Krem czekoladowy (do przygotowania 8-12 godzin wcześniej):
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady dobrej jakości, min 60% masy kakaowej
śmietanki kremówki
masła w temperaturze pokojowej
Biszkopt:
Ilość
Składnik
dużych jajek
cukru
mąki pszennej tortowej
kakao
Poncz:
Ilość
Składnik
likieru wiśniowego
przegotowanej wody
opcjonalnie cukier do dosłodzenia ponczu
Czekoladowe rurki:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady dobrej jakości (można zastąpić gorzką kuwerturą)
Czekoladowa kratka:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
Polewa czekoladowa:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
śmietanki kremówki
masła
Sposób przygotowania
Krem do przygotowania najlepiej w dniu poprzedzającym przekładanie tortu:
Śmietankę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać do niej połamaną na kawałki czekoladę, delikatnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić masę do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając.
Do ostudzonej, ale jeszcze nie stężałej masy śmietanowo-czekoladowej dodać masło i dokładnie zmiksować. Zostawić do ostygnięcia i schłodzenia na noc. Masa może mocno zastygnąć dlatego lepiej wyjąć ją z lodówki na ok 1-2 godziny przed planowanym przekładaniem blatów. Gdy nieco się ociepli zmiksować na puszystą masę.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3 blaty.
Poncz:
Likier połączyć z wodą. Poncz w razie potrzeby dosłodzić.
Całość:
Dolny blat ułożyć na paterze, dość obficie napompować, na wierzch wyłożyć 1/2 kremu i równomiernie rozsmarować, wygładzić szpatułką cukierniczą lub łopatką. Wyłożyć następny blat, naponczować, wyłożyć pozostały krem, wierzch wygładzić. Przykryć ostatnim blatem, delikatnie naponczować.
Polewa:
Czekoladę posiekać.
Śmietankę podgrzać w rondelku do momentu wrzenia (nie gotować), zalać nią posiekaną czekoladę, dodać masło, od czasu do czasu mieszać, aż czekolada zupełnie się rozpuści i powstanie jednolita, gładka i lśniąca polewa. Gdy jest już gotowa polewamy nią wierzch tortu.
Rurki:
Roztopioną w kąpieli wodnej (jak rozpuszczać w kąpieli wodnej - klik) i zatemperowaną czekoladę (o temperowaniu więcej przeczytacie tutaj) wylewamy na marmurową lub inną zimną, płaską powierzchnię i przy użyciu dużego noża szpachlowego szybko rozsmarowujemy czekoladę na dość cienką warstwę. Pozostawiamy do zastygnięcia. Prawie stwardniałą (nie może być całkiem twarda, bo będzie się łamać i kruszyć zamiast rolować) czekoladę zeskrobujemy szpachelką lub szerokim nożem. W tym celu przykładamy szpachelkę lub nóż do krawędzi rozsmarowanej czekolady, trzymamy ją pod kątem 45 ° względem blatu i przesuwamy w kierunku od siebie, jeśli chcemy uzyskać proste rurki; do siebie lekko zakręcając, jeśli chcemy uzyskać rurki węższe z jednej strony szersze z drugiej (a’la rożki). Aby uzyskać inne kształty i grubości zmieniamy kąt nachylenia szpachelki, długość posunięcia lub zginamy szpachelkę w trakcie jej przesuwania.
Rurki wykładamy na wierzch tortu, gdy polewa zacznie niemalże zastygnie, ciepła rozpuściłaby rurki.
Kratka na boki:
Czekoladę roztapiać w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę nieco przestudzić, nałożyć do worka cukierniczego lub tutki zrobionej z papieru jak tutaj. Odciąć końcówkę, tak, by powstał niewielki otworek.
Na papierze do wypieków odrysować od linijki dwie równolegle linie w odstępie ok 8-10 cm od siebie, tak by powstał dość szeroki pas. Wziąć w dłoń worek z roztopiona czekoladą i szybkim ruchem narysować linie najpierw w jedną stronę, następnie po ukosie w drugim kierunku - jak tutaj na przykładzie kółek (zerknijcie na filmik 3:26 sek.).
