Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 25 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 20
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
roztopionego masła | |
ciepłego mleka | |
małe jajka | |
cukru | |
soli | |
15 g | świeżych drożdży |
Ilość | Składnik |
---|---|
ok. 1/2 szklanki mąki na podsypanie podczas wałkowania) | |
żółtko | |
mleka |
Z garści mąki, drożdży, czubatej łyżeczki cukru i 1/3 szklanki mleka zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, odczekać ok. 10-15 min. aż urośnie.
W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto i zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić mikserem na średnich obrotach lub ręcznie aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto będzie luźne, ale nie dosypywać mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do podwojenia objętości.
Przygotować dowolny farsz. U mnie tym razem kapusta z cebulką i pieczarkami, ale pasuje tu praktycznie każdy inny farsz, zarówno mięsny jak i jarskim
Po wyrośnięciu ciasta podzielić je dwie części (będzie łatwiej wałkować). Każdą rozwałkować na długi i wąski prostokąt (podsypywać stolnicę i wierzch ciasta mąką, bo ciasto jest dość luźne). Wzdłuż środka ułożyć wałek z połowy nadzienia. Przykryć nadzienie nakładając płaty ciasta na siebie, sklejając ciasto (brzegi można lekko zwilżyć, żeby lepiej się kleiły). Odwrócić rulon tak, by złączenie znajdowało się pod spodem. Pokroić ostrym nożem na ok. 10 kawałków. Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (ciasto sporo rośnie). Bułeczki przykryć ściereczką na ok. 30 min do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, około 25 minut (do zrumienienia).
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego :)