Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 45 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 16
Forma: 30x40 cm
Drożdżówka, sernik i jagody w jednym cieście… z tego musiało wyjść coś pysznego. :) Zwłaszcza jeśli ciasto jest wilgotne, puszyste, lekko cytrynowe i rozpływa się w ustach, a sernik puszysty, delikatny i pachnie wanilią… na to wszystko jagody i mamy trio doskonałe. :)
Mój mąż nazwał to ciasto serniko-jagodzianką i faktycznie jest coś na rzeczy. ;))
Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis z książki Wyśmienite ciasta serowe Elisabeth Lange. :) Ciasto jest wprawdzie odrobinę czasochłonne (ze względu na wyrastanie), ale jego smak wynagradza nam stokroć czas oczekiwania. Bardzo Wam polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
30 g | drożdży świeżych |
cukru | |
mleka | |
mąki pszennej | |
szczypta soli | |
skórka otarta z 1 cytryny | |
cukru z prawdziwą wanilią | |
jajka | |
masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie | |
małych jajek lub 4 duże | |
serka mascarpone ( w oryginale 120 g masła) | |
cukru pudru (może być więcej, jeśli preferujecie słodsze masy) | |
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii) | |
budyniu waniliowego lub skrobii ziemniaczanej | |
jagód |
Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać całe mleko i tyle mąki, by miał konsystencję gęstej śmietany (ok. 2 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić.
Do drugiej miski przesiać resztę mąki, dodać pozostały cukier, sól, skórkę cytrynową, cukier z wanilii, wymieszać. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże i jajka. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę. Dodać przestudzone masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i będzie odstawać od ręki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1,5 godziny).
Masa serowa:
Jagody umyć i dobrze odsączyć na papierowym ręczniku.
Żółtka oddzielić od białek. Mielony twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, żółtkami i resztą składników, oprócz białek i jagód. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Całość:
Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrobić, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek o wymiarach 30 x 40 cm. Nie podsypywać za dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się zbite. Wyłożyć go do blachy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć masę serową i wysypać jagody.
Ciasto piec około 40-45 minut w temperaturze 180 °C (grzanie góra/dół). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, studzić w blasze.
Smacznego :)