Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
50 g | drożdży |
cukru | |
masła | |
żółtek* | |
ciepłego mleka | |
skórka otarta z 1 cytryny | |
śliwek węgierek (może być nieco mniej lub więcej w zależności od wielkości śliwek) |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru pudru | |
cukru z prawdziwą wanilią | |
masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukier puder do oprószenia (ja pominęłam) |
Ciasto:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 1/4 mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki dobrze się połączą, tworząc jednolitą masę (ciasto będzie klejące) - ok. 5-7 minut.
Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki (ok. 7-10 minut.** Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około 3 cm. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie o wym. 36 x 25 cm). Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i ułożyć na cieście rozcięciem do góry). Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20-30 minut).
Kruszonka:
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta
Piekarnik nagrzać do 180°C (najlepiej piec bez termoobiegu, grzałki góra/dół). Ciasto piec około 40-45 minut (najlepiej po około 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone, bo czas może się skrócić w zależności od piekarnika). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy posypać cukrem pudrem (ja pominęłam).
Smacznego :)
**Ciasto będzie dość miękkie klejące i nieco lejące, ale takie powinno być, dzięki temu po upieczeniu będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
50 g | drożdży |
cukru | |
masła | |
żółtek* | |
ciepłego mleka | |
skórka otarta z 1 cytryny | |
śliwek węgierek (może być nieco mniej lub więcej w zależności od wielkości śliwek) |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru pudru | |
cukru z prawdziwą wanilią | |
masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukier puder do oprószenia (ja pominęłam) |
*żółtka powinny mieć temperaturę pokojową
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Niestety,u mnie kompletna klapa.Zaczyn drożdżowy pięknie wyrósł,ale ciasto było bardzo klejące,mimo dosypania mąki kleiło się do rąk nadal.Troszkę wyrosło,ale po upieczeniu wcale nie przypominało drożdżowego.
Witam, ciasto wyszlo dobre ale mi opadło co mogło być powodem?
Katastrofa!!!! Co robie zle?
Ciasto drozdzowe nie udawalo mi sie nigdy, ale bardzo lubie je jesc....Przez przypadek natknelam sie na Pani przepis i sprobowalam. Robilam wszystko zgodnie z przepisem, krok po kroku. Jak zrobilam rozczyn drozdzowy mialam juz wielka nadzieje, ze wszystko na dobrej drodze... Juz po 5 minutach drozdze wyrosly az kipialy musialam podlozyc miseczke pod garnek , bo wylewaly sie.....odczekalam oczywiscie 15 minut i wlalam je do maki i dalej robilam wszystko zgodnie z opisem. Wyrobione ciasto przykrylam sciereczka i odstawilam do wyrosniecia w cieplym miejscu po okolo godzinie zajrzalam i stwierdzilam, ze prawie wcale sie nie podnioslo odczekalam jeszcze pol godziny i dalej nic....Nie majac innego wyjscia wylalam moje ciasto na blache niestety uzyskalo ono wysokosc okolo 1cm dalej zgodnie z przepisem odczekalam jeszcze pol godziny zaczym posypalam kruszonka. Pieklam 40 minut. Rezultat slaby... ciasto ma najwyzej 1,5 cm wysokosci....
najlepsze ever!!!bije na glowe drozdzowe mojej mamy, ktore na drugi dzien staje sie suche, ten wilgotny i mieciutki. Nawet sasiadka "ja wiem wszystko najlepiej" powiedziala ze naprawde dobry. Radze sobie zapisac bo ja tego nie zrobilam, komputer mi sie popsul i nie moglam odnalezc przepisu...dramat :D po roku przepis odnalazlam i zapisalam w zeszycie i wszystko skonczylo sie happy endem :P naprawde z calego serca polecam
Dzien Dobry
Pani Kasiu, placek drozdzowy wg Pani przepisu kroluje u nas na stole juz od dwoch lat. Jest po prost bardzo smaczny i jak dotychczas zawsze wychodzi rewelacyjnie.