Schłodzić. Gdy pasek zupełnie zastygnie połamać go na trójkąty, prostokąty lub jak nam się tylko podoba. Udekorować boki tortu.
Obłędnie czekoladowy, wilgotny, nieziemsko pyszny tort, któremu nie sposób się oprzeć. Zakochają się w jego smaku szczególnie czekoladoholicy, ale ja mimo że nie jestem wielką fanką czekolady również byłam nim zachwycona.
Czekoladę czuć na wskroś, zarówno w aromacie, który unosi się, gdy tylko tort postoi chwilę w temperaturze pokojowej, jak również w smaku, ale nie może być inaczej, skoro na jego przygotowanie zużywamy niemalże 7 tabliczek czekolady. :) Polecam na wyjątkowe okazje dla dorosłych fanów gorzkiej czekolady. Dla dzieci może być zbyt wyrazisty i zbyt intensywny.... nie wspominając o alkoholu, który jest delikatnie wyczuwalny. :)
Składniki:
Krem czekoladowy (do przygotowania 8-12 godzin wcześniej):
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady dobrej jakości, min 60% masy kakaowej
śmietanki kremówki
masła w temperaturze pokojowej
Biszkopt:
Ilość
Składnik
dużych jajek
cukru
mąki pszennej tortowej
kakao
Poncz:
Ilość
Składnik
likieru wiśniowego
przegotowanej wody
opcjonalnie cukier do dosłodzenia ponczu
Czekoladowe rurki:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady dobrej jakości (można zastąpić gorzką kuwerturą)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Tort
2020-09-23 06:58:29
Witam, małe pytanie a gdybym tak do dolnej warstwy dorzuciła dżemwiśniowyprzed nałożeniem kremu czekoladowego i zamiast kratek na bokach obłożyłabym tort rurkami biało-czarnymi z kremem a na torcie zamiast czekolady figurka auta z białej czekolady. Trochę kombinacji ale chciałabym zrobić tort na 4-latka synka i nie chcę żeby składał się głównie z czekolady.
Aga
2019-11-30 23:52:14
Zrobiłam tort ale hak to ja odrobinkę zmodyfikowana 😃 a mianowicie nasaczylam biszkopt ponczem kakaowy (Puchatek lub nesquik) tort super a krem rewelacja
Yoanna
2018-09-18 08:26:40
To najwspanialszy tort świata! Wbrew pozorom bardzo prosty w wykonaniu, przepyszny. Każdy się nim zachwyca.
anna
2018-04-13 10:27:49
Kurczę upuściłam biszkopt z wysokości jak robię zawsze i mi opadł ;(((
Tort czekoladowy
2018-04-10 15:27:08
Tort wygląda wspaniale.
Ale chciałam zapytać czy mogę tort pokryć masa cukrową. Chcę by tort był biały /komunijny/ czy użyć innej polewy,kremu białego itd.Proszę ewentualnie o przepis na białą polewę krem....
Likier?
2018-02-15 14:59:00
Czy do namaczania, niezbędny jest likier?
anna
2017-08-27 21:31:14
Najlepszy i bardzo szybki tort. Jestesmy wdzieczni!
Mycha87
2017-01-06 22:26:28
Czy na te polewe moge polozyc pare dekoracji z masy cukrowej? Bardzo mi zalezy na szybkiej odpowiedzi
Ola
2016-11-04 10:35:28
Witam, zrobiłam ten tort:) efekt na zdjeciu:)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-11-30 15:37:49
Piękny! :)
Proszek do pieczenia
2016-11-02 19:11:54
Witam, szczerze mówiąc pierwszy raz spotykam się z biszkoptem do którego nie trzeba dodać proszku do pieczenia, więc jestem tym trochę zdziwiona. W jaki sposób wyrasta on taki wysoki i puszysty bez owego proszku?
