KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Puszyste bułeczki z owocami

Przyg: 40 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 9
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
drozdowki%20z%20truskawkami_4493.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23x23 cm

  • Na 9 dużych bułeczek:

    Ilość Składnik
    30 g świeżych drożdży
    cukru
    mleka
    mąki pszennej (do ciast drożdżowych używam mąki typ 550, tzw. mąka luksusowa)
    średnie jajka
    ekstraktu waniliowego (pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii)
    szczypta soli
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ulubione owoce/konfitura do nadziania bułeczek (u mnie truskawki i konfitura truskawkowa)
    cukru pudru na lukier
    odrobina przegotowanej gorącej wody

Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać lekko ciepłe (temp. ok. 36 stopni) mleko. Dodać 1 łyżkę cukru i tyle mąki, by po wymieszaniu całość miała konsystencję gęstej śmietany (wystarcza na ogół 4-5 łyżek mąki). Zaczyn wymieszać, by nie było grudek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans.

Do dużej miski wsypać przesiana mąkę, sól, wbić jajka. Masło roztopić, dodać cukier i ekstrakt waniliowy/wanilię, wymieszać i przestudzić. Przestudzone masło dodać do miski z mąką, dodać wyrośnięty zaczyn, wyrabiać całość rękoma lub hakiem w misie miksera około 7 minut (w razie potrzeby dosypać nieiwlką ilość mąki, ale nie za dużo, ciasto powinno być lekko klejące).

Wyrobione ciasto oprószyć z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-55 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 kawałków, jeśli będzie się mocno kleić oprószyć mąką, spłaszczyć na placki, na środku każdego ułożyć owoce/konfiturę, brzegi ciasta zlepić i uformować w kulę. Bułeczki układać jedna obok drugiej w kwadratowej formie (o boku ok. 23 cm ) wyłożonej papierem do wypieków. Powinny wejść po 3 bułeczki z rzędzie.

Uformowane bułeczki zostawić w cieple na ok. 20 min. do ponownego wyrośnięcia.

Bułeczki piec w temp. 180°C na ciemnozłoty kolor około 25-30 minut (te bułeczki piekę bez termoobiegu).

Wystudzić na kratce. Przestudzone bułeczki polukrować.

Smacznego :)

Puszyste bułeczki z owocami

Ocena:
Przyg: 40 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 9

To jedne z tych bułeczek, które ze smakiem zjada się na śniadanie popijając mlekiem lub aromatyczną kawą/herbatą. Wprawdzie rozum od razu podpowiada, że zdrowiej byłoby zjeść musli czy płatki śniadaniowe, ale przecież raz na jakiś czas można uciszyć rozum i zapewnić sobie odrobinę dodatkowej przyjemności. ;) Bułeczki wychodzą bardzo puszyste, a nadzienie możemy dowolnie wymieniać. Ja tym razem użyłam świeżych truskawek i konfitury truskawkowej, ale robiłam te bułeczki już z różnymi owocami, a nawet z masą serową czy czekoladą i zawsze wychodzą pyszne.

Wracając do tematu ulubionych połączeń, pamiętam, że mój tata uwielbiał jeść na śniadanie takie słodkie bułeczki popijając je zimnym mlekiem :), ja natomiast od dzieciństwa wolę smak drożdżowego ciasta połączony z dodatkiem aromatycznej gorącej herbaty. :) Mój mąż natomiast wszystkie słodkości zapija mocnym gorzkim espresso lub ewentualnie niesłodzonym latte. I tak sobie myślę, że jeśli tylko drożdżówki są dobre, to w każdym tym wydaniu smakują wyśmienicie. ;) A Wy czym lubicie popijać takie drożdżowe wypieki? :)

drozdowki%20z%20truskawkami_4509.JPG IMG_4534.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Katarina11110000 Katarina11110000
    2015-06-28 20:58:05

    Wszystko ok ale czy to całe mleko trzeba zuzyć do zaczynu? Bo dalej ani słowa na temat mleka?

    :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-29 17:14:39

      Tak, całe mleko do zaczynu, Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-08-12 12:54:09

    Niesamowicie puszyste .... niebiańskie:) buziaki

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-08-01 20:46:57

    Cudne! Ależ narobiłaś mi ochoty na takie smakowite bułeczki !:)

    Twój komentarz
  • braciaa braciaa
    2013-08-01 20:06:39

    Dzięki za przepis, moja mama też je robiła a ja uwielbiałem jw z zimnym mlekiem. Najwspanialsze drożdżówki na świecie. Niestety mama miała go w pamięci ijak odeszła to przepis odszedł razem z Nią. Jutro będę je robił. Jeszcze raz dzięki.

    Twój komentarz
  • Manufaktura Ciastek i nie tylko Manufaktura Ciastek i nie tylko
    2013-08-01 17:42:14

    Wygląda obłędnie. Chodzi za mną takie ciacho już i chodzi:)

    Twój komentarz
  • Meg Meg
    2013-08-01 16:44:35

    Ostatnio zrobiłam według Pani przepisu drożdżowe zawijaski z konfiturą.Były pyszne! Teraz pora na te...i zjem je z mlekiem :)Dziękuję za przepisy.

