cukru pudru (mniej lub więcej, zgodnie z tym jak słodki smak bitej śmietany lubimy)
Polewa czekoladowa:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
masła
śmietany kremówki
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno prostokątnej tortownicy o wym. 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można użyć prostokątnej formy, wtedy trzeba ją nasmarować masłem i wyłożyć całą papierem do pieczenia). Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 2 blaty.
Poncz:
Wodę zagotować z cukrem, zestawić z ognia. Wystudzić. Doprawić spirytusem, aromatem rumowym/arakowym i sokiem z cytryny.
Polewa:
Czekoladę razem z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu śmietankę i posiekaną na małe kawałki czekoladę przełożyć do metalowej miski, naczynie ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Czekoladę mieszać od czasu do czasu, gdy zacznie się rozpuszczać dodać miękkie masło, wymieszać, zestawiać z ognia, gdy cała czekolada będzie rozpuszczona, a polewa będzie jednolita, gładka i błyszcząca.
Nasączenie i przełożenie:
Dolny blat nasączyć przygotowanym ponczem. Rozsmarować na nim przetarte przez sito powidła.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać.
Całość:
Bitą śmietanę rozsmarować na dolnym blacie, na wierzchu położyc drugi blat. Górny blat naponczować, rozsmarować na nim reszte powideł, a następnie wylać i rozprowadzić polewę czekoladową* (jeśli polewa w międzyczasie zgęstniała, ponwnie chwilę podgrzewamy ją na garnku z gotujacą się wodą). Gdy polewa nieco zastygnie (najlepiej w tym celu postawic ciasto na kwadrans w chłodne miejsce, ale nie do lodówki, bo polewa zmatowieje) kroimy ciasto na porcje. Na każdym kawałku robimy kleks z bitej śmietany.
Smacznego :)
*Jeśli nie chcecie by polewa pobrudziła Wam boki ciasta, można wylewajac ją z miski drugą ręką trzymać przy boku ciasta tackę cukiernicząm szeroki nóż etc, po ktróym polewa bedzie spływac na papier/blat zamiast na boki ciasta
To już kolejna propozycja komunijna przygotowana w ramach akcji „Pieczemy tort komunijny”, prowadzonej wspólnie ze sklepem ZlotyAniol.pl. Tym razem w zasadzie nie tort a ciasto. Choć odpowiednio przygotowane i udekorowane może posłużyć również za tort. Ale jak wiadomo na przyjęciu komunijnym poza totem niezbędne są też inne słodkości. W tej roli świetnie sprawdzi się wuzetka. Jest pyszna, mocno naponczowana i wręcz rozpływa się w ustach. A przy okazji jest prosta w przygotowaniu, bo to ciasto to nic innego jak dwa kakaowe blaty biszkoptowe mocno naponczowane przełożone powidłami lub konfiturą i bitą śmietaną. Akcentem kończącym to działo jest pyszna, aksamitna polewa czekoladowa i kleks bitej śmietany. Prawda, że proste? A jakie pyszne. :)
Oczywiście te wuzetkę możecie przygotować na każdą inną okazję. :) Nie musicie czekać specjalnie do komunii, zwłaszcza jeśli nie macie jej w najbliższym czasie w planach. :) Bardzo polecam.
Czekoladowa tabliczka na cieście i inne dodatki (figurka, serwetnik, serwetki, etc.) pochodzą ze sklepu ZlotyAniol.pl.
Ps. Usunęłam z bloga poprzedni przepis na wuzetkę, bo dopracowałam go nieco i ten w efekcie jest dużo lepszy. :)
Składniki:
Biszkopt:
Ilość
Składnik
jajek
cukru
mąki pszennej tortowej
kakao
esencja rumowa lub arakowa
Poncz:
Ilość
Składnik
cukru
wody
spirytusu (1 kieliszek)
⅓ szklanki
soku z cytryny
esencja rumowa lub arakowa
Do przełożenia:
Ilość
Składnik
400 g
powideł śliwkowych lub konfitury, np. morelowej
śmietanki kremówki
cukru pudru (mniej lub więcej, zgodnie z tym jak słodki smak bitej śmietany lubimy)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Joanna
2018-06-01 15:29:08
W smaku przepyszna, ale śmietana mi się zupełnie rozłazi i wygląda to okropnie... :( Następnym razem nie wyobrażam sobie znowu nie dodać żelatyny.
ala
2016-08-21 09:06:11
Kolejna udana próba z Twoim przepisem☺
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-08-23 12:59:54
Cieszę się! Piękna wyszła... :)
Agnieszka
2015-12-05 15:00:01
Wuzetka wyszla przepyszna, jedyne co to po schodzeniu na polewie czekoladowej "wyszedl" tluszcz (byc moze za tlusta kremowka - double cream??)
