Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 4
Dzisiaj mam dla Was prosty i szybki deser, ale za to bardzo smaczny. Można rzecz – klasyka gatunku. Mało kto nie zna tego połączenia, ale jeśli jakimś cudem wcześniej go nie próbowaliście, to musicie to zmienić, bo czekolada, karmel i gruszki to wyjątkowo udane trio. A jeśli nie jest Wam obce, to może warto sobie odświeżyć pamięć i zrobić je po raz kolejny? :) W tym wydaniu gruszkom ciekawego charakteru nadaje dodatkowo Amaretto, a jeśli chcecie mieć jeszcze więcej doznań smakowych, przed gotowaniem wydrążcie gniazdo nasienne z gruszek, a po ugotowaniu napełnijcie je delikatnie marcepanem. A jeżeli nadal będzie brakować Wam czegoś do „szczęścia” obsypcie gotowe gruszki prażonymi płatkami migdałów.
Polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
gruszki |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru | |
ok. 1 litra wody | |
soku z cytryny |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru muscovado | |
śmietanki kremówki | |
ekstraktu waniliowego |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady | |
masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
lody waniliowe lub karmelowe | |
likieru Amaretto |
Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny.
Gruszki umyć, obrać ze skórki, zostawiając ogonki, dół odrobinę przyciąć, żeby gruszki po ugotowaniu stabilnie stały, przełożyć je do gotującego się syropu, gotować aż gruszki wyraźnie zmiękną (pod koniec gotowania dodać do syropu Amaretto).
Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpiel wodnej. W tym celu czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do miski, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą, dodajemy masło (miska nie może dotykać wody, powinna opierać się na ściankach garnka). Rozpuszczoną czekoladę wymieszać, zdjąć z ognia.
Na patelni skarmelizować cukier (wymieszać go z 2-3 łyżkami wody i podgrzewać do momentu aż się skarmelizuje - powinien być płynny, ale konsystencja nieco gęstsza niż na początku, lekko ciągnąca – jak syrop. Do skarmelizowanego cukru dodawać powoli i stopniowo śmietankę, stale mieszając. Podgrzewać aż ponownie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Sos nieco przestudzić, żeby zgęstniał na tyle, by po polaniu gruszek cały nie spłynął.
Gotowe gruszki postawić na talerzu, polać sosem karmelowym, a następnie czekoladą. Podawać z lodami waniliowymi lub innymi wg uznania.
Smacznego :)