Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Bardzo proste w wykonaniu, idealne na Wielkanocny stół, choć nie tylko. Sprawiają dużo radości najmłodszym, ale na twarzach tych nieco starszych też powodują mimowolny uśmiech ;)… Za każdym razem mogą smakować trochę inaczej, wystarczy podmienić podstawę – zrobić inne muffinki czy babeczki. Przepis, jeśli chodzi o składniki i przygotowanie własny, pomysł zainspirowany zdjęciem z jakiejś gazetki z przepisami. Polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
dowolne muffinki, babeczki, najlepiej Wasze ulubione - 12 szt. |
Ilość | Składnik |
---|---|
130 g | marcepanu |
cukru pudru | |
czerwony lub pomarańczowy barwnik spożywczy | |
4 łyżki | domowego cukru waniliowego |
śmietanki kremówki | |
mascarpone | |
wiórków kokosowych | |
czekoladowych draży/groszków |
Ilość | Składnik |
---|---|
odrobina oleju do nasmarowania stolnicy |
Upiec nasze ulubione muffinki. Wystudzić. Marcepan zagnieśćz cukrem pudrem i odrobiną barwnika. Rozwałkować na nasmarowanej olejem stolnicy na koło o grubości 2-3 mm. Wyciąć z niego sześć niewielkich kółek,o średnicy ok. 5 cm. Przekroić je na połowy i od zaokrąglonej strony powycinać ząbki, tak by utworzyły się grzebyki. Następnie ponownie rozwałkować marcepan na grubość 2-3 mm i wyciąć z niego małe trójkąty – 24 szt., w każdym wyciąć dwa ząbki, tak by pozostały trzy "pazurki" – powstaną w ten sposób kurze łapki. Z pozostałego marcepanu zrobić kurczaką „rozdziawione” dziubki.
Kremówkę ubić z mascarpone i z ok. 4ł yżkami domowego cukru waniliowego na sztywno. Na każdą babeczkę nałożyć około łyżki bitej śmietany, tak by przykryła wierzch babeczki. Dużą okragłą łyżką sałatkową lub do lodów (może być nieco zwilżona) nabierać śmietanę i nakładać po jednej kulce na każdą babeczkę . Śmietanowe wierzchy posypać dokładnie wiórkami kokosowymi. Na kule (główki kurczaków) nakładać grzebienie dociskając, tak by się trzymały głów kurczaków. Z czekoladowych groszków zrobić oczy, zamocować marcepanowe dziubki. Kurczaki włożyć w dodatkowe żółte papilotki, do spodu papierków przymocować marcepanowe łapki kurczaków. Schłodzić.
Smacznego :)