Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Forma: 23x28 cm
Bardzo smaczny placek, na tyle uniwersalny, że równie dobrze będzie smakować z innymi owocami. Soczysty, mocno owocowy, pachnący cynamonem, a jednocześnie wabiący masą twarogową, w smaku mocno przypominającą tę sernikową. Połączenie owoców, cynamonu, mięciutkiego drożdżowego ciasta i twarogowego nadzienie, wszystko co najlepsze w jednym ;)… zabrakło może tylko mojej ukochanej czekolady, ale co za dużo to nie zdrowo. ;)
Serdecznie polecam do południowej herbatki, choć nam posłużył również na śniadanie, taka drożdżóweczka z brzoskwinią… ach… ten jeden raz można zapomnieć o znikomej wartości odżywczej i małej zawartości błonnika. ;P
ps. A jak już koniecznie chcemy mieć pełnowartościowe śniadanie, wystarczy zastąpić połowę białej mąki, mąką pełnoziarnistą i poczekać 20-30 minut dłużej na wyrośnięcie, ewentualnie można dodać ciut więcej mleka, bo ciasto z maki razowej na pewno wchłonie więcej płynu. Sprawdzałam, wychodzi wprawdzie mniej puszyste, ale równie pyszne, a dodatkowo zdrowsze. ;)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
mleka | |
cukru | |
masła | |
20 g | drożdży świeżych |
sól |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarożku półtłustego | |
skórka starta z 1/2 cytryny | |
cukru | |
mleka | |
mąki ziemniaczanej | |
jajka | |
800 g | brzoskwiń (mogą być z puszki) lub innych owoców |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki (czubate łyżki) | |
masła | |
cukru | |
cynamonu |
Mąkę wsypać do miski, po środku zrobić zagłębienie. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać w zagłębienie i lekko przemieszać z mąką. Następnie dodać cukier, sól i 4 łyżki miękkiego masła. Wyrobić wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę odchodzącą od ręki. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 40 min.).
Twarożek, mleko, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną rozetrzeć na masę o konsystencji gęstego kremu. Brzoskwinie obrać i podzielić na połówki (brzoskwinie z puszki osączyć na sitku lub bibułce z nadmiaru soku).
Masło na kruszonkę rozpuścić. W misce wymieszać mąkę, cukier i cynamon, dodać rozpuszczony, ciepły tłuszcz. Zagniatać palcami aż powstanie kruszonka.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe uderzyć pięścią, ponownie zagnieść, po czym rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze (u mnie 28 x 23 cm).
Jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Przygotowane ciasto posmarować masą twarogową, obłożyć połówkami brzoskwiń i posypać kruszonką.
Piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Smacznego :)