opcjonalnei 1 łyzeczka proszku do pieczenia (ja nie dodaję)
Masa serowa:
Ilość
Składnik
tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy dobrej jakości)
200 g
masła w temperaturze pokojowej
cukru pudru
dużych jajek
ekstraktu z wanilii/aromatu waniliowego lub innego ulubionego aromatu
szczypta soli
ziemniaczanej (można pominąć, ja nie dodaję)
Polewa:
Ilość
Składnik
śmietanki kremówki 30%
gorzkiej czekolady
masła w temperaturze pokojowej
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąkę i kakao plus ewentualnie proszek do pieczenia wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Formę o wym. ok. 25 x 25 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 20 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić przez ok. kwadrans w uchylonym piekarniku. Po tym czasie wyjąć go z formy, położyć na kratce do studzenia, żeby zupełnie wystygł.
Wystudzony pokroić na 7-8 pasków o szer. 2-2,5 cm.
Masa serowa:
Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć mikserem z 200 g cukru pudru (50 g zostawiamy do białek) na puszystą, jasnokremową masę. Dodawać po jednym żółtku, stale ucierając (kolejne dodajemy, gdy masa jest jednolita i gładka). Następnie dodać ser, aromat i ewentualnie mąkę ziemniaczaną, zmiksować aż masa będzie jednolita.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest już zupełnie sztywna dodawać porcjami (po łyżce) cukier i dalej miksować do wyczerpania cukru (piana powinna się zrobić jeszcze sztywniejsza i bardziej błyszcząca). Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
Formę, w której piekł się wcześniej biszkopt ponownie nasmarować masłem, wyłożyć papierem do wypieków. Na spodzie ułożyć 4 biszkoptowe paski, każdy w odstępie około 2-2,5 cm. Pomiędzy paski w wolne miejsca nałożyć masę serową (powinno nam zostać połowę masy). Na masie serowej wyłożyć pozostałe paski biszkoptowe (jeśli pokroiliście biszkopt na 8 pasków, to jeden Wam zostanie). W miejsce miedzy paskami wyłożyć pozostałą masę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C i piec około 45 minut (aż masa wyraźnie zastygnie, a wierzch się lekko zazłoci).
Upieczony sernik pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Gdy zupełnie ostygnie schłodzić go przez kilka godzin w lodówce.
Polewa:
Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu czekoladę pokroić na małe kawałki, przełożyć do suchej, metalowej miski, dodać śmietankę i masło.. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca polewamy nią sernik (jeśli polewa jest dość gęsta można dodać jeszcze odrobinę śmietanki, wymieszać i gdy masa jest jednolita i płynna polać nią ciasto).
Klasyczny, puszysty i delikatny sernik przekładany paskami czekoladowego biszkopta, dzięki czemu po ukrojeniu tworzy się przyjemny dla oka widok szachownicy. :) Do masy serowej można oczywiście dodać ulubione bakalie, ja nie dodaje, bo w tym wydaniu najbardziej smakuje nam wersja bez dodatków. Jeden z ulubionych serników mojego męża, ilekroć go spróbuje zawsze twierdzi, że jest genialny. :) Bardzo polecam!
Składniki:
Biszkopt:
Ilość
Składnik
duże jajka
cukru
mąki pszennej tortowej
kakao
opcjonalnei 1 łyzeczka proszku do pieczenia (ja nie dodaję)
Masa serowa:
Ilość
Składnik
tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy dobrej jakości)
200 g
masła w temperaturze pokojowej
cukru pudru
dużych jajek
ekstraktu z wanilii/aromatu waniliowego lub innego ulubionego aromatu
Klasyczny, puszysty i delikatny sernik przekładany paskami czekoladowego biszkopta, dzięki czemu po ukrojeniu tworzy się przyjemny dla oka widok szachownicy. :) Do masy serowej można oczywiście dodać ulubione bakalie, ja nie dodaje, bo w tym wydaniu najbardziej smakuje nam wersja bez dodatków. Jeden z ulubionych serników mojego męża, ilekroć go spróbuje zawsze twierdzi, że jest genialny. :) Bardzo polecam!
Składniki
Biszkopt:
Ilość
Składnik
duże jajka
cukru
mąki pszennej tortowej
kakao
opcjonalnei 1 łyzeczka proszku do pieczenia (ja nie dodaję)
Masa serowa:
Ilość
Składnik
tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy dobrej jakości)
200 g
masła w temperaturze pokojowej
cukru pudru
dużych jajek
ekstraktu z wanilii/aromatu waniliowego lub innego ulubionego aromatu
szczypta soli
ziemniaczanej (można pominąć, ja nie dodaję)
Polewa:
Ilość
Składnik
śmietanki kremówki 30%
gorzkiej czekolady
masła w temperaturze pokojowej
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąkę i kakao plus ewentualnie proszek do pieczenia wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Formę o wym. ok. 25 x 25 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 20 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić przez ok. kwadrans w uchylonym piekarniku. Po tym czasie wyjąć go z formy, położyć na kratce do studzenia, żeby zupełnie wystygł.
Wystudzony pokroić na 7-8 pasków o szer. 2-2,5 cm.
Masa serowa:
Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć mikserem z 200 g cukru pudru (50 g zostawiamy do białek) na puszystą, jasnokremową masę. Dodawać po jednym żółtku, stale ucierając (kolejne dodajemy, gdy masa jest jednolita i gładka). Następnie dodać ser, aromat i ewentualnie mąkę ziemniaczaną, zmiksować aż masa będzie jednolita.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest już zupełnie sztywna dodawać porcjami (po łyżce) cukier i dalej miksować do wyczerpania cukru (piana powinna się zrobić jeszcze sztywniejsza i bardziej błyszcząca). Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
Formę, w której piekł się wcześniej biszkopt ponownie nasmarować masłem, wyłożyć papierem do wypieków. Na spodzie ułożyć 4 biszkoptowe paski, każdy w odstępie około 2-2,5 cm. Pomiędzy paski w wolne miejsca nałożyć masę serową (powinno nam zostać połowę masy). Na masie serowej wyłożyć pozostałe paski biszkoptowe (jeśli pokroiliście biszkopt na 8 pasków, to jeden Wam zostanie). W miejsce miedzy paskami wyłożyć pozostałą masę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C i piec około 45 minut (aż masa wyraźnie zastygnie, a wierzch się lekko zazłoci).
Upieczony sernik pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Gdy zupełnie ostygnie schłodzić go przez kilka godzin w lodówce.
Polewa:
Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu czekoladę pokroić na małe kawałki, przełożyć do suchej, metalowej miski, dodać śmietankę i masło.. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca polewamy nią sernik (jeśli polewa jest dość gęsta można dodać jeszcze odrobinę śmietanki, wymieszać i gdy masa jest jednolita i płynna polać nią ciasto).