KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Muffinki kakaowe

Przyg: 15 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 13
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_8590.JPG

Składniki:

  • Muffinki:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    brązowego cukru, użyłam drobnego
    kakao
    proszku do pieczenia
    mleka (może być roślinne)
    oleju roślinnego
    duże jajko
    pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami wyskrobanymi z 1 laski wanilii)
    masy kajmakowej (ok. pół puszki)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    masy kajmakowej (ok. pół puszki); można użyć gotowej masy krówkowej
    płynnej śmietanki kremówki 30% (może być potrzebne ciut więcej)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    posiekanych orzechów ziemnych (ewentualnie laksowych lub migdałów)

Sposób przygotowania

Ciasto:
W misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia).
W drugim naczyniu zmiksować składniki mokre oprócz masy kajmakowej (mleko, olej, jajko i pastę/ekstrakt z wanilii). Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Nakładać po ok. 1,5 łyżeczki ciasta do papilotek lub innych foremek na muffinki (tyle, żeby ciasto sięgało do 1/3 wysokości foremki). Następnie nałożyć po 1 łyżeczce masy kajmakowej i przykryć ją 1 łyżeczką ciasta (całość powinna sięgać do 2/3 wysokości foremki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 15-20 minut, aż babeczki ładnie się zarumienią (najlepiej sprawdzić patyczkiem, może być mokry od masy kajmakowej, ale nie powinien być oblepiony ciastem).

Gotowe wyjąć na kratkę, wystudzić.

Polewa:
Masę kajmakową podgrzać razem ze śmietanką, tak, żeby była gorąca, ale nie gotować (powinna być płynna, wiec w razie potrzeby można dolać odrobinę śmietanki. Gotową polewą wylać na wierzch muffinek, Oprószyć posiekanymi orzechami.

Smacznego :)


Przyg: 15 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 13
Babeczki kakaowe z polewą kajmakową- ciasto nie jest za słodkie, więc przyjemnie równoważy słodycz samej masy kajmakowej. Nie napracujecie się przy nich. Wystarczy kwadrans na przygotowanie, kolejny na pieczenie i już można się nimi cieszyć. Polecam. :)
IMG_8583.JPG IMG_8643.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • marzena marzena
    2017-12-17 12:24:59

    Muffinki przepyszne, chociaż moje nie wyglądają jak na Twoim zdjęciu :( i nie wyrosły mi tak pięknie :( nie wiem dlaczego? :(

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2016-08-20 00:16:42

    hej, hej! Przepis brzmi kusząco. Mam tylko jedno pytanie: czy można zamiast ekstraktu z wanilii dodać cukru wanilinowego? Jeśli tak - to ile? Pozdrawiam! :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-20 12:10:02

      Dajemy 16 g cukru wanilinowego :)

      Twój komentarz
  • matleen matleen
    2015-04-17 18:44:15

    Słodko, szybko i pięknie :)To lubię

    Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Agaru Agaru
    2015-04-13 15:33:12

    Zrobiłam - faktycznie szybkie i bardzo dobre (choć po 15 minutach pieczenia na pewno delektować się nimi nie można bez poparzenia języka :) ). Mi bardziej smakowały bez polewy, były takie w sam raz. Z polewą. już było za słodko. Polecam!

    Twój komentarz
  • gin gin
    2015-04-12 16:38:04

    Mmm, pyszności :)

    Twój komentarz
  • 2015-04-12 14:11:17

    No i są... 👌🍭🎂😄

    Twój komentarz
    • 2015-04-12 17:25:38

      Piękne! :) Mam nadzieję, że smakowały :)

      Twój komentarz
  • 2015-04-12 11:54:30

    No to zaraz robię zgodnie z obietnicą ;)

    Twój komentarz
  • 2015-04-12 11:09:45

    Wyglądają przepysznie :-D chyba się skuszę i upiekę je z synem :-) :-)

    Twój komentarz

Muffinki kakaowe

Muffinki kakaowe

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 13

Opis

Babeczki kakaowe z polewą kajmakową- ciasto nie jest za słodkie, więc przyjemnie równoważy słodycz samej masy kajmakowej. Nie napracujecie się przy nich. Wystarczy kwadrans na przygotowanie, kolejny na pieczenie i już można się nimi cieszyć. Polecam. :)

Składniki

  • Muffinki:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    brązowego cukru, użyłam drobnego
    kakao
    proszku do pieczenia
    mleka (może być roślinne)
    oleju roślinnego
    duże jajko
    pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami wyskrobanymi z 1 laski wanilii)
    masy kajmakowej (ok. pół puszki)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    masy kajmakowej (ok. pół puszki); można użyć gotowej masy krówkowej
    płynnej śmietanki kremówki 30% (może być potrzebne ciut więcej)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    posiekanych orzechów ziemnych (ewentualnie laksowych lub migdałów)

Sposób przygotowania

Ciasto:
W misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia).
W drugim naczyniu zmiksować składniki mokre oprócz masy kajmakowej (mleko, olej, jajko i pastę/ekstrakt z wanilii). Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Nakładać po ok. 1,5 łyżeczki ciasta do papilotek lub innych foremek na muffinki (tyle, żeby ciasto sięgało do 1/3 wysokości foremki). Następnie nałożyć po 1 łyżeczce masy kajmakowej i przykryć ją 1 łyżeczką ciasta (całość powinna sięgać do 2/3 wysokości foremki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 15-20 minut, aż babeczki ładnie się zarumienią (najlepiej sprawdzić patyczkiem, może być mokry od masy kajmakowej, ale nie powinien być oblepiony ciastem).

Gotowe wyjąć na kratkę, wystudzić.

Polewa:
Masę kajmakową podgrzać razem ze śmietanką, tak, żeby była gorąca, ale nie gotować (powinna być płynna, wiec w razie potrzeby można dolać odrobinę śmietanki. Gotową polewą wylać na wierzch muffinek, Oprószyć posiekanymi orzechami.

Smacznego :)