Tak czy inaczej napewno jeszcze nieraz upieke :) Pozdrawiam i gratuluje fajnego bloga :)
kinga
2015-03-31 18:04:46
Proszę mi napisać czy ta masa śmietanowa wytrzyma dwa dni czy nie bardzo....czy można coś do niej dodać żeby była trwalsza....Proszę o odp.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-03-31 19:49:52
Powinna wytrzymać, można też ją zrobić pół na pół z serkiem mascarpone, śmietankę i serek ubijamy razem, wtedy masa jest trochę sztywniejsza. Ostatecznie można dodać ze 2-3 śmietan-fixy lub ze 2-3 łyżeczki żelatyny (po rozpuszczeniu mieszamy ją z 1-2 łyżkami ubitej śmietanki i dodajemy do reszty bitej śmietany). Pozdrawiam
Sylwia
2014-12-03 11:50:26
Kasiu...jako,że zostałam niewolnicą tej wuzetki, nie mogło w moim domu zabraknąć wersji tortowej. Oto efekt końcowy...trzy ciemne, mocno wilgotne blaty, każdy przełożony solidną porcją powideł śliwkowych, całość zlana czekoladą...po prostu torcik a'la Wuzetka. Prosty i doskonały. Polecam Wszystkim!
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-12-03 15:39:04
Sylwio cieszę się, ze wuzetka tak zasmakowała, w wersji tortowej wygląda pięknie! :) Pozdrawiam serdecznie
Marta W.
2014-11-25 09:16:15
Czy powidła trzeba koniecznie przetrzeć przez sito?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-11-25 10:43:14
Nie trzeba, jeśli ich nie przetrzemy to po prostu śliwki będą lekko wyczuwalne. Pozdrawiam
Mia
2014-11-04 11:09:12
Witam. Mam takie pytanie odnośnie wyłożenia blachy papierem. Czy jeśli robię w prostokątnej to mam całą wyłożyć łącznie z bokami czy też tylko spód?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-11-25 10:41:12
Przepraszam, gdzieś mi umknął Pani komentarz. Jeśli robi Pani w blasze a nie prostokątnej tortownicy, to boki również wykładamy papierem do wypieków. Pozdrawiam
Moni
2014-07-16 20:41:46
Witam!W ten piątek będę robić wuzetkę po raz pierwszy z Pani przepisu. Dam znać jak wyszła :) Pozdrawiam!P.S. Mąż jest zakochany w tym cieście :)
Irka
2014-04-23 11:48:33
To najlepsza w-zetka jaką w życiu jadłam!!!! Cudo!!! Dziękuję ja i cała moja rodzinka, która nie mogła się od niej oderwać! :-)
SlodkieFantazje
2014-04-19 13:03:23
@Sylwia - faktycznie pzrenoszenie naponczowanego blatu, dodatkowo polanego czekoalda nei jest zbyt proste, ale dzięki temu nie zalewamy czekoaldą boków ciasta i bitej śmietany. Ale... skoro mówisz, że jest to dośc kłopotliwę to zmienie w przepisie na klasyczną wersje, tak na penwo będzie prościej, tylko trzeba będzie sie pobawićw w takoe nakąldanie polewy, zeby nadto nie spływała po bokach ciasta. :)
Sylwia
2014-04-19 05:58:05
Droga Kasiu...Dziękuję za kolejną słodką inspirację.Jako, że w moim domu nie jada się bab i mazurków, postawiłam na świąteczną w-z -kę. Powiem, że wygląda wspaniale i zapewne też tak smakuje ( chłodzi się już w lodówce). Choć nie jest ciastem skomplikowanym, to jednak kłopotliwym... bo jak tu przełożyć nasączoną, oblaną czekoladą wierzchnią warstwę? Uff ciężko...W przyszłości polewę zrobię na końcu. Życzę Wesołych Świąt a z nimi nowych inspiracji :)
SlodkieFantazje
2014-04-17 09:20:59
Kochane, dzięki serdeczne za miłe słowa. A Wuzetkę jak najbardziej polecam, bo wychodzi przepyszna!. :)
moja słoneczna kuchnia
2014-04-16 19:44:49
Ale super ciasto. Może po świętach się pokuszę na zrobienie takiej wuzetki :)
Majana
2014-04-16 17:45:27
Pieknie wygląda ta WZ-ka. Jeszcze nigdy nie piekłam. Zjadłabym.Pozdrowienia :)
