Przygotowanie: 45 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
To chyba najlepsze jagodzianki jakie do tej pory jadłam.... A przetestowałam już co najmniej kilka przepisów. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i długo zachowuje świeżość. I wierzcie mi nie przesadzam ani trochę, mówiąc, że są idealne. :) Na dowód tego niech posłuży fakt, że aby je sfotografować musiałam je robić trzy razy pod rząd, bo za każdym razem znikały w niewyjasnionych okolicznościach :), a do samej sesji też dotrwały tylko 4. :) Gorąco polecam, póki jeszcze są jagody. :)
Przepis pochodzi od Kasi z bloga Gotuję bo lubię.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
mleka | |
masła | |
mascarpone | |
jajka | |
cukru | |
25 g | świeżych drożdży |
szczypta soli | |
jagód | |
cukru pudru |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru | |
3 łyżki | zimnej wody |
Pokruszone drożdże łączymy z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na około 20 minut aby zaczyn wyrósł.
W tym samym czasie do garnka wlewamy pozostałe mleko, dodajemy mascarpone, masło i cukier. Podgrzewamy do chwili aż masło i ser się rozpuszczą od czasu do czasu mieszając trzepaczką. Po zdjęciu z ognia przelewamy do miseczki aby mleko szybciej wystygło. Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodajemy jajka i rozbijamy je widelcem.
Do dużej miski wsypujemy mąką i dodajemy sól. Wlewamy mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ręcznie lub przy pomocy maszyny z hakiem około 5-7 minut. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, podsypujemy je odrobiną mąki, ale powinno być ono raczej miękkie i nie zbyt zwarte. Dzięki temu jagodzianki będą puszyste i delikatne.
Następnie ciasto oprószany mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody wymieszane z cukrem pudrem. Bułeczki mocno zlepiamy i odkładamy łączeniem do dołu na około 20 minut aby jeszcze troszkę wyrosły.
Jagodzianki pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia) a następnie studzimy je na kratce.
Przestudzone jagodzianki lukrujemy.