Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 20
Forma: 11x40 cm
Tym razem mam dla Was świąteczną propozycje, która równie dobrze sprawdzi się poza świętami, np. na śniadanie z kubkiem zimnego mleka. :)
Mowa oczywiście o strucli drożdżowej z serem. Delikatnie cytrynowa, zarówno w smaku jak i aromacie, mięciutka i rozpływająca się w ustach. Całość przykryta chrupiącą kołderką z waniliowej kruszonki.
Naprawdę trudno poprzestać na jednym kawałku. :) Polecam. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej (najlepiej typ 550) | |
ciepłego mleka | |
25 g | świeżych drożdży |
cukru | |
żółtka (z dużych jajek) | |
szczypta soli | |
masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
żółtka | |
ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii | |
miękkiego masła | |
skórka otarta z 1-2 cytryn | |
tłustego twarogu | |
cukru |
Ilość | Składnik |
---|---|
masła | |
cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii) | |
cukru pudru | |
mąki pszennej |
Ciasto:
Przygotować rozczyn – ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 3 łyżkami mąki (dodajemy jej tyle, by zaczyn przybrał konsystencje gęstej śmietany). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Masło rozpuścić w rondelku.
Do miski przesiać resztę mąki, dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników (oprócz stopionego masła). Wyrobić, gdy składniki dobrze się połączą, dodać roztopiony tłuszcz i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki (ciasto może być nieco klejące, ale postarajmy się nie dosypywać mąki). Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny), powinno podwoić swoją objętość.
Nadzienie:
Wszystkie składniki nadzienia połączyć, zmiksować lub utrzeć widelcem.
Całość:
Stolnicę oprószyć obficie mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1 cm - jeden duży prostokąt – ok 40 cm długości (jeśli chcemy jedną dużą strucle) lub dwa małe (jeśli wolimy mieć dwie mniejsze strucle). Ja podzieliłam ciasto na dwie części i piekłam dwie mniejsze strucle.
Na środku rozwałkowanego ciasta ułożyć wzdłuż dłuższego boku przygotowane nadzienie (całość, jeśli robimy jedną dużą strucle, połowę, jeśli zdecydowaliśmy się na dwie strucle). Ciasto składamy do środka (jednym bokiem przykrywamy nadzienie twarogowe, drugim bokiem przykrywamy całość - jak w roladzie i odwracamy strucle tak, by składane boki były na spodzie strucli.
Gotową strucle przełożyć do długiej wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub jeśli robiliśmy mniejsze strucle do dwóch krótszych wyłożonych papierem keksówek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby ponownie wyrosły (na ok. 30-40 minut).
Kruszonka:
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki.
Wierzch wyrośniętych strucli lekko naciąć ostrym nożem, nie dochodząc nim do końców strucli, posmarować roztrzepanym z 1 łyżką mleka jajkiem. Obsypać kruszonką.
Piec około 30-40 minut w temp. 180 °C, aż strucle wyraźnie się zezłocą.
Upieczone wyjąć z piekarnika, studzić przez chwile w formie, następnie przełożyć na kratkę i tam pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)