KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Cynamonowe pączki pieczone

Przyg: 60 min Pieczenie: 10 min
Średni
Porcje: 13
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
paczki%20cynamonowe%20odchudzone5.JPG

Składniki:

  • Na ok. 12 pączków:

    Ilość Składnik
    15 g świeżych drożdży
    mleka, ciepłego (nie gorącego)
    mąki pszennej (do ciast drożdżowych polecam mąkę typ 550, tzw. luksusowa)
    cukru
    żółtek (z dużych jajek)
    stopionego masła
    jogurtu naturalnego (dawałam dość gesty)
    cynamonu
    pasty z wanilii
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    masła, stopionego
    mleka do posmarowania pączków
    szczypta cynamonu do oprószenia pączków
  • Na lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    kilka łyżek gorącej wody (trzeba dać tyle by lukier był na tyle gęsty, by nie spływał szybko z pączków, a jedynie powoli „rozchodził się” na boki

Sposób przygotowania

Z drożdży, 3 łyżek ciepłego mleka, łyżeczki cukru i ok. 2 łyżek mąki zrobić rozczyn (utrzeć je widelcem na jednolitą masę). Mąki powinno być tyle, żeby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadki dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli zbyt gesty dodajemy łyżkę ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce.

Do miski wsypać mąkę i cynamon. Wymieszać.

Żółtka ubić z cukrem do białości (na puszystą masę), dodać stopione masło, jogurt, pastę z wanilii i mleko. Wymieszać do połączenia się składników. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, dodać mokre składniki wyrabiać ciasto ręcznie lub w misie miksera aż będzie miało jednolitą konsystencję i będzie odstawać od ścianek misy tudzież od ręki ( przypadku wyrabiania ręcznego).

Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczka, z wierzchu oprószyć i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia, na około 60 min. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto uderzyć pięścią, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 10-12 mm. Za pomocą szklanki lub okrągłej wykrawaczki o śr. ok 7 cm wycinać kółka, mniejsza wykrawaczka lub kieliszkiem wycinać w każdym kółku mniejsze otwory (nie powinny być zbyt małe, ciasto podczas rośnięcia w piekarniku połączy się i po dziurkach nie zostanie śladu). ;)

Pączki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy. Pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia (na około 40 minut).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C.

Wyrośnięte pączki posmarować odrobiną mleka, piec około 10 minut (pączki powinny być lekko zarumienione). Pamiętajmy, ze to ciasto drożdżowe i jeśli zostawimy je w piekarniku o chwilę za długo wysuszy się i pączki nie będą już takie smaczne.

W międzyczasie rozpuścić masło.

Jeszcze gorące pączki posmarować roztopionym masłem (najlepiej to zrobić silikonowym lub zwykłym pędzelkiem), oprószyć odrobiną cynamonu.

Wystudzić, polukrować.

Lukier:

Cukier puder utrzeć z odrobina gorącej wody. Powinno być jej tyle, żeby lukier był gęsty, bardzo powoli spływał z pączków. Zabarwić go na wybrany kolor, jeśli to ma być kilka kolorów, to masę dzielimy na 3-4 miseczki o do każdej dodajemy odrobine barwnika, mieszamy. Lukier przekładamy do worka cukierniczego , wyciąć na końcu rękawa średniej wielkości otwór i wyciskać na wierzch pączka. Po każdym nałożeniu lukry od razu obsypać posypką, bo lukier dość szybko zasycha. Polukrować resztę pączków lukrem w wybranych kolorach.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 10 min
Średni
Porcje: 13

Gdyby nie gruba warstwa lukru chciałoby się rzec, że są to pączki w wersji light. Pączusie smakują jak bułeczki cynamonowe. Są sprężyste, pulchne, mięciutkie. Najlepsze w dniu upieczenia, później – z uwagi na małą ilość tłuszczu – nieco obsychają, szczególnie jeśli nie ukryjemy ich w pojemniku lub chlebaku, ale wystarczy na chwilę wrzucić je do mikrofalówki, by znowu były mięciutkie i sprężyste.

A jeśli zrezygnujemy z lukru na korzyść oprószenia odrobina cukru pudru, to nic nie stoi na przeszkodzie, by uznać je za dietetyczne. Chociażby ze względu na fakt, że są pieczone (a nie smażone w głębokim tłuszczu), a ilość dodawanego tłuszczu jest niewielka w porównaniu z tradycyjnymi pączkami. Ilość cukru też jest zredukowana do minimum. Dlatego nawet będąc na diecie można spokojnie pozwolić sobie na takiego pączusia. Wcale nie trzeba też rezygnować z lukru, wystarczy zrobić nieco rzadszy (by zbędny lukier spłynął) i zmniejszyć jego ilość do minimum. Najważniejsze, żeby nie popadać w paranoje, w końcu mamy karnawał. :) Polecam. :)

paczki%20cynamonowe%20odchudzone1.JPG paczki%20cynamonowe%20odchudzone2.JPG paczki%20cynamonowe%20odchudzone3.JPG paczki%20cynamonowe%20odchudzone4.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz

