gorzkiej czekolady dobrej jakości (minimum 70% kakao)
Masa śmietanowa:
Ilość
Składnik
śmietanki kokosowej (do kupienia w sklepach z kuchnią azjatycką)***
ksylitolu
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
sos czekoladowy*
orzechów nerkowca lub innych
opcjonalnie sos karmelowy**
opcjonalnie sól morska do oprószenia wierzchu
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C (termoobieg).
Beza:
Białka ubić na sztywno. Gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo ksylitol (po 1 łyżce), stale ubijając. Po każdym dodaniu ksylitolu miksować około 1 minuty, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu i ponownego zesztywnienia piany. Gdy wykorzystamy cały ksylitol piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Dodać ocet balsamiczny lub sok z cytryny, przesiane kakao, posiekaną czekoladę. Powoli i delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewniana łyżką lub silikonową szpatułą aż składniki się połączą.
Od dna tortownicy o śr. ok. 20 cm odrysować na papierze do pieczenia dwa koła (obok siebie, ale zachowując spory odstęp), papier ułożyć na dużej blasze.
Bezę wyłożyć po równo na obydwa odrysowane koła, tak by nie wystawała poza koło, na końcu uformować szpatułką boki bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 140 °C, piec około 1 h - 1 h 15 min. Beza będzie gotowa, gdy na wierzchu będzie dobrze wypieczona, chrupka a po zanurzeniu patyczka wewnątrz nieco ciągnąca, ale nie mokra (patyczek nie powinien być mokry i obklejony). Upieczoną bezę pozostawić na kilka godzin do przestudzenia w uchylonym piekarniku.
Przełożenie:
Gdy daliśmy już odpocząć bezie, przynajmniej kilka godzin, można przygotować krem.
Śmietankę kokosową ubić na sztywno. Dodać ksylitol, zmiksować.
Połowę masy śmietanowej wyłożyć na dolny blat bezowy, przykryć drugim blatem, na wierzch wyłożyć resztę bitej śmietany.
Orzechy podprażyć przez kilka minut na suchej patelni. Gotowe przełożyć na talerz lub do innego naczynia, żeby wystygły. Wystudzone wyłożyć na wierzch bitej śmietany. Całość polać przestudzonym sosem czekoladowym lub karmelowym, tudzież jednym i drugim.
Pavlova czekoladowa świetnie wpisze się w słodkie walentynkowe menu. Choć równie dobrze nadaje się na każdą inną okazję lub bez niej. ;). Jak na przyzwoitą Pavlove przystało na zewnątrz jest chrupiąca, w środku piankowa i przyjemnie ciągnąca. Świetnie smakuje z samą bitą śmietaną, ale z dodatkiem prażonych orzechów, czekoladowego lub karmelowego sosu to już istny obłęd. :) Latem preferujemy jednak wersje z mnóstwem owoców. Szczególnie maliny sprawdzają się w tym połączeniu wybornie. Bardzo polecam. Przepis na bezę znalazłam na blogu Katie, a jego autorką jest nie kto i inny jak Nigella Lawson. :) Polecam!
Składniki:
Beza:
Ilość
Składnik
białka z dużych jajek
ksylitolu
kakao
octu balsamicznego lub soku z cytryny
gorzkiej czekolady dobrej jakości (minimum 70% kakao)
Masa śmietanowa:
Ilość
Składnik
śmietanki kokosowej (do kupienia w sklepach z kuchnią azjatycką)***
**np. wg tego przepisu: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3503/sos-karmelowy
*** można zastąpić pełnotłustym mleczkiem kokosowym (mocno je schłodzić przez noc w lodowce, wtedy oddzieli się gęsta warstwa od płynnej, ta gęsta to właśnie śmietanka).
Pavlova czekoladowa świetnie wpisze się w słodkie walentynkowe menu. Choć równie dobrze nadaje się na każdą inną okazję lub bez niej. ;). Jak na przyzwoitą Pavlove przystało na zewnątrz jest chrupiąca, w środku piankowa i przyjemnie ciągnąca. Świetnie smakuje z samą bitą śmietaną, ale z dodatkiem prażonych orzechów, czekoladowego lub karmelowego sosu to już istny obłęd. :) Latem preferujemy jednak wersje z mnóstwem owoców. Szczególnie maliny sprawdzają się w tym połączeniu wybornie. Bardzo polecam. Przepis na bezę znalazłam na blogu Katie, a jego autorką jest nie kto i inny jak Nigella Lawson. :) Polecam!
Składniki
Beza:
Ilość
Składnik
białka z dużych jajek
ksylitolu
kakao
octu balsamicznego lub soku z cytryny
gorzkiej czekolady dobrej jakości (minimum 70% kakao)
Masa śmietanowa:
Ilość
Składnik
śmietanki kokosowej (do kupienia w sklepach z kuchnią azjatycką)***
ksylitolu
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
sos czekoladowy*
orzechów nerkowca lub innych
opcjonalnie sos karmelowy**
opcjonalnie sól morska do oprószenia wierzchu
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C (termoobieg).
Beza:
Białka ubić na sztywno. Gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo ksylitol (po 1 łyżce), stale ubijając. Po każdym dodaniu ksylitolu miksować około 1 minuty, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu i ponownego zesztywnienia piany. Gdy wykorzystamy cały ksylitol piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Dodać ocet balsamiczny lub sok z cytryny, przesiane kakao, posiekaną czekoladę. Powoli i delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewniana łyżką lub silikonową szpatułą aż składniki się połączą.
Od dna tortownicy o śr. ok. 20 cm odrysować na papierze do pieczenia dwa koła (obok siebie, ale zachowując spory odstęp), papier ułożyć na dużej blasze.
Bezę wyłożyć po równo na obydwa odrysowane koła, tak by nie wystawała poza koło, na końcu uformować szpatułką boki bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 140 °C, piec około 1 h - 1 h 15 min. Beza będzie gotowa, gdy na wierzchu będzie dobrze wypieczona, chrupka a po zanurzeniu patyczka wewnątrz nieco ciągnąca, ale nie mokra (patyczek nie powinien być mokry i obklejony). Upieczoną bezę pozostawić na kilka godzin do przestudzenia w uchylonym piekarniku.
Przełożenie:
Gdy daliśmy już odpocząć bezie, przynajmniej kilka godzin, można przygotować krem.
Śmietankę kokosową ubić na sztywno. Dodać ksylitol, zmiksować.
Połowę masy śmietanowej wyłożyć na dolny blat bezowy, przykryć drugim blatem, na wierzch wyłożyć resztę bitej śmietany.
Orzechy podprażyć przez kilka minut na suchej patelni. Gotowe przełożyć na talerz lub do innego naczynia, żeby wystygły. Wystudzone wyłożyć na wierzch bitej śmietany. Całość polać przestudzonym sosem czekoladowym lub karmelowym, tudzież jednym i drugim.