KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Placek brzoskwiniowy z twarogiem i cynamonową kruszonką

Przyg: 60 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_0037.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23x28 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    mleka
    cukru
    masła
    20 g drożdży świeżych
    sól
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    twarożku półtłustego
    skórka starta z 1/2 cytryny
    cukru
    mleka
    mąki ziemniaczanej
    jajka
    800 g brzoskwiń (mogą być z puszki) lub innych owoców
  • Kruszonka

    Ilość Składnik
    mąki (czubate łyżki)
    masła
    cukru
    cynamonu

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski, po środku zrobić zagłębienie. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać w zagłębienie i lekko przemieszać z mąką. Następnie dodać cukier, sól i 4 łyżki miękkiego masła. Wyrobić wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę odchodzącą od ręki. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 40 min.).

Twarożek, mleko, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną rozetrzeć na masę o konsystencji gęstego kremu. Brzoskwinie obrać i podzielić na połówki (brzoskwinie z puszki osączyć na sitku lub bibułce z nadmiaru soku).

Masło na kruszonkę rozpuścić. W misce wymieszać mąkę, cukier i cynamon, dodać rozpuszczony, ciepły tłuszcz. Zagniatać palcami aż powstanie kruszonka.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe uderzyć pięścią, ponownie zagnieść, po czym rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze (u mnie 28 x 23 cm).

Jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Przygotowane ciasto posmarować masą twarogową, obłożyć połówkami brzoskwiń i posypać kruszonką.

Piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.


Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12

Bardzo smaczny placek, na tyle uniwersalny, że równie dobrze będzie smakować z innymi owocami. Soczysty, mocno owocowy, pachnący cynamonem, a jednocześnie wabiący masą twarogową, w smaku mocno przypominającą tę sernikową. Połączenie owoców, cynamonu, mięciutkiego drożdżowego ciasta i twarogowego nadzienie, wszystko co najlepsze w jednym ;)… zabrakło może tylko mojej ukochanej czekolady, ale co za dużo to nie zdrowo. ;)

Serdecznie polecam do południowej herbatki, choć nam posłużył również na śniadanie, taka drożdżóweczka z brzoskwinią… ach… ten jeden raz można zapomnieć o znikomej wartości odżywczej i małej zawartości błonnika. ;P

ps. A jak już koniecznie chcemy mieć pełnowartościowe śniadanie, wystarczy zastąpić połowę białej mąki, mąką pełnoziarnistą i poczekać 20-30 minut dłużej na wyrośnięcie, ewentualnie można dodać ciut więcej mleka, bo ciasto z maki razowej na pewno wchłonie więcej płynu. Sprawdzałam, wychodzi wprawdzie mniej puszyste, ale równie pyszne, a dodatkowo zdrowsze. ;)

IMG_0041.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-07 22:52:49

    Początkująca - serek wiejski jest za rzadki, szczególnie bez odlania śmietanki, zapewne zmoczył ciasto i dlatego się nie dopiekło (zrobił się zakalec). Polecam jednak użyć twarogu lub innego gęstego serka, np śmietankowego lub kanapkowego. Śmietankę zawsze odlewamy przed dodaniem. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Początkująca Początkująca
    2014-02-06 20:47:34

    Właśnie dzisiaj zrobiłam ten placek, ale nie udał się. Ciasto drożdżowe nie dopiekło się, a masa serowa zrobiła się gumowata i mączata w smaku. Zastanawiam się czy przyczyną może być fakt, że zamiast twarożku dodałam serek wiejski, bez odlania śmietanki, a mleko zastąpiłam kremówką. Ponieważ dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem ciast, placek piekłam w małej tortownicy ok. 60 min. Proszę o radę jak można to naprawić i czy zamiast twarogu można użyć serka wiejskiego? Czy trzeba odlewać śmietankę przed dodaniem?

    Twój komentarz
  • Sylwietta Sylwietta
    2013-02-01 18:58:12

    Jutro planuję wypróbować, wygląda baaardzo smakowicie ;) Opiszę wrażenia!

