KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Paszteciki z ciasta drożdżowego

Przyg: 60 min Pieczenie: 25 min
Średni
Porcje: 20
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_1990.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    roztopionego masła
    ciepłego mleka
    małe jajka
    cukru
    soli
    15 g świeżych drożdży
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ok. 1/2 szklanki mąki na podsypanie podczas wałkowania)
    żółtko
    mleka

Sposób przygotowania

Z garści mąki, drożdży, czubatej łyżeczki cukru i 1/3 szklanki mleka zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, odczekać ok. 10-15 min. aż urośnie.


W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto i zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić mikserem na średnich obrotach lub ręcznie aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto będzie luźne, ale nie dosypywać mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do podwojenia objętości.


Przygotować dowolny farsz. U mnie tym razem kapusta z cebulką i pieczarkami, ale pasuje tu praktycznie każdy inny farsz, zarówno mięsny jak i jarskim


Po wyrośnięciu ciasta podzielić je dwie części (będzie łatwiej wałkować). Każdą rozwałkować na długi i wąski prostokąt (podsypywać stolnicę i wierzch ciasta mąką, bo ciasto jest dość luźne). Wzdłuż środka ułożyć wałek z połowy nadzienia. Przykryć nadzienie nakładając płaty ciasta na siebie, sklejając ciasto (brzegi można lekko zwilżyć, żeby lepiej się kleiły). Odwrócić rulon tak, by złączenie znajdowało się pod spodem. Pokroić ostrym nożem na ok. 10 kawałków. Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (ciasto sporo rośnie). Bułeczki przykryć ściereczką na ok. 30 min do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, około 25 minut (do zrumienienia).


Podawać na ciepło lub zimno.


Smacznego :)

Paszteciki z ciasta drożdżowego

Ocena:
Przyg: 60 min Pieczenie: 25 min
Średni
Porcje: 20
W sumie jest to głównie przepis na ciasto, bo farsz możemy dodać jaki tylko nam się zamarzy. :) Próbowałam już sporo przepisów na ciasto do pasztecików i zdecydowanie stwierdzam, że ten jest jednym z najlepszych jakie jadłam. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, długo zachowuje świeżość. Wyborne na ciepło jak i na zimno. Ja tym razem robiłam wszystkie paszteciki z farszem z kapusty, pieczarek i cebulki. Ale wypróbowałam te paszteciki również z farszem szpinakowo-serowym i mięsnym. Przepis, z moimi małymi modyfikacjami, pochodzi stąd. Serdecznie Wam polecam!Ps. Chciałam się też z Wami podzielić informacją, że tym przepisem zapoczątkowuję szereg zmian, które nastąpią na blogu. :) Pierwszą z nich będzie rozszerzenie zakresu przepisów również na wytrawne, początkowo będą to pewnie wytrawne wypieki, ale już niebawem pojawią się też inne dania.Kolejna, na którą strasznie się cieszę, to nowa, całkowicie zmieniona szata graficzna i funkcjonalność strony, choć na tą zmianę trzeba będzie jeszcze trochę zaczekać, ale praca wre, więc trzymajcie kciuki. :) No dobrze, dalej Was nie zanudzam… inne zmiany będą widoczne na bieżąco. :)
IMG_1997.JPG IMG_2001.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Super przepis Super przepis
    2016-07-30 21:59:33

    To naprawde dobry przepis na casto drożdżowe. Zrobiłam paszteciki a z reszty ciasta ulepiłem kilka drożdżówek z serem. Szystko wyszło super. zrobiłam ciasto dokładnie jak w przepisie i po wyrośnięciu nie było już takie lejące, dodałam odrobine maki żeby się nie kleiło, ale nie za dużo. Wydaje mi się ze ciasto po upieczeniu jest takie mięciutkie i świeże na drugi dzień właśnie dlatego ze ciasto jest takie luźne. Nie zalecam innym dodawania zbyt dużo maki, to co jest w przepisie jest akurat.

    Polecam wszystkim, jest to przepis do którego będę często wracała.

