Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 25 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Piernikowe blaty przełożone pysznym kremem na bazie kaszy manny i powidłami, których kwaskowatość przełamuje słodycz ciasta. Nie sposób go nie polubić. :) Polecam.
Ilość | Składnik |
---|---|
płynnego miodu | |
cukru | |
200 g | masła |
mąki | |
jajka | |
sody | |
opakowanie przyprawy do pierników |
Ilość | Składnik |
---|---|
mleka | |
kaszy manny | |
cukru | |
masła | |
ekstraktu z wanilii |
Ilość | Składnik |
---|---|
300 g | powideł śliwkowych |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady | |
oleju |
Miód, cukier i masło rozpuścić w rondelku. Przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i przyprawą do pierników. Do mąki dodać masę maślano-miodową i jajka, wyrobić mikserem na jednolitą, gładka masę. Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o śr. 22-24 cm. Wyłożyć z papierem do tortownicy, piec około 20-25 minut (do suchego patyczka) w temp. 180°C (grzałka góra/dół) lub 160°C (termoobieg). Jeśli mamy 4 takie same tortownice można piec na raz 4 placki (wtedy pieczemy z termoobiegiem), jeśli nie mamy tylu tortownic jednakowej wielkości piec oddzielnie lub wyciąć jedną tortownicą 4 takie same koła i wyłożyć po dwa na dużej blasze.
Upieczone blaty wystudzić.
Krem:
Mleko zagotować , dodać cukier i kaszę, gotować aż kasza zgęstnieje (co chwila mieszając, żeby masa się nie przypaliła). Wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po 1-2 łyżki kaszy, stale ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. *
Blat ciasta ułożyć na kratce lub papierze do pieczenia. Pierwszy placek posmarować powidłami, przykryć drugim plackiem, na ten z kolei wyłożyć 1/2 kremu, przykryć kolejnym plackiem, na nim rozsmarować powidła, przykryć ostatnim plackiem, wyłożyć krem, wierzch wyrównać. Lekko docisnąć.
Czekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę rozprowadzić na cieście. Udekorować wg uznania.
Smacznego :)
*Do kremu można też dodać smażoną skórkę pomarańczową, rodzynki, posiekane migdały, orzechy, etc.