Pani Kasiu, mam pytanie - mam zamrozone , wypestkowane polowki sliwek I chce je wykorzystac do ciasta. Czy moge je rozlozyc na ciasto zamrozone, czy musze je rozmrozic przed ulozeniem ? Pozdrawiam cieplutko, Elka
Witam,czy można dodać do ciasta rodzynki namoczone w rumie?
Tak, jak najbardziej można. :)
Jeszcze zdjęcia dzisiejszego placka, pomimo późnej pory już tyle zjedliśmy
Piekę różne ciasta ale nigdy nie miałam odwagi zrobić ciasta drożdżowego. Jakiś miesiąc temu znalazłam ten przepis i upiekłam moje pierwsze ciasto drożdżowe a dziś po raz drugi. Jest to najlepszy placek drożdżowy jaki kiedykolwiek jadłam. Kawałek poprzedniego placka zamroziłam i po jakimś czasie go zjedliśmy, był tak samo pyszny jak przed mrożeniem. Przepis rewelacyjny , warty polecenia :-)
Pani Kasiu, jedno z dwóch moich ulubionych przepisów na drożdżowe :) drugie to ciasto drożdżowe z cynamonem odrywane, na sposób hamerykański. I nie wiem jak tu można czegoś nie zrozumieć. Po prostu jak ktoś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem.... ze zdaniami podrzędnie złożonymi to żadne tłumaczenia nie pomogą... trzeba było lekcje odrabiać
Ciasto rewela
Super! Mam 11 lat, a za pierwszym razem udało mi się zrobić placek drożdżowy
Perfekcyjne:)
Na zdjęciu ostatni kawałeczek, który zdążyłam uchwycić aparatem:)
Hej. Ja dodałem cukier waniliowy do ciasta a nie kruszonki. Czy ciasto wyjdzie?
Mieszkam w uk. I tu ciężko o węgierki. Zdobyłam natomiast śliwki nieco większe natomiast bardzo miękkie i wodniste. Czy one będą się też nadawać do tego ciasta czy zabardzo rozrzadza konsystencję ciasta?
Nie powinny być zbyt wodniste, bo może się zrobić zakalec. W takim przypadku lepiej wykorzystać do tego ciasta inne owoce.
Super, w końcu smakuje mojemu mężowi.:)!
Przepis rewelacja a juz kilka drozdzowych ze sliwkami robilam ten jest jedyny ktory jest mieciutki nawet na trzeci dzien. Nic nie zmienilam tylko dalam cynamon do kruszonki. Bede go czesto robic
Ciasto pyszne ja dodaje do niego jeszcze piankę z białek pychaaa :)!
Ciasto pyszne ja dodaje do niego jeszcze piankę z białek pychaaa :)!
WSPANIAŁE ! TAKIEGO JESZCZE NIE JADŁAM. DZIĘKI ZA PRZEPIS, ZASKOCZYŁAM WSZYSTKICH !!!
Wspaniałe!!! Najlepszy drożdżowiec, jaki kiedykolwiek jadłam.
pycha! :)
Pierwszy raz udało mi się zrobić placek drożdżowy (zamieniłem owoce na jabłka) a już kilka razy próbowałem.Brawo Pani Kasiu za super przepis ,ciasto wyrośnięte i pulchne rewelacja niebo w gębie.
Jeszcze raz chylę głowę, wielkie dzięki i szacun dla Pani.
Przepyszny drożdzowiec !!! Dużo razy pieklam ciasto drożdzowe, ale takie wielkie to mi nigdy nie wyrosło ;) Robiłam z mrożonymi śliwkami, po upieczeniu było przepyszne, ale jedyny minus to na drugi dzień był juz zbyt suchy, wolę cista bardziej wilgotne. Czy powodem może być to, że dałam mniej masła, zawsze staram się minimalizować w ciastach tłuszcz i cukier, no i żółka były z lodówki. Zapisuje przepis na 100% i robie powtorke!
Czy ktoś to w ogóle czyta?
Cukier waniliowy w kruszonce dodajemy do ciasta?
