Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 11
Mięciutkie, puszyste i długo zachowujące świeżość – po prostu pyszne. Kwaskowatość rabarbaru przyjemnie łączy się ze słodyczą bułeczki i twarogowego nadzienia. Zarówno ciasto jak i ser wzbogacone o odrobinę wanilii cudownie pachną, a wanilia dodatkowo sprawia, że bułeczki wydają nam się jeszcze słodsze. Bardzo Wam polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
mleka | |
masła | |
mąki pszennej | |
20 g | świeżych drożdży |
cukru | |
pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub 1 laską wanilii) | |
szczypta soli | |
duże jajko |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu lub serka śmietankowego | |
cukru | |
jajko, średnie (rozmiar M) | |
pasty/ekstraktu z wanilii |
Ilość | Składnik |
---|---|
łodygi różowego rabarbaru | |
mleka | |
jajko |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru pudru | |
cukru z prawdziwą wanilią | |
masła |
Ciasto:
50 ml mleka podgrzać, tak, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Przelać je do miseczki, dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 2-3 łyżki mąki i rozetrzeć widelcem na gładką masę (mąkę dodawać stopniowo sprawdzając podczas mieszania gęstość, masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany). Rozczyn odstawić na ok. 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mleko podgrzać w rondelku i rozpuścić w nim masło. Przestudzić, żeby nie było gorące.
Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników. Wyrobić mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie (rękoma wyrabiamy około 15 minut).
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
Nadzienie:
Twaróg utrzeć z cukrem, jajkiem i wanilią na jednolitą masę. W razie potrzeby dosłodzić.
Rabarbar umyć, odciąć końce, pokroić na małe kawałki.
Kruszonka:
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki.
Całość:
Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy oprószonej mąką. Podzielić na dziesięć jednakowych części. Uformować z nich okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (układamy w sporych odległościach, bo bułeczki mocno wyrastają; potrzebne, więc będą dwie blachy) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 25-30 min.). W wyrośniętych bułeczkach zrobić na środku wgłębienie spodem małej szklanki (dociskamy niemalże do samego dna), w powstałe zagłębienie nałożyć twarogowe nadzienie (ok. 1 czubatej łyżki), na ser wyłożyć rabarbar. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Wierzch każdej bułeczki obsypać kruszonką.
Bułeczki piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobiegu) lub 200 °C (grzanie góra/dół), jeśli pieczemy z termoobiegiem obie blachy możemy piec jednocześnie.
Smacznego :)