Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 30 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 5
Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie, a chcecie spałaszować coś słodkiego te drożdżówki będą świetnym rozwiązaniem. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, ok, nie ekspresowo, ale jednak jak na drożdżowe wypieki całkiem szybko, a smak wynagrodzi nam czekanie.
Polecam je szczególnie pasjonatom połączeń orzechów z jabłkami. Jabłka nadają masie orzechowej wyraźniejszego smaku, choć moim zdaniem z samą masą orzechową lub jabłkową te bułeczki byłyby równie smaczne. Jest to mała odmiana od typowych drożdżówek z makiem czy budyniem. Nam posmakowały, być może dlatego, że lubimy łączyć orzechy z jabłkami, jeśli również lubicie to połączenie lub nie mieliście okazji spróbować jak smakuje w drożdżowych bułeczkach to serdecznie polecam.
A tym z Was, którzy nie są przekonani do łączenia orzechów i jabłek proponuję wykorzystać samą masę orzechową, jest pyszna. Przepis (z kilkoma modyfikacjami) zaczerpnęłam z „Moje Gotowanie” nr 1/97.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
15 g | świeżych drożdży |
mleka | |
żółtka | |
miękkiego masła | |
cukru | |
szczypta soli |
Ilość | Składnik |
---|---|
orzechów laskowych | |
orzechów włoskich | |
białka | |
5 łyżek | soku z pomarańczy |
cukru pudru | |
jabłek |
Ilość | Składnik |
---|---|
konfitura morelowa do posmarowania |
Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka , 1 łyżeczki cukru i garści mąki przygotować zaczyn. Odstawić na 10-15 min. w ciepłe miejsce. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, dodać resztę mleka, cukier, masło , żółtka i sól. Wyrobić. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (na ok. 30 min.).
Orzechy zmielić, zmiksować z cukrem pudrem, białkami, sokiem i 4 łyżkami wody. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć i wymieszać z masą orzechową.
Ciasto rozwałkować podsypując mąką (może być dość luźnie i bez podsypania się kleić) na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 40 cm, cały posmarować masą. Zwinąć w roladę pokroić na 9 kawałków. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ustawić na niej roladki, pamiętając o zachowaniu odstępów (ciasto podczas pieczenia jeszcze trochę urośnie). Piec około 30 minut w temp. 180°C. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito, posmarować jeszcze ciepłe bułeczki. Wystudzić.
Smacznego :)