    Dziękuje za udostępnienie,

    Twój komentarz
  • mika mika
    2015-12-31 15:40:26

    Gratulujmę wspaniały przepis Bardzo fajnie i prosto się robiło Dziękuję

    Twój komentarz
  • misia misia
    2015-12-03 13:45:09

    Właśnie wyciągnęłam z piekarnika, wyśmienite!!!! przepis na stałe zagości w mojej kuchni, dziękuję i pozdrawiam:))))

    Twój komentarz
  • suche drożdże suche drożdże
    2015-01-18 10:44:42

    Pani Kasiu czy można dać suche drożdże? Jeśli tak, to ile? 7g?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-18 11:36:27

      Tak, można, wystarczy 7 g, czyli jedno standardowe opakowanie. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • ewelina ewelina
    2015-01-09 12:46:10

    zrobilam mezowi te paszteciki,ciasto naprawde super :)

    Twój komentarz
  • majcia majcia
    2014-12-31 18:41:36

    Pycha! Dziękuje za przepis :]

    Twój komentarz
  • Kate Kate
    2014-12-27 14:16:14

    Czy do zaczynu mam dodać 15 g drożdży, ktore są wyszczególnione w przepisie na ciasto?

    Twój komentarz
  • anka anka
    2014-12-09 11:15:50

    czy te paszteciki mozna mrozic?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-09 15:31:22

      Tak, jak najbardziej. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • MEGI MEGI
    2014-07-12 20:00:56

    Zrobiłam dziś te paszteciki, wyszły rewelacyjnie, żadnych problemów z ciastem i formowaniem ale użyłam nieco więcej mąki, polecam wszystkim ten przepis.

    Twój komentarz
  • teresa teresa
    2014-06-24 13:43:45

    Proponuję posypać kminkiem lub sezamem. Takie właśnie piekę i potwierdzam, że są pyszne.Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • ewa ewa
    2013-12-01 10:40:44

    Dziś postanowiłam upiec paszteciki ,skorzystalam z Twojego przepisu jednak według mnie ta ilość mleka w stosunku do ilości mąki jest zdcydowanie zbyt duża.do wykonania dobrego elastycznego pulchnego ciasta wystarcza nieco więcej niż polowa szklanki mleka

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-01 08:26:54

    @Janusz - cieszę się, że smakowały :)

    Twój komentarz
  • Janusz Janusz
    2013-07-30 18:34:32

    niesamowity przepis, paszteciki palce lizaC, cała rodzinka się zajadała, dzieci prosiły o repete...to najlepszy komplement...

    Twój komentarz
  • komentarz komentarz
    2013-03-10 10:25:48

    Świetny blog! Naprawdę jestem pod wrażeniem.A jestem zawodowym kucharzem. Warto tutaj wracać.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-30 21:00:29

    Tomoe - tak, paszteciki, jesli tylko będą przechowywane w szczelnym pudełku/inny opakowaniu zachowają swieżość dnia następnego. Farsz klasycznie jak do pierogów, obgotowujemy kapustę kwaszoną z 1-2 listkami laurowymi i zielem angielskim (jeśli jest bardzo kwaśna trzeba ją wcześniej przepłukać). Pod koniec gotowania, gdy bedzie już miękka doprawić solą, pieprzen. Pieczarki czyścimy, siekamy. Cebulkę też siekamy, dodajemy do pieczarek, podsmażamy razem na maśle, doprawiajac solą i pieprzem. Ugotowaną kapustę ostudzić, posiekać, połączyć z pieczarkami i cebulą. I gotowe. Proporcje zależą od ilości pasztecików, jaką chcemy zrobić. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Tomoe Tomoe
    2012-12-29 23:07:22

    witam, jestem laikiem w gotowani, ale Pani przepis mnie nieco zaintrygował, chciałabym go wypróbować na sylwestra. W związku z tym ciekawi mnie, czy takie paszteciki na drugi dzień również będą tak smaczne jak świeże? Wspominała Pani również o farszu z kapusty pieczarek i cebulki - była bym wdzięczna za podanie sposobu jego przygotowania. Na koniec chciałam spytać o Pani zdanie, na temat posypania takich pasztecików kminkiem? Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-25 14:07:09

    @Anna - u mnie ciasto było dość gęste i nie kleiło się mocno do rąk, więc nie mam pojęcia czemu Pani lało się przez ręce. :/ Pisząc szklanka mam na myśli taką standardową o pojemnosci 250 ml, czy Pani też takiej używała? Dodawałam też dwa małe jajka i było było ok. Tak czy siak cieszę się, że pomimo trudności paszteciki wyszły puszyste i smaczne pomimo zwiększonej ilości mąki.

