KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Jagodzianki idealne

Przyg: 45 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
pyszne%20jagodzianki_4.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    mleka
    masła
    mascarpone
    jajka
    cukru
    25 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    jagód
    cukru pudru
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    3 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania

Pokruszone drożdże łączymy z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na około 20 minut aby zaczyn wyrósł.

W tym samym czasie do garnka wlewamy pozostałe mleko, dodajemy mascarpone, masło i cukier. Podgrzewamy do chwili aż masło i ser się rozpuszczą od czasu do czasu mieszając trzepaczką. Po zdjęciu z ognia przelewamy do miseczki aby mleko szybciej wystygło. Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodajemy jajka i rozbijamy je widelcem.

Do dużej miski wsypujemy mąką i dodajemy sól. Wlewamy mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ręcznie lub przy pomocy maszyny z hakiem około 5-7 minut. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, podsypujemy je odrobiną mąki, ale powinno być ono raczej miękkie i nie zbyt zwarte. Dzięki temu jagodzianki będą puszyste i delikatne.

Następnie ciasto oprószany mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody wymieszane z cukrem pudrem. Bułeczki mocno zlepiamy i odkładamy łączeniem do dołu na około 20 minut aby jeszcze troszkę wyrosły.

Jagodzianki pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia) a następnie studzimy je na kratce.

Przestudzone jagodzianki lukrujemy.

Przyg: 45 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12

To chyba najlepsze jagodzianki jakie do tej pory jadłam.... A przetestowałam już co najmniej kilka przepisów. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i długo zachowuje świeżość. I wierzcie mi nie przesadzam ani trochę, mówiąc, że są idealne. :) Na dowód tego niech posłuży fakt, że aby je sfotografować musiałam je robić trzy razy pod rząd, bo za każdym razem znikały w niewyjasnionych okolicznościach :), a do samej sesji też dotrwały tylko 4. :) Gorąco polecam, póki jeszcze są jagody. :)

Przepis pochodzi od Kasi z bloga Gotuję bo lubię.

pyszne%20jagodzianki_5.JPG pyszne%20jagodzianki_1.JPG pyszne%20jagodzianki_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Marta Marta
    2014-07-30 19:22:26

    Jagodzianki są przepyszne, nawet moja ciocia, która jest na diecie dała się namówić na jedną. Zastanawia mnie czy ciasto może być wykorzystane do innych wypieków, np. do bułek lub ciast z owocami i serem?

    Twój komentarz
  • magma magma
    2014-07-12 06:29:49

    świetne Ci wyszły:)

    Twój komentarz
  • falanka94 falanka94
    2014-02-20 12:02:33

    właśnie piekę jagodzianki, są genialne! :)

    Twój komentarz
  • jolcia jolcia
    2013-06-30 20:22:31

    Naprawdę idealne są te jagodzianki,sprawdzilam osobiscie.Dzięki za przepis.

    Twój komentarz
  • zufik zufik
    2012-08-14 17:35:40

    Ale mi narobiłaś smaczka!:)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-08-12 05:30:27

    Ja też znalazłam już przepis na swoje jagodzianki idealne:) Te zaczarowały mnie już u Kasi, teraz czarują u Ciebie:) ...a ja uwielbiam te bułasie z fioletowymi kulkami:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-08-10 14:00:51

    Kasiu Kochana.... to miłego urlopowania;) i wracaj szybko;) Życzę duuużo słońca! Ja wypoczęłam- dziękuję;) morza i upałów dość;) Co do przepisu to oczywiście upiekłam ten jagodziankowy IDEAŁ!- są naprawdę wspaniałe! Idealnie mięciutkie i puszyste! Upiekłam metodą wyrastania ciasta na noc w lodówce. Wyrobiłam na wieczór a rano gdy dzieci jeszcze spały, tylko uformowałam, podrosły trochę i do pieca;) Dzięki temu miałam świeżutkie jagodzianki do porannej kawy. Lubię tą metodę bo zdecydowanie skraca czas oczekiwania na drożdżowe pyszności;) Polecam ten sposób! p.s. Kasiu... dziękuję za pamięć o kremówkach papieskich, zbliża się 15 sierpień -imieniny Teściowej, więc będą jak znalazł;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-08 19:53:47

    M - myślę, że spokojnie mogą być mrożone jagody, tylko trzeba je dobrze odsączyć z nadmiaru wody i dodać ewentualnie z 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej do nadzienia.

    Twój komentarz
  • m m
    2012-08-08 19:36:28

    mogą byc jagody mrożone?? czy wtedy bedzie trzeba je dłużej piec??