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-08-01 16:07:28

    Marzą mi się właśnie takie puszyste bułeczki drożdzowe z owocami:-) Za parę dni wracam z urlopu i niechybnie je upiekę. A jeśli chodzi o popijanie takich pyszności to najbardziej lubię z aromatyczną kawą espresso, co prawda nie gorzką i w dodatku ze śmietanką:) Pozdrawiam Kasiu!

    Twój komentarz
  • magma magma
    2013-08-01 15:24:31

    pysznie wyglądają:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-01 11:53:16

    @Katka - ciasta drożdżowe piekę na ogół bez termoobiegu, bo ładniej mi wtedy wyrastają są mniej wysuszone (ale to kwestia piekarnika, spokojnie można też piec z termoobiegiem). W termoobiegu zmniejszyłabym temperaturę do 170 stopni, po ok. 20-25 minutach bułeczki powinny być gotowe. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Katka Katka
    2013-08-01 11:45:32

    A dlaczego bez termoobiegu? Jeżeli u mnie w piekarniku działa jedynie termoobieg :( to na ile stopni powinnam nastawić i na jak długo mniej więcej?

    Twój komentarz

Puszyste bułeczki z owocami

Puszyste bułeczki z owocami

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 9

Forma: 23x23 cm

Opis

To jedne z tych bułeczek, które ze smakiem zjada się na śniadanie popijając mlekiem lub aromatyczną kawą/herbatą. Wprawdzie rozum od razu podpowiada, że zdrowiej byłoby zjeść musli czy płatki śniadaniowe, ale przecież raz na jakiś czas można uciszyć rozum i zapewnić sobie odrobinę dodatkowej przyjemności. ;) Bułeczki wychodzą bardzo puszyste, a nadzienie możemy dowolnie wymieniać. Ja tym razem użyłam świeżych truskawek i konfitury truskawkowej, ale robiłam te bułeczki już z różnymi owocami, a nawet z masą serową czy czekoladą i zawsze wychodzą pyszne.

Wracając do tematu ulubionych połączeń, pamiętam, że mój tata uwielbiał jeść na śniadanie takie słodkie bułeczki popijając je zimnym mlekiem :), ja natomiast od dzieciństwa wolę smak drożdżowego ciasta połączony z dodatkiem aromatycznej gorącej herbaty. :) Mój mąż natomiast wszystkie słodkości zapija mocnym gorzkim espresso lub ewentualnie niesłodzonym latte. I tak sobie myślę, że jeśli tylko drożdżówki są dobre, to w każdym tym wydaniu smakują wyśmienicie. ;) A Wy czym lubicie popijać takie drożdżowe wypieki? :)

Składniki

  • Na 9 dużych bułeczek:

    Ilość Składnik
    30 g świeżych drożdży
    cukru
    mleka
    mąki pszennej (do ciast drożdżowych używam mąki typ 550, tzw. mąka luksusowa)
    średnie jajka
    ekstraktu waniliowego (pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii)
    szczypta soli
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ulubione owoce/konfitura do nadziania bułeczek (u mnie truskawki i konfitura truskawkowa)
    cukru pudru na lukier
    odrobina przegotowanej gorącej wody

Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać lekko ciepłe (temp. ok. 36 stopni) mleko. Dodać 1 łyżkę cukru i tyle mąki, by po wymieszaniu całość miała konsystencję gęstej śmietany (wystarcza na ogół 4-5 łyżek mąki). Zaczyn wymieszać, by nie było grudek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans.

Do dużej miski wsypać przesiana mąkę, sól, wbić jajka. Masło roztopić, dodać cukier i ekstrakt waniliowy/wanilię, wymieszać i przestudzić. Przestudzone masło dodać do miski z mąką, dodać wyrośnięty zaczyn, wyrabiać całość rękoma lub hakiem w misie miksera około 7 minut (w razie potrzeby dosypać nieiwlką ilość mąki, ale nie za dużo, ciasto powinno być lekko klejące).

Wyrobione ciasto oprószyć z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-55 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 kawałków, jeśli będzie się mocno kleić oprószyć mąką, spłaszczyć na placki, na środku każdego ułożyć owoce/konfiturę, brzegi ciasta zlepić i uformować w kulę. Bułeczki układać jedna obok drugiej w kwadratowej formie (o boku ok. 23 cm ) wyłożonej papierem do wypieków. Powinny wejść po 3 bułeczki z rzędzie.

Uformowane bułeczki zostawić w cieple na ok. 20 min. do ponownego wyrośnięcia.

Bułeczki piec w temp. 180°C na ciemnozłoty kolor około 25-30 minut (te bułeczki piekę bez termoobiegu).

Wystudzić na kratce. Przestudzone bułeczki polukrować.

Smacznego :)