Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać szklankę ciepłego mleka i 3-4 łyżki mąki (tak by miał konsystencję gęstej śmietany). Dokładnie wymieszać. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem. Cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę.
Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około 3 cm. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie tortownica). Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Rozłożyć na powierzchni ciasta. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto piec około 45 minut (z termoobiegiem nieco krócej, około 30-35 minut). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy posypać cukrem pudrem.
Lato nie może obejść się bez wypieków z wiśni. :) Tym razem cudownie wilgotny placek drożdżowy ze wspomnianymi wiśniami. I ani trochę nie przesadzę, jak powiem, że to najwspanialsze ciasto drożdżowe z wiśniami jakie kiedykolwiek jadłam. Cudowne zarówno na ciepło jak i wystudzone. Ciasta drożdżowe dość szybko robią się suche, a to zachowuje świeżość i wilgotność nawet na 3 dzień. I ten aromat… jest naprawdę urzekające… Po prostu wspaniałe. Na pewno nie raz do niego wrócę. Szczerze polecam.
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Kasia
2015-09-15 17:01:42
Dzisiaj piekłam ciasto drożdżowe z tego przepisu i wyszła kompletna klapa. Według mnie ta ilość ciasta jest dużo za duża na podana tortownice. Czytając wcześniejsze komentarze, zrobiłam kołnierz z papieru dookoła formy. Jeszcze przed włożeniem do piekarnika ciasto było dużo powyżej tortownicy a w piecu jeszcze trochę uroslo. Niestety po wyciagnieciu z piekarnika wszystko opadło i jest kluchowate i zbite. Dodam że robilam ze sliwkami które wcześniej pokroilam.
klaudia
2015-09-05 21:33:08
Witam, postanowiłam upiec dzisiaj to ciacho i niestety chyba zrobiłam coś nie tak. Na początku wszystko ok, zaczyn nawet mi się rozlał ( po ok 5 min) tak szybko urósł, problem pojawił się gdy wymieszałam ciasto z roztopionym masłem. Ciasto niestety wyszło "twarde" i nie chciało urosnąć, w piekarniku także. Co mogło być tego przyczyną? Niestety smaku nie ocenię ponieważ 2 minuty temu wyciągnęłam ciasto z piekarnika.
Pozdrawam
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-09-07 23:20:30
Trudno mi powiedzieć. Ciasto po dodaniu masła powinno zrobić się jeszcze delikatniejsze i bardziej miękkie. Być może masło zostało za szybko dodanre, za czym ciasto zostało dobrze wyrobione. Ale nie powinno to mieć większego znaczenia. A proporcje mąki na pewno zostały zachowane jak w przepisie? Bo nawet niewielkie zwiększenie jej ilości może spowodować, że ciasto zrobi sie twarde i zbite. Odsyłam też do wpisu o ciastach drożdżowych http://www.slodkiefantazje.pl/artykuly/6/ciasto-drozdzowe. Pozdrawiam
Halina
2015-07-31 10:35:39
Witam,wreszcie zrobiłam to ciasto.Wyrabiałam w maszynie do wypieku chleba przez 15 min. Najpierw wlałam rozpuszczone i schłodzone masło,następnie utarte żółtka-dałam 6 bo miałam jajka S,następnie wyrośnięte drożdże na końcu mąkę luksusową. Ciasto wyrastało 15 min. Odgazowałam i przełożyłam ciasto do kwadratowej tortownicy 24x24,ułożyłam wydrylowane wiśnie,odstawiłam do wyrośnięcia.Po 10 min. ciasto było gotowe.Przed włożeniem do piekarnika posypałam kruszonką.Ciasto zaczęło tak intensywnie rosnąć-5cm nad tortownicę-wiśnie i kruszonka z brzegów pospadały na dno piekarnika i zaczęły się smażyć .Ciasto przebiłam ptyczkiem i środek opadł,ale trzymałam do końca pieczenia.W domu pełno dymu z tego co opadło na dno piekarnika.Pozatym ciasto pyszne tylko ten środek trochę zakalcowaty.Proszę mi odpisać czy to ciasto rzeczywiście tak intensywnie rośnie? Następnym razem zrobię w tortownicy ptostokątnej 24x35. Pomimo tej drobnej wpadki,ciasto jest naprawdę wspaniałe.Pomijając że połowy już nie ma, to całą noc stało w kuchni bez rzadnego przykrycia, nadal jest mięciutkie, nie jak inne ciasta drożdżowe wysuszone. Serdecznie pozdrawiam. Halina
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-07-31 22:14:15
