Ziarna kardamonu utrzeć w moździerzu (można też użyć gotowego kardamonu w proszku. Z drożdży kilku łyżek mleka i 1/2 łyżki cukru i odrobiny mąki przygotować zaczyn, ostawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn wymieszać z resztą mleka, mąką, cukrem, startym kardamonem i szczyptą soli. Wyrobić. Dodać olej i ponownie wyrobić ciasto. Przykryć lnianą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 45 minut, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.
Ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na prostokąt 27 x 35 cm, po czym ponacinać w poprzek obu dłuższych brzegów na ok. 1/3 długości, tworząc paski o szerokości 1- 1,5cm. Paski z obu stron na przemian zawijać do środka, lekko dociskając. Przykryć ściereczka i odstawić na około 20 min, aby ciasto ponownie wyrosło.
Żółtko rozkłócić widelcem z mlekiem. Powstałą mieszanką posmarować ciasto. Chlebek ułożyć na blasze lub w szerszej keksówce i piec w temp. 175° C(termoobieg 160° C) przez około 20-25 minut. Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Przygotować lukier (rozetrzeć wszystkie składniki). Lukrem polać albo dokładnie posmarować wierzch chlebka. Odstawić by polewa dobrze zastygła.
Dziś mam dla Was szwedzki chlebek z kardamonem. Zupełnie nie wiem czemu nazywany jest chlebkiem, bo przypomina raczej w smaku i strukturze ciasta bułkę paryską czy chałkę, nie mniej jednak nie zmienia to faktu, że jest smaczny i łatwy w wykonaniu. Co ważne chlebek jest bardzo puszysty i długo zachowuje świeżość. Dobry z samym masełkiem jak i z różnymi słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Polecam! Ps. Przepis z drobnymi zmianami zaczerpnięty z gazetki Pyszne ciasta na Wielkanoc.
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
aneta
2015-03-05 19:02:21
Przepis nieudany. Piekę od wielu lat i ciasta drożdżowe nie mają przede mną tajemnic. No cóż, ten wypiek to niewypał.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-03-09 23:48:47
A co konkretnie było z nim nie tak? Ja piekę ten chlebek od czasu do czasu i nigdy nie miałam z nim problemów.
nod
2014-12-07 11:13:38
4-5 ziaren kardamonu to ile będzie kardamonu w proszku z torebki?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-12-07 13:53:52
Myślę, że w proszku wyjdzie około 1/2-2/3 łyżeczki. Pozdrawiam
Jolanta Szyndlarewicz
2012-03-21 19:16:51
Kochana slinianki zdecydowanie mocniej mi pracują niż chwilę temu:)
DarkANGELika
2012-03-21 18:27:29
Pycha;) Myślę, że do śniadaniowej herbatki byłby idealny;)
Anonymous
2012-03-21 17:36:50
Bardzo przepraszam, ale czy nie powinno być 30g drożdży, bo 30dag, to trochę dużo...
2012-03-20 21:43:17
Monia, jeśli lubisz zapach kardamonu, to polecam, bo chlebek pyszny, jednak aromat kardamonu jest mocno wyczuwalny, więc trzeba lubić tę przyprawę albo ją poninąć. :)
2012-03-20 21:40:58
Aqua aerobik - jak na wypiek z białej mąki to stosunkowo mało kaloryczny jest ten chlebek... na cały (a wychodzi naprawdę duży) dajemy tylko 6 łyżek oleju, cukru tylko 2 łyżki, więc wbrew pozorom tych kalorii nie jest jakoś strasznie dużo :)
2012-03-20 16:03:06
ale cudo o jaaaaaa nigdy nie jadłam a wygląda nieziemsko :*
kornik
2012-03-20 14:08:50
Uwielbiam te szwedzkie wypieki z kardamonem Twój chlebek wygląda tak lekko i wiosennie:) Pycha!
Asiek
2012-03-20 12:32:21
Bardzo do mnie przemawia, pięknie wygląda i pewnie pysznie smakuje!:)
2012-03-20 11:34:29
Wygląda bardzo apetycznie, ale pewnie tez i duzo kalorii w związku z tym będzie na liczniku ; )?
2012-03-20 10:28:48
Ojoj... No to Kochana mi smaku narobiłaś :D uwielbiam takie połączenie <3
2012-03-20 10:18:01
Smile For You, z masełkiem i dżemem lub miodem smakuje cudownie :))
2012-03-20 10:16:28
Asiu, już wysyłam ekspresem ;))
2012-03-20 09:55:24
Ja też, do kawki a z masełkiem i dżemem albo Miodkiem będzie dobry ?
2012-03-20 09:44:07
to ja poproszę kawałek:)
Panna Malwinna
2012-03-20 06:54:22
I ten lukier na wierzchu..mmm wygląda smakowicie;)
Majana
2012-03-20 05:47:24
O, jaki piekny! Ja też piekłam kiedyś szwedzki z kardamonem. Ależ to było pyyyyszne.
Dziś mam dla Was szwedzki chlebek z kardamonem. Zupełnie nie wiem czemu nazywany jest chlebkiem, bo przypomina raczej w smaku i strukturze ciasta bułkę paryską czy chałkę, nie mniej jednak nie zmienia to faktu, że jest smaczny i łatwy w wykonaniu. Co ważne chlebek jest bardzo puszysty i długo zachowuje świeżość. Dobry z samym masełkiem jak i z różnymi słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Polecam! Ps. Przepis z drobnymi zmianami zaczerpnięty z gazetki Pyszne ciasta na Wielkanoc.
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
30 g
drożdży świeżych
lekko ciepłego mleka
4-5 ziaren kardamonu
mąki
cukru
oleju
Do posmarowania ciasta:
Ilość
Składnik
żółtko
mleka
Lukier:
Ilość
Składnik
soku z cytryny
cukru pudru
odrobina gorącej wody
Sposób przygotowania
Ziarna kardamonu utrzeć w moździerzu (można też użyć gotowego kardamonu w proszku. Z drożdży kilku łyżek mleka i 1/2 łyżki cukru i odrobiny mąki przygotować zaczyn, ostawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn wymieszać z resztą mleka, mąką, cukrem, startym kardamonem i szczyptą soli. Wyrobić. Dodać olej i ponownie wyrobić ciasto. Przykryć lnianą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 45 minut, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.
Ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na prostokąt 27 x 35 cm, po czym ponacinać w poprzek obu dłuższych brzegów na ok. 1/3 długości, tworząc paski o szerokości 1- 1,5cm. Paski z obu stron na przemian zawijać do środka, lekko dociskając. Przykryć ściereczka i odstawić na około 20 min, aby ciasto ponownie wyrosło.
Żółtko rozkłócić widelcem z mlekiem. Powstałą mieszanką posmarować ciasto. Chlebek ułożyć na blasze lub w szerszej keksówce i piec w temp. 175° C(termoobieg 160° C) przez około 20-25 minut. Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Przygotować lukier (rozetrzeć wszystkie składniki). Lukrem polać albo dokładnie posmarować wierzch chlebka. Odstawić by polewa dobrze zastygła.