Boże, piekę to ciasto w kółko już piąty raz. Moja rodzina powoli ma dość, ja nie. Goście też nie! Jest takie jak w przepisie, mięciutkie, rozpływające się!!!!! Kocham drożdżówkę ze śliwkami, szczególnie z tego przepisu!
Bardzo się cieszę, że ciasto tak przydało do gustu!. :)
Super ciasto! Pyszniutkie ,przepis idealny,
Ciasto rewelacyjne!!!! ale do tej pory nie piekłam z owocami mrożonymi.
Pytanko, czy można to ciasto upiec z mrożonymi śliwkami?
cieszę się, że smakowało, :) Tak, tylko wcześniej bym je rozmroziła i dobrze odsączyła na papierowych ręcznikach. Pozdarwiam
O Matko! Ale sie tu duzo wpisow pojawilo od czasu, kiedy upieklam to NAJLEPSZE NA SWIECIE!!! ciacho drozdzowe ;)) czyli jakis miesiac temu ;)) Dzis znow ;)) Cudo, gwiazdka, pysznosci!!!!
Moim zdaniem nie dopieklo sie. Trzeba zawsze sprawdzic patyczkiem w srodku ciasta czy sie nie klei ale co ja sie tu wtracam...zaraz zobaczymy jak MOJ placek ze sliwkami sie udal. Jest wlasnie w piecu. Dziekuje za przepis.
Witam,
zrobiłam dzisiaj tę drożdżówkę, trzymałam się ściśle przepisu... ale wiadomo jak to z drożdżowym ;)
i niestety mnie ciasto klapło po upieczeniu. w piekarniku pięknie rosło, może nawet aż za bardzo, bo wyszło poza blachę (mimo iż miałam wymiary blaszki takie jak podane w przepisie). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zapadło się pośrodku :( - czy ktoś zna przyczynę? w domu mam ciepło, okna pozamykane. czy może ciasto przerosło? trzymałam 1 h na pierwsze wyrastanie i 30 minut na drugie. nie wiem już sama co nie tak :( jakie są możliwe przyczyny? bardzo proszę o pomoc.
Spróbowałam za namową moich chłopaków (męża i nastoletniego syna) pierwszy raz w życiu zrobić ciasto drożdżowe.
Wyszło :-) dosłownie i w przenośni. Ostatni kawałek syn zawłaszczył mówiąc, że zabiera jutro do... szkoły.
Ciasto ma niestety jedną wadę - za szybko się kończy. Pyszne .
cos niesamowitego dopiero upieczona a juz prawie zjedzone, przepyszne !!
dziekuje ze cudny przepis
Pierwszy raz robie ciasto drozdzowe:) Zamiast cukru pudru na koniec polalam lukrem pychneee
super, polecam przepis prosty czytelny,smak wyborny
upiekłam.placek wysmienity.dzekuję za przepis .pozdrawiam
Co to jest za drożdżowe to ja nie wiem! :) tak pysznego jeszcze nie jadłam, wilgotny, puszysty, kruszonka IDEALNA! chrupka, a kwaśne śliwki świetnie się komponują. Pierwszy raz udalo mi sie upiec drożdżowe ciasto i wyszlo! Świetny przepis, polecam!:)
Zrobiłam dzisiaj to ciasto, wyszło pyszne. Nie dodałam tylko skórki z cytryny, a zamiast cukru z prawdziwą wanilią dodałam aromat waniliowy. Polecam :)
wielki plus dla Ciebie, Kasiu, za przelicznik! Wszystko jasne, pierwszorzędna strona! A ciasto właśnie piekę. Na pewno pycha, sądząć po tylu pozytywnych opiniach!
MOJE PIERWSZE DROŻDŻOWE -wyszło wyśmienicie. Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie i wszystko się udało. dzięki
Mam krótkie pytanko o przelicznik foremek. Mam podać promień czy średnicę foremki?
pozdrawiam
Średnice. Pozdrawiam
Pytanie od początkującego :) Jaka mąka - 450, 650 ?
