Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Kolejny wpis z cyklu „Pieczemy tort komunijny”. Tym razem mam dla Was tort anansowy, lekki, orzeźwiający, nie za słodki. Klasyczny jasny biszkopt mocno naponczowany syropem z ananasów, przełożony delikatnym puszystym przygotowywanym na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone i musu z ananasów. Smakował mi mimo że miłośniczką ananasów to ja zdecydowanie nie jestem. Myślę, że ze względu na swoją puszystość, delikatną słodycz i charakterystyczny smak ananasów przypadnie do gustu szczególnie dzieciom. :)
Figurka na torcie i dodatki pochodzą ze sklepu ZlotyAniol.pl, z którym razem prowadzimy akcje wypieków komunijnych.
Ilość | Składnik |
---|---|
jajek | |
cukru | |
mąki pszennej tortowej | |
mąki ziemniaczanej |
Ilość | Składnik |
---|---|
syrop odlany z 1 puszki ananasów |
Ilość | Składnik |
---|---|
500 g | serka mascarpone |
śmietanki kremówki | |
puszka ananasów | |
cukru pudru do smaku |
Ilość | Składnik |
---|---|
figurka komunijna |
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajeczne, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3 blaty.
Syrop z ananasów odlać do kubka
Krem:
Połowę ananasów zblendować na mus. Resztę drobno posiekać.
Serek i śmietankę ubić razem na puszystą, sztywną masę, Dodać cukier puder, ponownie zmiksować. Odłożyć 1/3 kremu do drugiej miski, odstawić na chwilę do lodówki. Do reszty kremu dodać mus z ananasów (można dodać połowę musu i po wymieszaniu ocenić gęstość kremu, jeśli nadal będzie mocno sztywny dodać resztę musu). Dodać posiekanego ananasa, wymieszać.
Całość:
Dolny blat ułożyć na paterze, dość obficie naponczować syropem, na wierzch wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozsmarować, wygładzić szpatułką cukierniczą lub łopatką. Wyłożyć następny blat, naponczować, wyłożyć resztę kremu, wierzch wygładzić. Przykryć ostatnim blatem, naponczować.
Na wierzch i boki tortu wyłożyć krem, równomiernie rozsmarować i wygładzić. Boki tortu ozdobić grzebieniem cukierniczym w poziome pasy. Na górze zrobić dekoracyjne rozetki lub inaczej udekorować wg uznania. Ustawić figurkę komunijna i zrobić roztopioną czekoladą napis.
Smacznego :)