Chilli (można dać 1/4 łyżeczki lub pominąć jeśli wolicie łagodne smaki)
szczypta soli
masła
drobnego cukru do wypieków (ewentualnie można zastąpić cukrem pudrem)
jajka
mleka
wody niegazowanej
Krem:
Ilość
Składnik
kremowego serka śmietankowego (np. Philadelphia, Twój Smak Piątnicy, etc.)
250 g
masła w temperaturze pokojowej
cukru pudru
pomarańczowy barwnik spożywczy (używam Wiltona w żelu)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
odrobina białka (dodajemy tyle, by lukier po wyciśnięciu na blat nie rozpływał się na boki)
barwnik spożywczy czarny
barwnik spożywczy zielony
cukru pudru
Sposób przygotowania
Babeczki:
Piekarnik nagrzać do 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg) .
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, Chilli i szczyptę soli wymieszać w misce.
W drugim naczyniu utrzeć mikserem masło z cukrem na puszystą jasnokremową masę. Dodać jajka, zmiksować. Dodać połowę (wcześniej wymieszanych) suchych składników, zmiksować. Dodać mleko i wodę, wymieszać, następnie dodać resztę suchych składników i ponownie dokładnie wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Krem:
Masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na jasną puszysta masę. Dodać serek i ponownie zmiksować całość aż będzie jednolita i puszysta. Dodać barwnik (zaczynając od niewielkiej ilości, żeby odpowiednio dobrać kolor), zmiksować aż masa będzie jednolita, bez przebarwień.
Krem można na 10-15 wstawić do lodówki, by odrobię stężał, będzie się nim wygodniej dekorować.
Dekorowanie:
Jeśli babeczki za bardzo wyrosły można przyciąć im wierzchy, tak by wszystkie były równe.
Porcję kremu nabieramy na łyżkę lub dłoń i nakładamy na wierzch babeczki, formując lekko wypukłą kulę. Zwilżoną dłonią wygładzamy wierzch i za pomocą małej zwilżonej łyżeczki formujemy na nim pionowe pasy imitujące skórkę dyni. Identycznie postępujemy z kolejnymi babeczkami.
Lukier:
Cukier puder rozetrzeć z odrobiną białka (dodajemy je stopniowo) - lukier powinien być na tyle gęsty, że po nałożeniu na łyżkę/blat nie rozlewa się na boki.
Połowę lukru zabarwiamy na zielono, drugą część na czarno. Jeśli lukier rozrzedzi się od barwnika można ponownie dodać odrobinę cukru pudru i utrzeć aż będzie gładki.
Oba lukry przekładamy do worków cukierniczych lub tutek zrobionych z papieru, odcinamy samą końcówkę worka, tak by zrobić maleńki otworek
Lukrem zabarwionym na czarno rysujemy dyniom oczy, nos i buźki. A zielonym "grzywki".
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
A masło?
2014-10-30 18:35:58
Witam, a ile dodać masła do ciasta na same babeczki?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-10-30 20:27:57
Witam, już poprawiłam w składnikach, pojawił się jakiś błąd w programie i wymieszał mi proporcje i składniki w tym przepisie, dlatego ilość masła się nie wyświetlała przy maśle a przy innym składniku. Pozdrawiam
babeczki haloweenowe dynie- kakaowe babeczki z nutą chilli. Ozdobione na wierzchu pomarańczowym lukrem, aby wyglądały jak dynia
Składniki
Babeczki:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
proszku do pieczenia
kakao
Chilli (można dać 1/4 łyżeczki lub pominąć jeśli wolicie łagodne smaki)
szczypta soli
masła
drobnego cukru do wypieków (ewentualnie można zastąpić cukrem pudrem)
jajka
mleka
wody niegazowanej
Krem:
Ilość
Składnik
kremowego serka śmietankowego (np. Philadelphia, Twój Smak Piątnicy, etc.)
250 g
masła w temperaturze pokojowej
cukru pudru
pomarańczowy barwnik spożywczy (używam Wiltona w żelu)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
odrobina białka (dodajemy tyle, by lukier po wyciśnięciu na blat nie rozpływał się na boki)
barwnik spożywczy czarny
barwnik spożywczy zielony
cukru pudru
Sposób przygotowania
Babeczki:
Piekarnik nagrzać do 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg) .
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, Chilli i szczyptę soli wymieszać w misce.
W drugim naczyniu utrzeć mikserem masło z cukrem na puszystą jasnokremową masę. Dodać jajka, zmiksować. Dodać połowę (wcześniej wymieszanych) suchych składników, zmiksować. Dodać mleko i wodę, wymieszać, następnie dodać resztę suchych składników i ponownie dokładnie wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Krem:
Masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na jasną puszysta masę. Dodać serek i ponownie zmiksować całość aż będzie jednolita i puszysta. Dodać barwnik (zaczynając od niewielkiej ilości, żeby odpowiednio dobrać kolor), zmiksować aż masa będzie jednolita, bez przebarwień.
Krem można na 10-15 wstawić do lodówki, by odrobię stężał, będzie się nim wygodniej dekorować.
Dekorowanie:
Jeśli babeczki za bardzo wyrosły można przyciąć im wierzchy, tak by wszystkie były równe.
Porcję kremu nabieramy na łyżkę lub dłoń i nakładamy na wierzch babeczki, formując lekko wypukłą kulę. Zwilżoną dłonią wygładzamy wierzch i za pomocą małej zwilżonej łyżeczki formujemy na nim pionowe pasy imitujące skórkę dyni. Identycznie postępujemy z kolejnymi babeczkami.
Lukier:
Cukier puder rozetrzeć z odrobiną białka (dodajemy je stopniowo) - lukier powinien być na tyle gęsty, że po nałożeniu na łyżkę/blat nie rozlewa się na boki.
Połowę lukru zabarwiamy na zielono, drugą część na czarno. Jeśli lukier rozrzedzi się od barwnika można ponownie dodać odrobinę cukru pudru i utrzeć aż będzie gładki.
Oba lukry przekładamy do worków cukierniczych lub tutek zrobionych z papieru, odcinamy samą końcówkę worka, tak by zrobić maleńki otworek
Lukrem zabarwionym na czarno rysujemy dyniom oczy, nos i buźki. A zielonym "grzywki".