Co zrobić, żeby ciasto nie opadało na samym środku. Boki wyrośnięte a środek jakby go przyklepał?
Dzięki, proszę o szybką pomoc bo dziś tłusty czwartek :)
Pozdrtawiam
Niestety nie miałam dziś dostępu do Internetu, więc nie mogłam wcześniej odpowiedzieć. Mąka najlepiej 550. Boki trzeba dokładnie po same brzegi obłożyć owocami, nawet bardziej niż na środku, wtedy nie powinny nadmiernie wyrosnąć (choć w przypadku drożdżowego na ogół są nieco wyższe niż środek ciasta. Dodatkowo ciasto opada na środku jeśli przed pieczeniem zbyt długo wyrastało. Mam nadzieję, że ciacho się udało. Pozdrawiam!
Zrobiłam z mrożonymi truskawkami, które zalegały w moim zamrażalniku. Wyszło genialnie, żałuję, że nie mam więcej truskawek!
:) Cieszę się, że zasmakowało. :) A brak truskawek to nie problem, bo ono fantastycznie smakuje prawie z każdymi owocami. ;) Pozdrawiam
Zrobiłam pierwszy raz w sylwestra i teraz robię ponownie. Genialne :-) zawsze unikałam placków drożdżowych, poprostu mi nie smakowały, ale ten rozpływa się w ustach! Bardzo dziękuję za wspaniały przepis. I wszystko jest jasno opisane, nie wiem, jak można nie zrozumieć. Pozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że placek drożdżowy w końcu zasmakował. :) Pozdrawiam serdecznie
Witam dziś robiłem pierwszy raz i wyszedł smacznie i godny podziwu :) Troszkę kruszonka wyszła mi za twarda :/ Czy to wina mąki ? czy nie przykrytej góry papierem ? Pozdrawiam :))
Witam, prawdopoodbnie kruszonka trochę za bardzo się przypiekła od góry i dlatego była za twarda. Można w połowie pieczenia przykryć wierzch ciasta, wtedy na pewno będzie dobra, albo ustawić ciasto na niższej półce, bo być może od góry piekarnik mocniej przypieka. Pozdrawiam serdecznie :)
Dziś zrobilam po raz drugi to ciasto i naprawdę polecam jest pyszne i udaje sie bez problemu.polecam i pozdrawiam
Moglaby pani dospisac na ile odstawiac w kazdym etapie do ryrosniecia? I mniej więcej jak dlugo nalezy wyrabiac?
Dodałam w przepisie, pozdrawiam.
Fajnie ale sam przepis jest napisany beznadziejnie. Brak oddzielenia przepisu na ciasto i kruszonkę. Aby nie pomylić procedury trzeba przepis przeczytać dziesięć razy , na co zwykle podczas gotowania brak czasu.
Dodałam napis "kruszonka". Szczerze mówiąc nie wiem w czym problem, bo poszczególne etapy przygotowania są wyraźnie opisane. Pozdrawiam
Słuszna uwaga. Niejasno napisane. Przeorganizowałbym ten przepis. Najpierw CIASTO, potem KRUSZONKA, z jasno podanymi ilościami na każdy etap. Ja się pogubiłem, a generalnie nie ma zwykle problemów z czytaniem ze zrozumieniem. Ale może to przepis dla zaawansowanych....
Tylko, że dokładnie tak jest napisane. Zarówno w składnikach, jak i w procesie przygotowania jest podział na ciasto i kruszonkę... naprawdę nie wiem jak miałabym to jaśniej napisać.
myślę, że tu może ludziom chodzić o ten fragment w opisie na wykonanie ciasta: ,,Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli na puszystą masę.'' - mowa jest też o cukrze waniliowym a w składniach na ciasto jest tylko 120 g cukru (o waniliowym nie ma wzmianki). cukier waniliowy pojawia się dopiero w kruszonce. i może te osoby wzięły sobie ten cukier waniliowy z kruszonki do ciasta drożdżowego stąd wg nich jest nieprecyzyjne .