Edyta
2019-09-12 16:22:17
Biszkopt rosnie nie od proszku tylko od dobrze ubitych białek
Patrycja Frenkiel
2016-09-08 13:59:38
Zrobiłam krem, ale wydaje mi się on mało słodki ze względu na gorzką czekoladę, czy taki ma właśnie być?
Kamila
2016-02-19 12:05:23
Czy robiąc krem po dodaniu masła należy go zmiksować przed włożeniem do lodówki czy przed przekładanie a po wyjęciu z lodówki ubić krem. U Pani na zdjęciu wygląda na puszysty stąd moje pytanie.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-03-17 12:02:54
Już dodałam w przepisie. Miksujemy raz po dodaniu masła i później po schłodzeniu a przed przekładaniem ubijamy, żeby był puszysty. pozdrawiam
Ana
2016-01-20 14:25:28
mam pytanie odnoście kremu. W każdym dotychczas spotkanym przepisie (nie mówię o Pani), gdy krem robiło się na bazie rozpuszczonej czekolady i kremówki, po 12h w lodówce następowało ubicie kremu. U Pani tego nie ma. Czy to przez to masło, on od razu po schłodzeniu nadaje się do przełożenia?
Anna
2016-03-05 13:55:57
Myślę że trzeba ten krem ubić, tego masła jest mało :-)
Ela
2014-11-04 21:06:16
Witam. Czy ten rodzaj biszkoptu wymaga mniej ponczu niż ten z tortu karmelowego? Ten jest, o ile dobrze myślę, lżejszy, więc może rozmieknie jeśli nasączę do taką iloscią ponczu jak w tamtym przepisie?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-11-08 15:14:07
Tak, ten wymaga nieco mniej ponczu. Najlepiej dodawać go na oko, patrząc czy biszkopt jest odpowiednio nasączony. Pozdrawiam
Sandra
2014-11-02 21:00:44
W jakiej formie upiec ciasto, by starczyło dla 20 osób?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-11-08 15:13:00
Witam, gdzieś mi umknął Pani komentarz, wiec nie wiem czy pytanie jeszcze aktualne... Tortownica 26 cm spokojnie wystarczy. Pozdrawiam
2014-09-29 20:28:34
Pychotka...
2014-09-29 19:56:12
Wygląda cudnie.
2014-09-29 18:00:35
jejeu - jakie cudo ;)))
2014-09-29 17:36:01
wyglada apetycznie dala bym sobie maly kawalek do kawusi a mogly by byc aj dwa
2014-09-29 16:29:16
Wspaniałe wypieki:)
2014-09-29 15:24:30
o matko jakie cuda
2014-09-29 12:59:58
a mogę prosić kawałek z dostawą do domu? ;)
2014-09-29 15:21:42
Wyglada wspaniale :-)
2014-09-29 13:26:37
obawiam się, ze nie przetrwałby drogi ;) szczególnie jakby dostawca wywącha, co jest w paczce. :D
Kraina Miodem Płynąca
2014-09-04 22:24:54
O rany, jak przepięknie ozdobiony ten tort!!! Cudo!!!
Obłędnie czekoladowy, wilgotny, nieziemsko pyszny tort, któremu nie sposób się oprzeć. Zakochają się w jego smaku szczególnie czekoladoholicy, ale ja mimo że nie jestem wielką fanką czekolady również byłam nim zachwycona.
Czekoladę czuć na wskroś, zarówno w aromacie, który unosi się, gdy tylko tort postoi chwilę w temperaturze pokojowej, jak również w smaku, ale nie może być inaczej, skoro na jego przygotowanie zużywamy niemalże 7 tabliczek czekolady. :) Polecam na wyjątkowe okazje dla dorosłych fanów gorzkiej czekolady. Dla dzieci może być zbyt wyrazisty i zbyt intensywny.... nie wspominając o alkoholu, który jest delikatnie wyczuwalny. :)
Składniki
Krem czekoladowy (do przygotowania 8-12 godzin wcześniej):
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady dobrej jakości, min 60% masy kakaowej
śmietanki kremówki
masła w temperaturze pokojowej
Biszkopt:
Ilość
Składnik
dużych jajek
cukru
mąki pszennej tortowej
kakao
Poncz:
Ilość
Składnik
likieru wiśniowego
przegotowanej wody
opcjonalnie cukier do dosłodzenia ponczu
Czekoladowe rurki:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady dobrej jakości (można zastąpić gorzką kuwerturą)
Czekoladowa kratka:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
Polewa czekoladowa:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
śmietanki kremówki
masła
Sposób przygotowania
Krem do przygotowania najlepiej w dniu poprzedzającym przekładanie tortu:
Śmietankę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać do niej połamaną na kawałki czekoladę, delikatnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić masę do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając.