Cynamonowe pączki pieczone

Cynamonowe pączki pieczone

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 10 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 13

Opis

Gdyby nie gruba warstwa lukru chciałoby się rzec, że są to pączki w wersji light. Pączusie smakują jak bułeczki cynamonowe. Są sprężyste, pulchne, mięciutkie. Najlepsze w dniu upieczenia, później – z uwagi na małą ilość tłuszczu – nieco obsychają, szczególnie jeśli nie ukryjemy ich w pojemniku lub chlebaku, ale wystarczy na chwilę wrzucić je do mikrofalówki, by znowu były mięciutkie i sprężyste.

A jeśli zrezygnujemy z lukru na korzyść oprószenia odrobina cukru pudru, to nic nie stoi na przeszkodzie, by uznać je za dietetyczne. Chociażby ze względu na fakt, że są pieczone (a nie smażone w głębokim tłuszczu), a ilość dodawanego tłuszczu jest niewielka w porównaniu z tradycyjnymi pączkami. Ilość cukru też jest zredukowana do minimum. Dlatego nawet będąc na diecie można spokojnie pozwolić sobie na takiego pączusia. Wcale nie trzeba też rezygnować z lukru, wystarczy zrobić nieco rzadszy (by zbędny lukier spłynął) i zmniejszyć jego ilość do minimum. Najważniejsze, żeby nie popadać w paranoje, w końcu mamy karnawał. :) Polecam. :)

Składniki

  • Na ok. 12 pączków:

    Ilość Składnik
    15 g świeżych drożdży
    mleka, ciepłego (nie gorącego)
    mąki pszennej (do ciast drożdżowych polecam mąkę typ 550, tzw. luksusowa)
    cukru
    żółtek (z dużych jajek)
    stopionego masła
    jogurtu naturalnego (dawałam dość gesty)
    cynamonu
    pasty z wanilii
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    masła, stopionego
    mleka do posmarowania pączków
    szczypta cynamonu do oprószenia pączków
  • Na lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    kilka łyżek gorącej wody (trzeba dać tyle by lukier był na tyle gęsty, by nie spływał szybko z pączków, a jedynie powoli „rozchodził się” na boki

Sposób przygotowania

Z drożdży, 3 łyżek ciepłego mleka, łyżeczki cukru i ok. 2 łyżek mąki zrobić rozczyn (utrzeć je widelcem na jednolitą masę). Mąki powinno być tyle, żeby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadki dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli zbyt gesty dodajemy łyżkę ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce.

Do miski wsypać mąkę i cynamon. Wymieszać.

Żółtka ubić z cukrem do białości (na puszystą masę), dodać stopione masło, jogurt, pastę z wanilii i mleko. Wymieszać do połączenia się składników. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, dodać mokre składniki wyrabiać ciasto ręcznie lub w misie miksera aż będzie miało jednolitą konsystencję i będzie odstawać od ścianek misy tudzież od ręki ( przypadku wyrabiania ręcznego).

Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczka, z wierzchu oprószyć i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia, na około 60 min. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto uderzyć pięścią, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 10-12 mm. Za pomocą szklanki lub okrągłej wykrawaczki o śr. ok 7 cm wycinać kółka, mniejsza wykrawaczka lub kieliszkiem wycinać w każdym kółku mniejsze otwory (nie powinny być zbyt małe, ciasto podczas rośnięcia w piekarniku połączy się i po dziurkach nie zostanie śladu). ;)

Pączki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy. Pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia (na około 40 minut).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C.

Wyrośnięte pączki posmarować odrobiną mleka, piec około 10 minut (pączki powinny być lekko zarumienione). Pamiętajmy, ze to ciasto drożdżowe i jeśli zostawimy je w piekarniku o chwilę za długo wysuszy się i pączki nie będą już takie smaczne.

W międzyczasie rozpuścić masło.

Jeszcze gorące pączki posmarować roztopionym masłem (najlepiej to zrobić silikonowym lub zwykłym pędzelkiem), oprószyć odrobiną cynamonu.

Wystudzić, polukrować.

Lukier:

Cukier puder utrzeć z odrobina gorącej wody. Powinno być jej tyle, żeby lukier był gęsty, bardzo powoli spływał z pączków. Zabarwić go na wybrany kolor, jeśli to ma być kilka kolorów, to masę dzielimy na 3-4 miseczki o do każdej dodajemy odrobine barwnika, mieszamy. Lukier przekładamy do worka cukierniczego , wyciąć na końcu rękawa średniej wielkości otwór i wyciskać na wierzch pączka. Po każdym nałożeniu lukry od razu obsypać posypką, bo lukier dość szybko zasycha. Polukrować resztę pączków lukrem w wybranych kolorach.

Smacznego :)