Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 10 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 11
Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Zbliżamy się do świąt wielkimi krokami. :) Swoja drogą, zaczęliście już przygotowanie świątecznych ozdób, pisanek, pichcenie? :) Ja jestem jeszcze z tym w lesie, dopiero sobie rozplanowałam co i kiedy. :)
W kwestii dekorowania stołu, jeśli jeszcze zastanawiacie się nad poszczególnymi elementami dekoracji, szczególnie tych do skonsumowania, proponuję Wam te otoowieczki. Są banalne w przygotowaniu, smaczne i sympatycznie się prezentują, dzięki czemu jest szansa, że wprowadzą gości w pogodny nastrój. :) A po biesiadowaniu oczywiście można je schrupać. ;) Więcej nie będę się rozpisywać. Owieczki widzicie, przepis również. Polecam! :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
20 g | świeżych drożdży |
cukru | |
mleka lub odrobinę więcej (regulować, tak żeby ciasto było zwarte i nie klejące) | |
jajka | |
roztopionego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
białko | |
cukru pudru | |
gorzkiej czekolady |
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn - Drożdże, 3 łyżki mąki, 1-2 łyżeczki cukru i kilka łyżek lekko ciepłego mleka wymieszać (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.
Resztę mąki przesiać, dodać cukier. Zrobić pośrodku dołek, dodać wyrośnięty zaczyn. Dodać 1 jajko, pozostałe ciepłe mleko oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków. Każdy kawałek ciasta podzielić na pół. Z jednej połowy uformować owalną kulkę, z której powstanie korpus owieczki. Z drugiej zrobić głowę z uszami i 4 kuleczki, z których powstaną nogi. Wszystkie części ułożyć na blasze, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem (u mnie nieposmarowane, przypomniałam sobie o tym jak ciasto było już w piekarniku). Piec około 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 165°C).Ostudzić.
Połączyć za pomocą wykałaczek, formując małe baranki. Ozdobić lukrem z białka (cukier puder utrzeć z 1/2 białka, nałożyć do szprycy lub foliowego woreczka i dekorować). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, za pomocą wykałaczki namalować oczy.
Smacznego :)