    Twój komentarz
  • anna anna
    2012-09-25 12:20:58

    Zrobiłam te paszteciki po wielkich staraniach, czy bardziej, męczarniach z lejącym się przez ręce ciastem. Więcej niż szklankę mąki musiałam niestety dosypać. Poza tym wydaje mi się że 1 jajko w zupełności wystarczy. Wyszły bardzo smaczne, puszyste pomimo zwiększenia ilości mąki. ;)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2012-01-06 15:05:48

    bardzo smakowite:)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-01-06 11:28:04

    Swietnie, rozszerzenie zakresu przepisow o wytrawne to na pewno bedzie dobra zmiana. Jesli na poczatku mozna sie spodziewac glownie wypiekow, to goraco licze na zapiekanki i tary, ktore uwielbiam :) Pozdrawiam, Agnieszka

    PS. Mam nadzieje, ze piekne zdjecia sie nie zmienia :)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-01-06 01:08:14

    @Majana - Majanko dziękuję serdecznie! :)

    @Asiek - Asiu, dziękuję Ci bardzo za Twoje ciepłe słowa. Nawet sobie nie wyobrażasz jak ogromnie budujące są dla mnie! Aż mi się ciepło zrobiło na serduchu i gęba mi się od ucha do ucha śmieje. :) Jeszcze raz dziękuję Ci Kochana za to wsparcie, za to, że poświęcasz swój czas i mnie tak na bieżąco odwiedzasz. Aż chce się pichcić i pisać kolejne posty! :*

    @DarkAngelika - dziękuję serdecznie, faktycznie są puszyste i leciutkie :)

    @Kass, to ja dziękuję za inspiracje :)

    @Panna Malwina - Malwinko dziękuję ślicznie i postaram się nie zawieść. :)

    @Zjedz-mnie - cieszę się... choć uwodzić to one nie miały ;) grunt, żeby smakowały :)

    @Angie - dziękuję serdecznie i postaram się coraz częściej dawać wytrawne wpisy :)

    @JolantaSz- Jolu, ja też uwielbiam :) dziękuję Ci przeogromnie za ciepłe słowa i wiarę w moje możliwości :), mam nadzieję, że wytrawnymi przepisami Cię nie rozczaruję ;) pozdrawiam cieplutko

    @MojePasje- Elizo, dziękuję serdecznie, a na paszteciki zapraszam :)

    @Karmelitka - cieszę się, taki był zamiar :)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-01-05 22:57:43

    mniaam!no, narobiłaś mi niesłychanego smaku.

    Twój komentarz
  • "moje pasje" "moje pasje"
    2012-01-05 22:42:27

    piękne zdjęcia!!! a paszteciki.. mamo...ale bym zjadła :)

    Twój komentarz
  • "moje pasje" "moje pasje"
    2012-01-05 22:42:27

    piękne zdjęcia!!! a paszteciki.. mamo...ale bym zjadła :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-01-05 18:11:39

    uwielbiam paszteciki:) a na zmiany będę czekała niecierpliwie ...bo skoro tworzysz tak cudowne słodkości to i reszta na pewno będzie przepyszna:)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-01-05 11:41:27

    Przepysznie wygladają! Z niecierpliwościa czekam na kolejne wytrawne przepisy!

