Ilość | Składnik |
---|---|
żelatyny w proszku | |
3 łyżki | zimnej wody |
masła | |
cukru pudru | |
kakao |
Ilość | Składnik |
---|---|
żelatyny w proszku | |
3 łyżki | zimnej wody |
masła | |
cukru pudru | |
kakao |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Zrobilam ta glazure z podwojnej proporcji skladnikow i niestety nie udala mi sie!Niewiem,co zrobilam nie tak ale glazura sie sciela tzn maslo wyplynelo na wierzch.Specjalnie pilnowalam by sie nie zagotowalo a i tak nie wyszla!
Aż się oczy i buzia uśmiechają do takiej pięknej polewy. Wypróbuję na te święta.
Potwierdzam, polewa jest cudowna! Blyszcząca, świtnie się z nią pracuje i pięknie wygląda. Juz wpisałam do swojego zeszytu z najlepsyzmi przepisami :-)
Glazura jest cudowna, rewelacyjna, pięknie błyszczy i dobrze się trzyma i najważniejsze- nie pęka podczas jedzenia. Dziękuję za przepis jest wspaniały. A co do żelatyny, nie rozumiem komu to przeszkadza i aż brr. Dziwna osoba-powiedziała co wiedziała. Żelatyna jest wspaniałym lekiem na stawy, kto ją je często, nie ma problemów zdrowotnych ze stawami. Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrych świąt
własnie zrobiłam polewę fakt wygląda bardzo ładnie ale co z tego skoro jest niesmaczna:/ taki ciągnący się glut, szkoda ze pani tego nie opisała dokładnie bo cała porcja pierników została zmarnowana
Czy pierniki polane ta polewa mozna przechowywac w puszce jeden na drugim czy sie skleja,i czy ta polewa jest twarda czy miekka ,
Wspaniała polewa ,cudna,pierniczki wyglądają prześlicznie w tej cudnej glazurze,pięknie błyszczą ,nawet po zastygnięcku,nawet nie trzeba ich ozdabiać,ale ja przystroiłam je kolorowymi posypkami☺☺☺☺☺dzięki za tak niesamowity przepis,pozdrawiam serdecznie Wioletta☺
Witam,
mam pytanie: czy polewę można przygotować na bazie margaryny.
Pozdrawiam świątecznie,
Maria
Wydaje mi się, ze smak margaryny może być wyczuwalny w polewie i że może nie wyjść tak błyszcząca. Pozdrawiam serdecznie
Polewa wyszła super! polecam :)
Błyszczącą glazurę z czekolady robi się z kuwertury.Tak nazywa się wysokiej jakości czekoladę w której zawartość procentowa masła kakaowego i proszku kakaowego jest dużo wyższa niż w normalnej czekoladzie konsumpcyjnej.Musi wynosić ponad 54% i dochodzi do 80%.Na takiej czekoladzie/kuwerturze zawsze ta wartość umieszczona jest na opakowaniu dużymi literami.Musiałaś to na pewno kiedyś zauważyć.Jest oczywiście droższa,zawsze ciemna i sprzedawana w cieniutkich tabliczkach.Zwykła czekolada zawiera natomiast średnio ok.30-33 % lub mniej.Polewa z kuwertury (bez żelatyny brrr) przed polaniem musi być stemperowana.To technika cukiernicza polegająca na ogrzewaniu i schładzaniu czekolady.Poczytaj w wiki.A dodatek żelatyny do czekolady żeby lśniła brrrr....przecież żelatyna to produkt z kości świń.Jaki hardkoor.
Proszę sobie wyobrazić, ze wiem co to jest temperowanie czekolady i często je stosuje. :) Jest nawet o tym artykuł na blogu: http://www.slodkiefantazje.pl/artykuly/30/temperowanie-czekolady. We wskazówkach są też artykuły na temat tego jak przygotować polewę, z jakiej czekolady, itd. Nie zmienia to faktu, ze podana tu polewa dłużnej zachowuje połysk niż ta przygotowana na bazie temperowanej czekolady, lepiej trzyma się pierniczków i bardziej się sprawdza jako dekoracja, dlatego do ozdabiania pierniczków polecam taką polewę. A jeśli komuś przeszkadza zawartość żelatyny może przygotować tradycyjną polewę na bazie czekolady o dużej zawartości kakao, najlepiej dodając jeszcze masło kakaowe, dzięki czemu polewa również pięknie błyszczy, ale nie utrzymuje tego połysku równie długo jak ta podana powyżej. Coś za coś. Pozdrawiam
Świetny przepis, zapisuję i wypróbuję na pewno:)
przepis na glazurę podobny do mojego tylko bez dodatku żelatyny :) wypróbuję Twojego :)
Oooo! coś dla mnie:)
Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 1
Ilość | Składnik |
---|---|
żelatyny w proszku | |
3 łyżki | zimnej wody |
masła | |
cukru pudru | |
kakao |