Do ostudzonej, ale jeszcze nie stężałej masy śmietanowo-czekoladowej dodać masło i dokładnie zmiksować. Zostawić do ostygnięcia i schłodzenia na noc. Masa może mocno zastygnąć dlatego lepiej wyjąć ją z lodówki na ok 1-2 godziny przed planowanym przekładaniem blatów. Gdy nieco się ociepli zmiksować na puszystą masę.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3 blaty.
Poncz:
Likier połączyć z wodą. Poncz w razie potrzeby dosłodzić.
Całość:
Dolny blat ułożyć na paterze, dość obficie napompować, na wierzch wyłożyć 1/2 kremu i równomiernie rozsmarować, wygładzić szpatułką cukierniczą lub łopatką. Wyłożyć następny blat, naponczować, wyłożyć pozostały krem, wierzch wygładzić. Przykryć ostatnim blatem, delikatnie naponczować.
Polewa:
Czekoladę posiekać.
Śmietankę podgrzać w rondelku do momentu wrzenia (nie gotować), zalać nią posiekaną czekoladę, dodać masło, od czasu do czasu mieszać, aż czekolada zupełnie się rozpuści i powstanie jednolita, gładka i lśniąca polewa. Gdy jest już gotowa polewamy nią wierzch tortu.
Rurki:
Roztopioną w kąpieli wodnej (jak rozpuszczać w kąpieli wodnej - klik) i zatemperowaną czekoladę (o temperowaniu więcej przeczytacie tutaj) wylewamy na marmurową lub inną zimną, płaską powierzchnię i przy użyciu dużego noża szpachlowego szybko rozsmarowujemy czekoladę na dość cienką warstwę. Pozostawiamy do zastygnięcia. Prawie stwardniałą (nie może być całkiem twarda, bo będzie się łamać i kruszyć zamiast rolować) czekoladę zeskrobujemy szpachelką lub szerokim nożem. W tym celu przykładamy szpachelkę lub nóż do krawędzi rozsmarowanej czekolady, trzymamy ją pod kątem 45 ° względem blatu i przesuwamy w kierunku od siebie, jeśli chcemy uzyskać proste rurki; do siebie lekko zakręcając, jeśli chcemy uzyskać rurki węższe z jednej strony szersze z drugiej (a’la rożki). Aby uzyskać inne kształty i grubości zmieniamy kąt nachylenia szpachelki, długość posunięcia lub zginamy szpachelkę w trakcie jej przesuwania.
Rurki wykładamy na wierzch tortu, gdy polewa zacznie niemalże zastygnie, ciepła rozpuściłaby rurki.
Kratka na boki:
Czekoladę roztapiać w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę nieco przestudzić, nałożyć do worka cukierniczego lub tutki zrobionej z papieru jak tutaj. Odciąć końcówkę, tak, by powstał niewielki otworek.
Na papierze do wypieków odrysować od linijki dwie równolegle linie w odstępie ok 8-10 cm od siebie, tak by powstał dość szeroki pas. Wziąć w dłoń worek z roztopiona czekoladą i szybkim ruchem narysować linie najpierw w jedną stronę, następnie po ukosie w drugim kierunku - jak tutaj na przykładzie kółek (zerknijcie na filmik 3:26 sek.).
Schłodzić. Gdy pasek zupełnie zastygnie połamać go na trójkąty, prostokąty lub jak nam się tylko podoba. Udekorować boki tortu.