    Twój komentarz
  • zjedz_mnie zjedz_mnie
    2012-01-05 10:43:59

    Uwodzicielskie te paszteciki, bardzo ;]

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2012-01-05 09:08:25

    Trzymam kciuki i czekam na inne pyszne wytrawne dania;)

    Twój komentarz
  • kass kass
    2012-01-05 08:49:31

    Bardzo apetycznie wyglądają, ja też piekłam z róznymi nadzieniami i każda wersja nam s,makowała:)

    Dziękuję za wypróbowanie przepisu i serdecznie pozdrawiam:)))

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-01-05 07:49:35

    Piękne ! Wydają się być takie lekkie i puszyste, po prostu cudowne;)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-01-05 07:33:35

    Kasiu! Patrząc na Twoje cudne słodkości jestem cała szczęśliwa, że postanowiłaś rozszerzyć swój blog o dania wytrawne i powiem szczerze, że już się nie mogę doczekać tych zmian!! Będę wypatrywać kolejnych cudownych wpisów i zdjęć i chłonąć je całą sobą! Trzymam za Ciebie kciuki!

    Pozdrawiam serdecznie!!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-01-05 05:50:49

    Bardzo ladne i apetyczne paszteciki. Uwielbiam.

    Miłego dnia:)

    Twój komentarz

Paszteciki z ciasta drożdżowego

Paszteciki z ciasta drożdżowego

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 20

Opis

W sumie jest to głównie przepis na ciasto, bo farsz możemy dodać jaki tylko nam się zamarzy. :) Próbowałam już sporo przepisów na ciasto do pasztecików i zdecydowanie stwierdzam, że ten jest jednym z najlepszych jakie jadłam. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, długo zachowuje świeżość. Wyborne na ciepło jak i na zimno. Ja tym razem robiłam wszystkie paszteciki z farszem z kapusty, pieczarek i cebulki. Ale wypróbowałam te paszteciki również z farszem szpinakowo-serowym i mięsnym. Przepis, z moimi małymi modyfikacjami, pochodzi stąd. Serdecznie Wam polecam!Ps. Chciałam się też z Wami podzielić informacją, że tym przepisem zapoczątkowuję szereg zmian, które nastąpią na blogu. :) Pierwszą z nich będzie rozszerzenie zakresu przepisów również na wytrawne, początkowo będą to pewnie wytrawne wypieki, ale już niebawem pojawią się też inne dania.Kolejna, na którą strasznie się cieszę, to nowa, całkowicie zmieniona szata graficzna i funkcjonalność strony, choć na tą zmianę trzeba będzie jeszcze trochę zaczekać, ale praca wre, więc trzymajcie kciuki. :) No dobrze, dalej Was nie zanudzam… inne zmiany będą widoczne na bieżąco. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    roztopionego masła
    ciepłego mleka
    małe jajka
    cukru
    soli
    15 g świeżych drożdży
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ok. 1/2 szklanki mąki na podsypanie podczas wałkowania)
    żółtko
    mleka

Sposób przygotowania

Z garści mąki, drożdży, czubatej łyżeczki cukru i 1/3 szklanki mleka zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, odczekać ok. 10-15 min. aż urośnie.


W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto i zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić mikserem na średnich obrotach lub ręcznie aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto będzie luźne, ale nie dosypywać mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do podwojenia objętości.


Przygotować dowolny farsz. U mnie tym razem kapusta z cebulką i pieczarkami, ale pasuje tu praktycznie każdy inny farsz, zarówno mięsny jak i jarskim


Po wyrośnięciu ciasta podzielić je dwie części (będzie łatwiej wałkować). Każdą rozwałkować na długi i wąski prostokąt (podsypywać stolnicę i wierzch ciasta mąką, bo ciasto jest dość luźne). Wzdłuż środka ułożyć wałek z połowy nadzienia. Przykryć nadzienie nakładając płaty ciasta na siebie, sklejając ciasto (brzegi można lekko zwilżyć, żeby lepiej się kleiły). Odwrócić rulon tak, by złączenie znajdowało się pod spodem. Pokroić ostrym nożem na ok. 10 kawałków. Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (ciasto sporo rośnie). Bułeczki przykryć ściereczką na ok. 30 min do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, około 25 minut (do zrumienienia).


Podawać na ciepło lub zimno.


Smacznego :)