    Twój komentarz
  • Onema Onema
    2012-08-07 07:10:25

    O Jezu, moja mama uwielbia jagodzianki. I jest nieszczęśliwa, bo odkąd przeprowadziła się na Rzeszowszyczyznę, żadnej drożdżówce z jagodą nie przyznaje tego tytułu. Twierdzi, że u nas prawdziwych jagodzianek nie ma... Cóż, ja się tam nie znam.Chyba zrobię jej słodką niespodziankę^^

    Twój komentarz
  • iza iza
    2012-08-07 06:29:15

    i wyglądaja idealnie :)))

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-07 01:11:25

    Catherine - Kasiu zrób koniecznie, bo są przepyszne! Mięciutkie, długo zachowują świeżość... Mam nadzieję, ze wypoczęłaś na urlopie :) a ja wyruszam już za 3 godziny na swój mały urlopik. :) ps. zrobiłam w końcu obiecane kremówki, z poślizgiem, za co przepraszam, ale miałam szalony czas ostatnio, z niczym się nie wyrabiałam, tyle się dzieje... a kremówki dodam na bloga jak tylko wrócę z urlopu, długo szukałam oryginalnej receptury na kremówki papieskie i znalazłam naprawdę sensowny przepis, myślę, że zbliżony do oryginału, którego nikt już nie zna podobno albo nie chce sie podzielić ;) - a kremwki wyszły palce lizać, wiec myślę, że Twojej Teściowej posmakują. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-07 01:05:17

    @Fabryka Odkryć Kulinarnych - te jagodzianki są naprawdę przepyszne, jestem pewna, że te z cukierni nei umywają sie do nich. :) Bardzo polecam! :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-07 01:03:20

    @Kasiaaaa24 - Kasiu smakowały i to bardzo... i robiliśmy jej już kilka razy :) za każdym razem są tak samo pyszne :)

    Twój komentarz
  • Aleeha Aleeha
    2012-08-06 18:46:56

    suuper, a czy serek mascarpone można czymś zastąpić? np. serkiem homo albo jog. naturalnym?

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-08-06 16:44:21

    Ach! te jagodzianki wyglądają po prostu bajkowo! Nic tylko zabrać się znów za domowe pieczenie po urlopowej przerwie;) Z pewnością wypróbuje przepis bo zaciekawił mnie dodatek mascarpone do ciasta drożdżowego. A wiadomo jagodzianki uwielbiają chyba wszyscy.... U mnie w domu też cieszą się dużym powodzeniem;)

    Twój komentarz
  • Fabryka Odkryć Kulinarnych Mniamm Fabryka Odkryć Kulinarnych Mniamm
    2012-08-06 09:19:09

    Mój małżon jest fanem jagodzianek, co roku urządzamy prywatny konkurs na najbardziej napchaną jagodziankę poddając testom okoliczne cukiernie. Chyba jednak sama je upiekę bo mam wrażenie, że z tego przepisu pierwsze miejscum na podium zdobędą bez problemu. pozdrawiam kami

    Twój komentarz
  • Brenia Brenia
    2012-08-06 07:30:39

    O też mnie zachwyciły, muszę je koniecznie wypróbować :)

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2012-08-06 07:05:57

    Nadziane aż po brzegi, idealne;)

    Twój komentarz
  • kasiaaaa24 kasiaaaa24
    2012-08-06 05:40:05

    Cieszę się, ze smakowały i ze nie jestem jedyna osobą, która uważa je za idealne ;)Miłego poniedziałku :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-08-06 04:38:39

    Śliczne są Twoje jagodzianki. :)Częstuję się jedną i uciekam do pracy. Pozdrawiam ,miłego dnia :)

    Twój komentarz

Jagodzianki idealne

Jagodzianki idealne

Przygotowanie: 45 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

To chyba najlepsze jagodzianki jakie do tej pory jadłam.... A przetestowałam już co najmniej kilka przepisów. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i długo zachowuje świeżość. I wierzcie mi nie przesadzam ani trochę, mówiąc, że są idealne. :) Na dowód tego niech posłuży fakt, że aby je sfotografować musiałam je robić trzy razy pod rząd, bo za każdym razem znikały w niewyjasnionych okolicznościach :), a do samej sesji też dotrwały tylko 4. :) Gorąco polecam, póki jeszcze są jagody. :)

Przepis pochodzi od Kasi z bloga Gotuję bo lubię.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    mleka
    masła
    mascarpone
    jajka
    cukru
    25 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    jagód
    cukru pudru
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    3 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania

Pokruszone drożdże łączymy z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na około 20 minut aby zaczyn wyrósł.

W tym samym czasie do garnka wlewamy pozostałe mleko, dodajemy mascarpone, masło i cukier. Podgrzewamy do chwili aż masło i ser się rozpuszczą od czasu do czasu mieszając trzepaczką. Po zdjęciu z ognia przelewamy do miseczki aby mleko szybciej wystygło. Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodajemy jajka i rozbijamy je widelcem.

Do dużej miski wsypujemy mąką i dodajemy sól. Wlewamy mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ręcznie lub przy pomocy maszyny z hakiem około 5-7 minut. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, podsypujemy je odrobiną mąki, ale powinno być ono raczej miękkie i nie zbyt zwarte. Dzięki temu jagodzianki będą puszyste i delikatne.

Następnie ciasto oprószany mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody wymieszane z cukrem pudrem. Bułeczki mocno zlepiamy i odkładamy łączeniem do dołu na około 20 minut aby jeszcze troszkę wyrosły.

Jagodzianki pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia) a następnie studzimy je na kratce.

Przestudzone jagodzianki lukrujemy.