Dla żółtodziobów ten przepis jest zupełnie niejasny... Nie wiadomo jaką ilość składników dodać... Co oznacza 1/4 mleka... Albo rozetrzeć drożdże...
Mamy 250 ml mleka, 1/4 z tej ilości to 60 ml, szczerze mówiąc nie wiem, co w tym jest niejasnego. Podobnie z drożdżami, jest napisane "rozetrzeć drożdże widelcem", czy naprawdę to nie jest wystarczająco jasne?
Proszę się nie przejmować,ja przepis przeczytałam JEDEN raz i wszystko zrozumiałam a placek wyszedł REWELACYJNY!!!!Po prostu trzeba czytać ze zrozumieniem a nie czepiać się.
Ciasto wspaniałe. MOJE PIERWSZE DROŻDŻOWE:) wyszło wyśmienicie. Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie i wszystko się udało. Moją kruszonkę włożyłam do schłodzenia do lodówki, a potem starłam na grubych oczkach tarełka. Ciasto nie wymagało już posypania pudrem:)
co do kruszonki to lepiej dać miękkie masło a nie rozpuszczone i cukier kryształ a nie puder ....
Jesli lubisz kiedy cukier strzela w zebach to dawaj krysztal. Wiekszosc tego nie lubi wiec jak najbardziej puder.
a i zapomniałem dodać najlepiej kruszonkę przygotować wcześniej powiedzmy ok 6h będzie lepsza być może będzie trzeba po tym czasie dodać odrobinę mąki.
Witam :) Czasami daję miękkie masło, ale szczerze mówiąc dotychczas nie zauważyłam różnicy. Może muszę przygotować jednocześnie obie wersje i wtedy porównam. :) Co do cukru chętnie wypróbuję przy najbliższej okazji ze zwykłym kryształem. Pozdrawiam :)
Wyśmienity! Szybko się robi,bardzo smaczny nawet następnego dnia.
Rewelacja!!!! Piekłam już wiele drożdżowych ciast ale to jest najlepsze , trochę zmieniłam proporcje gdyż wzięłam 2/3 z podanego przepisu i polowe wyrosnietego ciasta (reszta zamrożona na nast. Raz)wylozylam tortownice i na to 1kg śliwek trochę miałam obawy czy nie zrobi się zakalec aleeeeeee rewelka a kruszonka rewelka.
GRATULACJE
Rewelacja!!!! Piekłam już wiele drożdżowych ciast ale to jest najlepsze , trochę zmieniłam proporcje gdyż wzięłam 2/3 z podanego przepisu i polowe wyrosnietego ciasta (reszta zamrożona na nast. Raz)wylozylam tortownice i na to 1kg śliwek trochę miałam obawy czy nie zrobi się zakalec aleeeeeee rewelka a kruszonka rewelka.
GRATULACJE
Dziś zrobiłam :) Powiem tak: warto się trochę pogimnastykować z tym wyrastaniem ciasta :) Mięciutkie, wilgotne, pycha !! :)
Wiele już placków/ciast drożdżowych za mną łącznie z babą wielkanocną, ale ten przepis jest zdecydowanie najsmaczniejszy :) Tylko dlaczego żołądek ma taką ograniczoną pojemność ;)
Dziękuje i pozdrawiam :)
no patrzcie ja robie podobnie tylko ze moje ciasto wyrasta juz gotowe we foremce i potem wkladam do piekarnika . Podejrzewam ze jest rownie smaczne jak u Pani w opisie.
Ach ! jaka laba z kawka !
Wyszło bardzo smaczne, a to moje pierwsze ciasto drożdżowe :)
Super! Bardzo się cieszę i gratuluje sukcesu!. :)
Świetny przepis, od dzisiaj będę go używał.
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało. :) Pięknie wygląda! :)
Ja robiłam placek i wyszedl przepyszny
Bardzo się cieszę, że smakował. :)
Najlepsze drożdżowe jakie udało mi się upiec ,to mój niezawodny numer 1 , żeby było jeszcze szybciej wrzucam wszystko do maszyny do wypieku chleba ,w kolejności mokre,sypkie ,drożdże ,nastawiam program wyrabianie ciasta .Według mnie nie ma różnicy ,jest pyszne ,puszyste ,mięciutkie i długo świeże .