    Twój komentarz
  • pieczarka mySia pieczarka mySia
    2011-09-16 05:28:16

    wyglada wspaniale,

    pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Doctor Doctor
    2011-09-15 05:14:35

    Placek idealny :) Zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym!:)

    Twój komentarz
  • kornik kornik
    2011-09-14 20:58:42

    Smakowicie się prezentuje, a ta kruszonka... cudo!

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2011-09-14 18:32:18

    połączenie przepyszne!

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2011-09-14 18:32:18

    połączenie przepyszne!

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-09-14 17:58:00

    z mąką białą czy pełnoziarnistą.. zjadłabym kawałeczek!

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-09-14 17:15:36

    Pyszności! Zapisuję!

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-09-14 17:14:13

    fajne ciacho:)

    Twój komentarz
  • Monisia Monisia
    2011-09-14 14:27:28

    Delikatne ciasto drożdżowe,masa serowa,brzoskwinie...jak dla mnie ideał;)pyszności.

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2011-09-14 14:23:11

    Mi z brzoskwiniami w zupełności wystarczy :)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2011-09-14 13:28:14

    Mmm... Drożdżóweczka... Na śniadanie idealna :)

    Twój komentarz

Placek brzoskwiniowy z twarogiem i cynamonową kruszonką

Placek brzoskwiniowy z twarogiem i cynamonową kruszonką

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 23x28 cm

Opis

Bardzo smaczny placek, na tyle uniwersalny, że równie dobrze będzie smakować z innymi owocami. Soczysty, mocno owocowy, pachnący cynamonem, a jednocześnie wabiący masą twarogową, w smaku mocno przypominającą tę sernikową. Połączenie owoców, cynamonu, mięciutkiego drożdżowego ciasta i twarogowego nadzienie, wszystko co najlepsze w jednym ;)… zabrakło może tylko mojej ukochanej czekolady, ale co za dużo to nie zdrowo. ;)

Serdecznie polecam do południowej herbatki, choć nam posłużył również na śniadanie, taka drożdżóweczka z brzoskwinią… ach… ten jeden raz można zapomnieć o znikomej wartości odżywczej i małej zawartości błonnika. ;P

ps. A jak już koniecznie chcemy mieć pełnowartościowe śniadanie, wystarczy zastąpić połowę białej mąki, mąką pełnoziarnistą i poczekać 20-30 minut dłużej na wyrośnięcie, ewentualnie można dodać ciut więcej mleka, bo ciasto z maki razowej na pewno wchłonie więcej płynu. Sprawdzałam, wychodzi wprawdzie mniej puszyste, ale równie pyszne, a dodatkowo zdrowsze. ;)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    mleka
    cukru
    masła
    20 g drożdży świeżych
    sól
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    twarożku półtłustego
    skórka starta z 1/2 cytryny
    cukru
    mleka
    mąki ziemniaczanej
    jajka
    800 g brzoskwiń (mogą być z puszki) lub innych owoców
  • Kruszonka

    Ilość Składnik
    mąki (czubate łyżki)
    masła
    cukru
    cynamonu

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski, po środku zrobić zagłębienie. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać w zagłębienie i lekko przemieszać z mąką. Następnie dodać cukier, sól i 4 łyżki miękkiego masła. Wyrobić wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę odchodzącą od ręki. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 40 min.).

Twarożek, mleko, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną rozetrzeć na masę o konsystencji gęstego kremu. Brzoskwinie obrać i podzielić na połówki (brzoskwinie z puszki osączyć na sitku lub bibułce z nadmiaru soku).

Masło na kruszonkę rozpuścić. W misce wymieszać mąkę, cukier i cynamon, dodać rozpuszczony, ciepły tłuszcz. Zagniatać palcami aż powstanie kruszonka.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe uderzyć pięścią, ponownie zagnieść, po czym rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze (u mnie 28 x 23 cm).

Jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Przygotowane ciasto posmarować masą twarogową, obłożyć połówkami brzoskwiń i posypać kruszonką.

Piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.


Smacznego :)