To już kolejna propozycja komunijna przygotowana w ramach akcji „Pieczemy tort komunijny”, prowadzonej wspólnie ze sklepem ZlotyAniol.pl. Tym razem w zasadzie nie tort a ciasto. Choć odpowiednio przygotowane i udekorowane może posłużyć również za tort. Ale jak wiadomo na przyjęciu komunijnym poza totem niezbędne są też inne słodkości. W tej roli świetnie sprawdzi się wuzetka. Jest pyszna, mocno naponczowana i wręcz rozpływa się w ustach. A przy okazji jest prosta w przygotowaniu, bo to ciasto to nic innego jak dwa kakaowe blaty biszkoptowe mocno naponczowane przełożone powidłami lub konfiturą i bitą śmietaną. Akcentem kończącym to działo jest pyszna, aksamitna polewa czekoladowa i kleks bitej śmietany. Prawda, że proste? A jakie pyszne. :)
Oczywiście te wuzetkę możecie przygotować na każdą inną okazję. :) Nie musicie czekać specjalnie do komunii, zwłaszcza jeśli nie macie jej w najbliższym czasie w planach. :) Bardzo polecam.
Czekoladowa tabliczka na cieście i inne dodatki (figurka, serwetnik, serwetki, etc.) pochodzą ze sklepu ZlotyAniol.pl.
Ps. Usunęłam z bloga poprzedni przepis na wuzetkę, bo dopracowałam go nieco i ten w efekcie jest dużo lepszy. :)
Składniki
Biszkopt:
Ilość
Składnik
jajek
cukru
mąki pszennej tortowej
kakao
esencja rumowa lub arakowa
Poncz:
Ilość
Składnik
cukru
wody
spirytusu (1 kieliszek)
⅓ szklanki
soku z cytryny
esencja rumowa lub arakowa
Do przełożenia:
Ilość
Składnik
400 g
powideł śliwkowych lub konfitury, np. morelowej
śmietanki kremówki
cukru pudru (mniej lub więcej, zgodnie z tym jak słodki smak bitej śmietany lubimy)
Polewa czekoladowa:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
masła
śmietany kremówki
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno prostokątnej tortownicy o wym. 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można użyć prostokątnej formy, wtedy trzeba ją nasmarować masłem i wyłożyć całą papierem do pieczenia). Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 2 blaty.
Poncz:
Wodę zagotować z cukrem, zestawić z ognia. Wystudzić. Doprawić spirytusem, aromatem rumowym/arakowym i sokiem z cytryny.
Polewa:
Czekoladę razem z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu śmietankę i posiekaną na małe kawałki czekoladę przełożyć do metalowej miski, naczynie ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Czekoladę mieszać od czasu do czasu, gdy zacznie się rozpuszczać dodać miękkie masło, wymieszać, zestawiać z ognia, gdy cała czekolada będzie rozpuszczona, a polewa będzie jednolita, gładka i błyszcząca.
Nasączenie i przełożenie:
Dolny blat nasączyć przygotowanym ponczem. Rozsmarować na nim przetarte przez sito powidła.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać.
Całość:
Bitą śmietanę rozsmarować na dolnym blacie, na wierzchu położyc drugi blat. Górny blat naponczować, rozsmarować na nim reszte powideł, a następnie wylać i rozprowadzić polewę czekoladową* (jeśli polewa w międzyczasie zgęstniała, ponwnie chwilę podgrzewamy ją na garnku z gotujacą się wodą). Gdy polewa nieco zastygnie (najlepiej w tym celu postawic ciasto na kwadrans w chłodne miejsce, ale nie do lodówki, bo polewa zmatowieje) kroimy ciasto na porcje. Na każdym kawałku robimy kleks z bitej śmietany.
Smacznego :)
*Jeśli nie chcecie by polewa pobrudziła Wam boki ciasta, można wylewajac ją z miski drugą ręką trzymać przy boku ciasta tackę cukiernicząm szeroki nóż etc, po ktróym polewa bedzie spływac na papier/blat zamiast na boki ciasta