Pieczemy:) troche za bardzo wyroslo w piekarniku i mi polowa sliwek spadlo ale pachnie pieknie:) moje pierwsze ciacho drozdzowe w zyciu:) trzymajcie kciuki:)
Dziękuję za przepis! Placek wyszedł dokładnie taki jak pani! Mięciutki, delikatny, pyszny :)PS. ja swoje śliwki posypałam cynamonem, co podkreśliło ich smak :) Pozdrawiam!
Ciasto wyszło naprawdę świetne. A czy zamiast kruszonki nie można na wierzchu umieścić ubitej piany z białek z dodatkiem cukru?
witam. siedzę jak na szpilkach bo ciacho z Twojego przepisu właśnie w piecu roooooośnie. pachnie i wygląda obłędnie. czekam na smak. pozdrawiam. P.S. SUPER STRONKA I PRZEPISY :)
@Mariola -bardzo się cieszę, że smakowało. :)
Ciasto jest wspaniale upieklam je dzisiaj.Dziekuje za przepis .Polecam dalej.Diekuje.
dziękuję za odpowiedź:) wiedziałam, że dotykanie ciasta sprawi, że będzie zakalec, ale wolę to niż pół ciasta za blachą:) lubię zakalce, więc mi to nie przeszkadza, ale gdy chcę kogoś poczęstować ciastem to wolę żeby jakoś wyglądało. Ciasto znów jest pyszne (dziś z cynamonową kruszonką, bo świetnie komponuje mi się ze śliwkami), dziś o dziwo mniej zakalcowate niż ostatnio. Tam gdzie nie ma zakalca jest mięciutkie, a bałam się, że będzie twarde, bo chyba dałam zbyt dużo mąki, bo było o wiele bardziej gęste niż ostatnio. W każdym razie nie zgadzam się z opinią wyżej, że przepis jest zły.. ciasto (jeśli się je zrobi prawidłowo) na pewno powala! Bo nawet krzywe i z zakalcem jest na tyle pyszne, że zajadam się nim po nocy:)
@Początkująca - jeśli ciasto wyrasta w tortownicy za wysoko, aż się pzrelewa, tzn., że wyliczone przez przelicznik foremek proporcje są złe, zmniejszyłabym je odrobinę. Uderzenie pięścia w ciasto nic tu nie pomoże, bo to tylko sprawia, ze ciasto się rozgazowuje, by później ponownie jeszcze bardziej wyrosnąć. Potrząsanie ciastem podczas pieczenia, żeby opadło przyczyni sie tylko do zakalca, bo ciasta drozdżowego podczas pieczenia (na etapie wyrastania w piekarniku) nie powinno się dotykać, potrząsać, ani nawet otwierać piekarnika. /tak jak wyzej napisałam proponuję zmniejszyć jeszcze odrobinę ilość skłądników. Pozdrawiam!
Mam pytanie.. do mojego piekarnika mieści mi się tylko tortownica 22cm, więc przeliczyłam składniki w przeliczniku foremek i zrobiłam wszystko wg przepisu, jednak ciasto baaaaaaaaardzo mi wyrasta w trakcie pieczenia (wygląda jak wulkan) i muszę je poszturchiwać żeby opadło (bo cała kruszonka się osypuje i owoce odpadają). Ostatnio gdy tak się stało pomyślałam, że przyczyną jest niedokładne odpowietrzenie ciasta przy nakładaniu do formy.. teraz uderzyłam w ciasto pięścią (jak podają niektóre przepisy), ciasto opadło, było go mniej przed pieczeniem, ale w trakcie znów mi wyrosło:C w smaku ostatnio było niebo, mimo lekkiego zakalca.. teraz jeszcze nie wiem, bo siedzi w piecu, ale chciałabym żeby po upieczeniu nadawało się do pokazania ludziom, a nie zajadania w samotności:( ktoś zna przyczynę? Zmniejszyć bardziej proporcje? Pani ciasto ma idealną wysokość, a moje nie:(
@Zawiedziona - biorąc pod uwagę liczbę osób, które są bardzo zadowolone z przepisu, a ściślej mówiąc biorąc pod uwagę fakt, że jesteś jedyną osobą, której ciasto nie wyszło, to myślę sobie, że to źle świadczy nie o moich umiejętnościach... także proponuję więcej pokory...
