likieru pomarańczowego lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cukier puder do podsypania stolnicy
Sposób przygotowania
Masę marcepanową podzielić na trzy części i wyrobić. Do jednej porcji dodać posiekane wiśnie i likier, do drugiej skórkę i olejek, do trzeciej morele. Każdą z nich wyrobić na stolicy (podsypanej cukrem pudrem) na jednolitą masę. Z każdej porcji uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i odłożyć je oddzielnie do trzech misek.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, stale mieszając. Każdą marcepanową kulkę nabijać na wykałaczkę lub wkładać na łyżeczkę i zanurzać w czekoladzie. Zaczekać chwilę, by nadmiar czekolady spłynął do miski. Układać kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łącząc po trzy, tak by w każdym trio były trzy różne smaki. Schładzać aż czekolada nieco stężeje (nie za mocno) i ozdabiać wg uznania. U mnie cukrowe śnieżynki, ale kuleczki znakomicie będą się prezentować również ozdobione białą lub mleczną czekoladą.
Tym razem coś dla fanów marcepanu… Przyznaję się bez bicia, ja zdecydowanie do nich należę. :) Ale do rzeczy… kuleczki są naprawdę wyborne… sam marcepan z czekoladą to już uczta dla zmysłów, a w połączeniu z wiśniami, skórka pomarańczową, morelami to już prawdziwa uczta dla smakoszy marcepanu. :) Całości dopełnia odrobina likieru wiśniowego i pomarańczowego.
Kuleczki wspaniale będą nadawały się też jako słodki prezent, ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. :) Gorąco polecam! :) Przepis autorski.
Składniki:
Kulki:
Ilość
Składnik
400 g
masy marcepanowej
½ szklanki
drobno posiekanych, suszonych lub kandyzowanych wiśni
Tym razem coś dla fanów marcepanu… Przyznaję się bez bicia, ja zdecydowanie do nich należę. :) Ale do rzeczy… kuleczki są naprawdę wyborne… sam marcepan z czekoladą to już uczta dla zmysłów, a w połączeniu z wiśniami, skórka pomarańczową, morelami to już prawdziwa uczta dla smakoszy marcepanu. :) Całości dopełnia odrobina likieru wiśniowego i pomarańczowego.
Kuleczki wspaniale będą nadawały się też jako słodki prezent, ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. :) Gorąco polecam! :) Przepis autorski.
Składniki
Kulki:
Ilość
Składnik
400 g
masy marcepanowej
½ szklanki
drobno posiekanych, suszonych lub kandyzowanych wiśni
likieru pomarańczowego lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cukier puder do podsypania stolnicy
Sposób przygotowania
Masę marcepanową podzielić na trzy części i wyrobić. Do jednej porcji dodać posiekane wiśnie i likier, do drugiej skórkę i olejek, do trzeciej morele. Każdą z nich wyrobić na stolicy (podsypanej cukrem pudrem) na jednolitą masę. Z każdej porcji uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i odłożyć je oddzielnie do trzech misek.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, stale mieszając. Każdą marcepanową kulkę nabijać na wykałaczkę lub wkładać na łyżeczkę i zanurzać w czekoladzie. Zaczekać chwilę, by nadmiar czekolady spłynął do miski. Układać kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łącząc po trzy, tak by w każdym trio były trzy różne smaki. Schładzać aż czekolada nieco stężeje (nie za mocno) i ozdabiać wg uznania. U mnie cukrowe śnieżynki, ale kuleczki znakomicie będą się prezentować również ozdobione białą lub mleczną czekoladą.