Tak, ciasto dość mocno rośnie, choć nie robiłam go jeszcze w maszynie do wypieku chleba, być może za jej sprawą, jak ciasto jest długo i intensywnie wyrabiane rośnie jeszcze bardziej. Wiśnie jeszcze nigdy nie pospadały mi z wierzchu, ale robię w dość wysokiej tortownicy i ciasto nie wyrasta poza nią, więc być może dlatego. Jeśli po wyrobieniu w maszynie tak mocno wyrasta, to spokojnie można upiec je w większej formie, wtedy będzie niższe i wiśnie nie pouciekają. :) Ciesze się, że mimo niespodzianek ciasto i tak smakowało. :) Pozdrawiam serdecznie
Bagrosia
2012-09-22 13:17:29
Ciasto to istna poezja smaku. Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie:D
SlodkieFantazje
2012-07-26 06:35:20
@Anna - Pani Aniu, jest to oczywiscie pomyłka 10 dag = się ok. 1/2 szklanki więc powinno wystąpić w przepisie raz, widocznie niezauważyłam i "z rozpędu" dałam dwa razy. Mam nadzieję, że osoby, które robiły to ciasto nie dawały dwa razy po pół szklanki, bo obawiam sie, że mogły się zasłodzić, aczkolwiek sądząc po komentarzach p. Kariny i p. Magdy (pozytywnych) mozna sądzić, że domyśliły się, że jest coś za dużo tego cukru. :) Już zmieniam w przepisie. Co do kruszonki myślę, że jeśli warstwa kruszonki nie będzie bardzo gruba to nie powinna nadmiernie obciążyć ciasta. Pozdrawiams serdecznie i dziękuję za czujność!
anna
2012-07-26 04:49:43
Witam serdecznie , wczoraj wysłałam zapytanie odnośnie cukru , raz jest podane 1/2 szklanki a potem jeszcze 10dkg - nie bardzo rozumiemi drugie pytanie czy można posypać kruszanką i nie będzie za ciężko
Karina
2012-07-19 23:31:11
Jest genialne! Dziękuję za kolejny wspaniały przepis!
Magda
2012-07-18 16:59:21
Upiekłam według przepisu, wyszło pyszne! Puszyste, wilgotne, wspaniałe :) polecam!
Jolanta Szyndlarewicz
2012-02-29 09:56:00
a ja mam wiśnie zamknięte w słoiczku:) często z nich korzystam zimą ...oj chyba sobie upiekę to cudo:)
mania179
2011-07-17 06:17:39
Mam straszną awersję do wiśni, bo ZAWSZE, ale to ZAWSZE trafiam na robaczywe... Naoglądałam się tych robali i teraz mnie odrzuca. Jednak popatrzeć sobie popatrzę :)
Doctor
2011-07-16 13:48:11
Takie ciasto, a właściwie placek od razu mi przypomina dzieciństwo i wypieki pieczone na wsi... Pyszności!:)
Karmel-itka.
2011-07-16 13:11:10
piękna fotografia...!
och, drożdżowe z wiśniami, z rabarbarem, czy z innym owocem. smak dzieciństwa - podstawowe ciasto na babcinym stole! i teraz u mnie stanowi ono fundament wypieków ;]
burczymiwbrzuchu
2011-07-16 12:57:55
Lato zdecydowanie nie może się obejść bez wypieków wiśniowych:) U nas dzisiaj też wiśnie, ale nie na drożdżowo, ale z brownie:) Pozdrawiam
Lato nie może obejść się bez wypieków z wiśni. :) Tym razem cudownie wilgotny placek drożdżowy ze wspomnianymi wiśniami. I ani trochę nie przesadzę, jak powiem, że to najwspanialsze ciasto drożdżowe z wiśniami jakie kiedykolwiek jadłam. Cudowne zarówno na ciepło jak i wystudzone. Ciasta drożdżowe dość szybko robią się suche, a to zachowuje świeżość i wilgotność nawet na 3 dzień. I ten aromat… jest naprawdę urzekające… Po prostu wspaniałe. Na pewno nie raz do niego wrócę. Szczerze polecam.
Składniki
Ilość
Składnik
mąki pszennej
50 g
drożdży świeżych
cukru
masła
cukru z prawdziwą wanilią
żółtka
mleka
skórka otarta z 1 cytryny
600 g
wiśni
Sposób przygotowania
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać szklankę ciepłego mleka i 3-4 łyżki mąki (tak by miał konsystencję gęstej śmietany). Dokładnie wymieszać. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem. Cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę.
Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około 3 cm. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie tortownica). Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Rozłożyć na powierzchni ciasta. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto piec około 45 minut (z termoobiegiem nieco krócej, około 30-35 minut). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy posypać cukrem pudrem.