Nie udało sięPierwszy raz w życiu nie udało mi się ciasto drozdżowePrzepis beznadziejnyLepiej nie publikuj przepisu jak się nie znasz
Polecam!!!Wczoraj piekłam i wyszło wyśmienicie!Ja dodatkowo wykorzystałam białka (te które zostały od żółtek) i ubiłam je na sztywną pianę z cukrem pudrem. Posmarowałam ciasto pianą i posypałam kruszonką.PYCHA :)
Wyszedł dokładnie taki jak na załączonych zdjęciach, zapach jaki jest teraz w moim domu.. nie do opisania :)) Dodam tylko, że to mój pierwszy placek drożdżowy, zatem przepis jest idealny dla każdego. Pozdrawiam.
@Edyta Kyzioł - bardzo się cieszę, że smakował. :) A jak się uda sfotografować to zachęcam do pochwalenia się na facebook'owej stronie słodkich fantazji. :)
Witam. Ciasto jest po prostu rewelacyjne. W sobotę je upiekłam i nawet zdjęć nie zdążyłam porobić bo zniknęło błyskawicznie. Dziś robię je po raz drugi. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Mam nadzieję, że tym razem uda mi się sfotografować i pochwalić u siebie na blogu.Bardzo Ci dziękuję za świetny przepis.Pozdrawiam :-)
Ciasto wyszło świetne:)
Czy można dodać drożdże suszone, a jeśli tak, to ile?Dziękuję. Alicja
@M - jest dość lepkie, borówki jak najbardziej się nadają.
czy ciasto jest bardzo lepkie podczas wyrabiania?:) nadaja sie do niego mrozone borowki amerykańskie?
Upieklem to ciasto wspaniale picklem w kraju gdzie mieszkam od 23 lat i choc urzywalem Australia sliwki to smakowalo jak za mlodych lat w Polsce DZIENKUJE ZA WSPANIALY PRZEPIS.
Upieklem to ciasto wspaniale picklem w kraju gdzie mieszkam od 23 lat i choc urzywalem Australia sliwki to smakowalo jak za mlodych lat w Polsce DZIENKUJE ZA WSPANIALY PRZEPIS.
placek już w piekarniku, piekę go drugi raz za pierwszym wyszedł znakomicie i pysznie, dlatego piekę go na wielkanocny stół i wiem, że nie będzie kuchy... spokojnych Świąt, smacznych potraw życzę wszystkim
Ciasto przepyszne! :) Na pewno skorzystam z przepisu jeszcze raz :)
Właśnie zrobiłam placek pierwszy raz w życiu z tego przepisu,nie koniecznie się starałam,bo z góry założyłam że i tak nie wyjdzie.Wyszedł mi 100 razy lepszy niż teściowej,która od lat piecze placek drożdzowy :)Polecam wszystkim ten superancki przepis!
Ciasto rzeczywiście pyszne:) Robi furorę w rodzinie. Pozdrawiam i proszę o więcej takich pyszności:)
Ciasto jest boskie,nigdy nie jadlam tak puszystego i wilgotnego ciasta drozdzowego. Dziekuje i pozdrawiam wynalazczynie tego cuda;)
Ciasto jest po prostu bajeczne. Przepyszne, tak dobrego placka drożdżowego jeszcze nie jadłam, nawet mojej babci nie był taki pyszny! Dziękuję sa wspaniały przepis! :)
Wyszło genialne! :)
Ciasto gotowe, musze przyznac ze jest troche pracy ale warto ;-)
Moje ciasto już jest w piecu:-) aż sam jestem ciekaw co to będzie
@Początkująca - ciasto powinno wyrastać około 1,5 godziny, lub nieco krócej jeśli w domu jest ciepło, do podwojenia objętości.
wlasnie robie ten pyszny placek, mam pytanie ,jak dlugo powinno ciasto wyrastac przed wylozeniem na blache?
