Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Jajka utrzeć za pomocą miksera z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, jasną masę. Ciągle ucierając dodać wymieszane suche składniki, następnie jogurt i stopniowo wlewać przestudzone masło. Ucierać do momentu połączenia się składników.
Śliwki umyć, przepołowić i osuszyć na papierowym ręczniku.
Formę o boku 23 x 23 cm (może być ciut większa) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Posypać płatkami migdałów.
Piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg), do suchego patyczka.
Gotowe pozostawić w formie by nieco przestygło, jeszcze ciepłe przełożyć z papierem na kratkę do studzenia. Gdy zupełnie wystygnie oprószyć cukrem pudrem.
Banalne w przygotowaniu wilgotne ciasto czekoladowe, u mnie tym razem ze śliwkami, ale równie dobrze sprawdzą się inne owoce letnie. Ciasto nie jest suche, ale jednocześnie nie jest zbyt wilgotne i ciężkie, raczej dość lekkie i puszyste. Jeśli wierzch oprószycie przed pieczeniem płatkami migdałów dodatkowo będzie przyjemnie chrupiące. W sam raz na niezobowiązujące spotkania i gdy trzeba szybko przygotować coś słodkiego dla gości, którzy lada chwila do nas wpadną.
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Magda
2018-04-17 09:41:40
Przyjaciólka piekła już któryś raz z tego przepisu. Za każdym razem wychodzi super! Najlepsze ciasto ever! :)
gosia
2017-08-09 15:53:51
czy mozna sliwki zastapic innymi owocami, np borowkami, czy malinami? nie wiem czy smakowo bedzie pasowac?dziekuje
xagnesxxx
2014-08-23 13:29:07
Ciasto wyszło przepyszne. Dzięki temu jogurtowi i maśle już przed pieczeniem ciasto było aksamitne i puszyste, potem zyskało ciekawy smak. Pierwszy raz robiłam ciasto z dodatkiem kakao ze śliwkami, ale muszę przyznać , że smak zaskoczył mnie pozytywnie.
Banalne w przygotowaniu wilgotne ciasto czekoladowe, u mnie tym razem ze śliwkami, ale równie dobrze sprawdzą się inne owoce letnie. Ciasto nie jest suche, ale jednocześnie nie jest zbyt wilgotne i ciężkie, raczej dość lekkie i puszyste. Jeśli wierzch oprószycie przed pieczeniem płatkami migdałów dodatkowo będzie przyjemnie chrupiące. W sam raz na niezobowiązujące spotkania i gdy trzeba szybko przygotować coś słodkiego dla gości, którzy lada chwila do nas wpadną.
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej (u mnie tortowa)
kakao
proszku do pieczenia
masła
duże jajka
ekstraktu lub pasty z wanilii
cukru ( w wersji light można zastąpić ksylitolem)
gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
Wierzch:
Ilość
Składnik
śliwek (dobrze odchodzących od pestek)
cukier puder do oprószenia
migdałów w płatkach
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Jajka utrzeć za pomocą miksera z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, jasną masę. Ciągle ucierając dodać wymieszane suche składniki, następnie jogurt i stopniowo wlewać przestudzone masło. Ucierać do momentu połączenia się składników.
Śliwki umyć, przepołowić i osuszyć na papierowym ręczniku.
Formę o boku 23 x 23 cm (może być ciut większa) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Posypać płatkami migdałów.
Piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg), do suchego patyczka.
Gotowe pozostawić w formie by nieco przestygło, jeszcze ciepłe przełożyć z papierem na kratkę do studzenia. Gdy zupełnie wystygnie oprószyć cukrem pudrem.