanych ciast w polskiej kuchni, szczególnie znane i cenione w Poznaniu.
Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto, zwykle przygotowywane na Boże Narodzenie. Głównymi składnikami są kandyzowane i suszone owoce, orzechy, marcepan, rum, wanilia i drożdże, niekiedy te...
Tym razem mam dla Was świąteczną propozycje, która równie dobrze sprawdzi się poza świętami, np. na śniadanie z kubkiem zimnego mleka. :)Mowa oczywiście o strucli drożdżowej z serem. Delikat...
Dziś mam dla Was szwedzki chlebek z kardamonem. Zupełnie nie wiem czemu nazywany jest chlebkiem, bo przypomina raczej w smaku i strukturze ciasta bułkę paryską czy chałkę, nie mniej jednak n...
Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie, a chcecie spałaszować coś słodkiego te drożdżówki będą świetnym rozwiązaniem. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, ok, nie ekspresowo, ale jednak jak ...
Przyznaję, że mam słabość do babek drożdżowych. I mimo że na blogu jest już jedna, która nota bene uważam za najlepszą babkę drożdżową jak jadłam, to postanowiłam, że będę testować kolejne p...
Jeśli podobnie jak ja lubicie wypieki z marcepanem, to ten wypiek zdecydowanie przypadnie Wam do gustu.
Jest następczynią babki Au Rhum. Ponoć w połowie XIX wieku jeden z braci Julien, słynnych paryskich cukierników, eksperymentował z przepisem na tradycyjną babkę, pozbył się bakalii i nasączy...
Chcemy z rodzinką nacieszyć się śliwkami, więc dziś też będzie śliwkowo. Tym razem jednak połączyłam je z ciastem drożdżowym i kruszonką. Klasyczne połączenie, a tak cieszy. :) Jest wilgotne...
Lato nie może obejść się bez wypieków z wiśni. :) Tym razem cudownie wilgotny placek drożdżowy ze wspomnianymi wiśniami. I ani trochę nie przesadzę, jak powiem, że to najwspanialsze ciasto d...