Zrobić zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, mąkę i cukier, wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Dodać pozostałe składniki i wyrobić aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym, roztopionym masłem i dobrze połączyć składniki. Uformować palcami kruszonkę.
Dużą blachę o wymiarach 40x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (piekłam w mniejszej formie, dlatego ciasto jest nieco wyższe). Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, rozciągnąć je równomiernie (ciasto będzie dość cienkie). Ułożyć obok siebie przepołowione śliwki (wnętrze śliwki na górze), posypać kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Piec w temperaturze 180°C około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Chcemy z rodzinką nacieszyć się śliwkami, więc dziś też będzie śliwkowo. Tym razem jednak połączyłam je z ciastem drożdżowym i kruszonką. Klasyczne połączenie, a tak cieszy. :) Jest wilgotne, miękkie, długo zachowuje świeżość i cudownie pachnie, a do tego jest tak proste w wykonaniu. Przepis pochodzi ze zbioru bajaderki ze strony mniammniam.pl. Serdecznie Wam polecam. :)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Fuksja
2016-02-05 12:15:46
Nie wiem co robię nie tak. Gdy pierwszy raz upiekłam to ciasto, wyszło rewelacyjnie. A teraz 4 razy pod rząd (!) po wyłączeniu piekarnika i uchyleniu drzwiczek ciasto opada i robi się zakalec. Ręce mi już dziś opadły bo ciasto miało być na urodziny babci.
Loretta
2012-08-16 15:43:46
Wyszło wspaniałe, delikatne, niesłodkie. Chyba zrobię z tego ciasta małe bułeczki, doskonale zastąpią śniadanie.
alicja
2012-08-08 16:25:02
Świetny przepis, ciasto wyszło rewelacyjne. Cierpliwie trzeba odczekać każde rośnięcie ciasta i wyszło ładnie wysokie, wilgotne i przesmaczne.
Chcemy z rodzinką nacieszyć się śliwkami, więc dziś też będzie śliwkowo. Tym razem jednak połączyłam je z ciastem drożdżowym i kruszonką. Klasyczne połączenie, a tak cieszy. :) Jest wilgotne, miękkie, długo zachowuje świeżość i cudownie pachnie, a do tego jest tak proste w wykonaniu. Przepis pochodzi ze zbioru bajaderki ze strony mniammniam.pl. Serdecznie Wam polecam. :)
Składniki
Zaczyn:
Ilość
Składnik
30 g
świeżych drożdży
letniego mleka
mąki
1 łyżeczka
cukru
Ciasto:
Ilość
Składnik
letniego mleka
cukru
rumu (niekoniecznie)
ekstraktu z wanilii
skorka otarta z 1/2 cytryny
rozpuszczonego masła
jajko
żółtko
mąki
Kruszonka:
Ilość
Składnik
mąki
cukru
cukru waniliowego
roztopionego masła
mielonego cynamonu
Sposób przygotowania
Zrobić zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, mąkę i cukier, wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Dodać pozostałe składniki i wyrobić aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym, roztopionym masłem i dobrze połączyć składniki. Uformować palcami kruszonkę.
Dużą blachę o wymiarach 40x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (piekłam w mniejszej formie, dlatego ciasto jest nieco wyższe). Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, rozciągnąć je równomiernie (ciasto będzie dość cienkie). Ułożyć obok siebie przepołowione śliwki (wnętrze śliwki na górze), posypać kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Piec w temperaturze 180°C około 40-45 minut (do suchego patyczka).