Właśnie robię to cudeńko! Jeszcze tylko trochę wyrośnie i wkładam do piekarnika :)
Juz się piecze' ;)
Juz się piecze' ;)
Wspaniałe ciasto! Uwielbiam drożdżowe z owocami. Każdymi. Ze śliwkami jak najbardziej. Pieknie się prezentuje i super smakuje,szczególnie jeszcze ciepłe, prawda?Pozdrawiam:)
Cudo po prostu! Zrobie pewnie w weekend, bo wszyscy uwielbiamy takie drożdżowe pyszności, szczególnie mocno właśnie ze śliwkami. ;-)
Przepisik już zapisałam. Wygląda bosko!
Cudownie wygląda, coś mi się wydaję, ze szybko je zrobię, bo moja rodzinka uwielbia drożdżowe, a do tej pory wychodziły mi głównie suche.
@Placek dożdżowy...- jak najbardziej, wystarczy wtedy połowa podanej porcj drożdży, czyli ok. 25 g. Przy drozdżach suchych czas wyrastania będzie pewnie nieco dłuzszy, około 1,5-2 h, i pomijamy zaczyn.
cos mi tu nie pasuje...czyli na 05 kg mąki./trzy szklanki z hakiem/, proponujesz 25g suchych drozdzy, czyli trzy paczuszki ponad, z ktorych kazda ma 7g....gdzie 1 juz paczuszka jest na 0,5kg maki....Chyba sie pomylilas :) Pozdrawiam, :)
witaj, generalnie zasada jest taka, że 7 g drożdży suchych = 21 g drożdży świeżych, czyli suchych dajemy 3 razy mniej, więc faktycznie tu z rozpędu napisałam za dużo, zamiast 50 g, dajemy ok. 15 g, czyli dwa opakowania, jeśli chcemy zachować podobny czas wyrastania ciasta i podobny poziom wyrośnięcia. Możemy dać też 7 g na pół kg mąki, ale z autopsji wiem, że placek nie wygląda wtedy i nie smakuje tak dobrze. Ciasto nie jest aż tak pulchne i dużo dłużej wyrasta. Pozdrawiam :)
Czy moge ten placek zrobic z drozdzy suszonych ? i jaka proporcja ? wyglada pysznie chciala bym go upiec :)
Skoro tak zachwalasz to muszę wypróbować!
Już wiem, co będzie dzisiaj u mnie na deser. :-) Wspaniale wygląda i jestem pewna, że jest pyszne!
Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 45 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 34
Forma: 25x36 cm
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
50 g | drożdży |
cukru | |
masła | |
żółtek* | |
ciepłego mleka | |
skórka otarta z 1 cytryny | |
śliwek węgierek (może być nieco mniej lub więcej w zależności od wielkości śliwek) |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru pudru | |
cukru z prawdziwą wanilią | |
masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukier puder do oprószenia (ja pominęłam) |
Ciasto:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 1/4 mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki dobrze się połączą, tworząc jednolitą masę (ciasto będzie klejące) - ok. 5-7 minut.
Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki (ok. 7-10 minut.** Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około 3 cm. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie o wym. 36 x 25 cm). Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i ułożyć na cieście rozcięciem do góry). Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20-30 minut).
Kruszonka:
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta
Piekarnik nagrzać do 180°C (najlepiej piec bez termoobiegu, grzałki góra/dół). Ciasto piec około 40-45 minut (najlepiej po około 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone, bo czas może się skrócić w zależności od piekarnika). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy posypać cukrem pudrem (ja pominęłam).
Smacznego :)
**Ciasto będzie dość miękkie klejące i nieco lejące, ale takie powinno być, dzięki temu po upieczeniu będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach.