Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 15 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Przyznacie pewnie, że nawet, jeśli nie jest to najzdrowsze śniadanie, to od czasu do czasu tak przyjemnie jest zacząć dzień od takiej słodkiej drożdżowej bułeczki przekładanej domowym dżemem. :) Zwłaszcza, że jest o niebo lepsza od tej kupionej w osiedlowym sklepie czy piekarni. :)
Wprawdzie jestem już w trakcie wypieków bardziej karnawałowych i bliższych tłustemu czwartkowi, ale mam jeszcze w zapasie trochę przepisów, których nie zdążyłam na bieżąco opublikować, więc pewnie będę je co jakiś czas przeplatać z tymi bardziej karnawałowymi…. A tak, wiem, z Walentynkowymi również… ;)
Jeśli chodzi o drożdżówki, to są naprawdę pyszne, mięciutkie, puszyste i pachnące. Ciężko poprzestać na jednej. No cóż, ja musiałam, ale zyskali dzięki temu moi kochani Teściowie, im absolutnie nie przeszkadza moja dieta. ;)) Podejrzewam, że wręcz przeciwnie. ;) Niezależnie od tego czy Wy aktualnie jesteście na diecie, czy też nie bułeczki polecam, bo są pyszne, a dodatkowo niewielkie, nie mają w sobie dużo tłuszczu i cukru, a sprawiają ogromną przyjemność i skutecznie poprawiają humor. ;)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
15 g | świeżych drożdży |
mleka | |
żółtka | |
miękkiego masła | |
cukru | |
szczypta soli |
Ilość | Składnik |
---|---|
400 g | powideł |
jajko do posmarowania bułeczek | |
mleka do rozmącenia z jajkiem |
Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka , 1 łyżeczki cukru i garści mąki przygotować zaczyn. Odstawić na 10-15 min. w ciepłe miejsce. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, dodać resztę mleka, cukier, masło , żółtka i sól. Wyrobić. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (na ok. 30 min.).
Ciasto rozwałkować obficie podsypując mąką (ciasto jest dość luźne) na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 30 cm, cały posmarować dżemem. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na kawałki o grubości ok. 4 cm. Ułożyć je na blasze w sporych odstępach, nożem ponacinać wierzch bułeczek w poprzek. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Lekko podrośnięte posmarować jajkiem rozmąconym wcześniej z mlekiem.
Piec w temp. 200°C przez około 15 min. Studzić na kratce. Można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego :)