Formę o wy. ok. 23 x 23 cm natłuścić i wyłożyć papierem do wypieków.
Ciasto:
Masło pokroić w kostkę.
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać nożem z masłem. Dodać resztę składników ciasta (a więc cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę i wanilię). Szybko wyrobić palcami ciasto, nie ogrzewać go całymi dłońmi, tylko starać się wyrabiać samymi koniuszkami palców, a na sam koniec, jak składniki się połączą zlepić dłońmi w kulę.**
Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
Schłodzone wyjąć z lodówki, przeciąć na pół. Jedną część włożyć z powrotem do lodówki, drugą rozwałkować na stolnicy oproszonej mąką na placek wielkości formy, ciastem wyłożyć spod formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i podpiec około 10-12 minut.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.
Jabłka:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, obtoczyć w kaszy.
Masa budyniowa:
Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka zgodnie z proporcjami podanymi wyżej lub przygotujcie pyszny domowy budyń z tego przepisu.
Całość:
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć je budyniem, lekko dociskając, aby wszedł w zakamarki pomiędzy jabłkami, wierzch wyrównać. Na górę wyłożyć rozwałkowana drugą część schłodzonego ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury jw. i piec ok. 30 minut (aż wierzch wyraźnie się zarumieni). Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie.
Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
**ważne, żeby jak najmniej ogrzać ciasto dłońmi, bo dzięki temu jest bardziej kruche i delikatniejsze
Szybki i bezproblemowy, niezbyt wyrafinowany, ale wyjątkowo smaczny placek budyniowo-jabłkowy. Ciacho idealne na weekend lub luźne spotkanie przy kawie czy herbacie bez wielkiej "pompy". Półkruche ciasto z delikatną waniliową nutą w połączeniu z soczystymi jabłkami i masą budyniową. Jeśli macie chwilę przygotujcie budyń sami (link do przepisu na pyszny domowy budyń znajdziecie treści przepisu), a jeśli jesteście bardzo zapracowani i brak Wam czasu wtedy posiłkujcie się gotowym, sprawdzonym produktem. Wierzcie mi, nie zmęczycie się przy szykowaniu tego ciacha, a efekt będzie całkiem zadowalający, nawet dla osób, które jak ja nie lubią budyniu. :)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
200 g
schłodzonego masła
mąki pszennej
cukru pudru
proszku do pieczenia
żółtka
gęstej kwaśnej śmietany
ekstraktu lub pasty z wanilii
Masa budyniowa:
Ilość
Składnik
mleka
budynie waniliowe lub śmietankowe*
cukru
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
średnie jabłka (użyłam Golden delicious)
kilka łyżek kaszy manny do obtoczenia jabłek
cukier puder do oprószenia
*pyszny budyń można zrobić samemu, np. z tego przepisu: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3454/napoleonka-na-ciescie-francuskim
Szybki i bezproblemowy, niezbyt wyrafinowany, ale wyjątkowo smaczny placek budyniowo-jabłkowy. Ciacho idealne na weekend lub luźne spotkanie przy kawie czy herbacie bez wielkiej "pompy". Półkruche ciasto z delikatną waniliową nutą w połączeniu z soczystymi jabłkami i masą budyniową. Jeśli macie chwilę przygotujcie budyń sami (link do przepisu na pyszny domowy budyń znajdziecie treści przepisu), a jeśli jesteście bardzo zapracowani i brak Wam czasu wtedy posiłkujcie się gotowym, sprawdzonym produktem. Wierzcie mi, nie zmęczycie się przy szykowaniu tego ciacha, a efekt będzie całkiem zadowalający, nawet dla osób, które jak ja nie lubią budyniu. :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
200 g
schłodzonego masła
mąki pszennej
cukru pudru
proszku do pieczenia
żółtka
gęstej kwaśnej śmietany
ekstraktu lub pasty z wanilii
Masa budyniowa:
Ilość
Składnik
mleka
budynie waniliowe lub śmietankowe*
cukru
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
średnie jabłka (użyłam Golden delicious)
kilka łyżek kaszy manny do obtoczenia jabłek
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Formę o wy. ok. 23 x 23 cm natłuścić i wyłożyć papierem do wypieków.
Ciasto:
Masło pokroić w kostkę.
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać nożem z masłem. Dodać resztę składników ciasta (a więc cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę i wanilię). Szybko wyrobić palcami ciasto, nie ogrzewać go całymi dłońmi, tylko starać się wyrabiać samymi koniuszkami palców, a na sam koniec, jak składniki się połączą zlepić dłońmi w kulę.**
Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
Schłodzone wyjąć z lodówki, przeciąć na pół. Jedną część włożyć z powrotem do lodówki, drugą rozwałkować na stolnicy oproszonej mąką na placek wielkości formy, ciastem wyłożyć spod formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i podpiec około 10-12 minut.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.
Jabłka:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, obtoczyć w kaszy.
Masa budyniowa:
Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka zgodnie z proporcjami podanymi wyżej lub przygotujcie pyszny domowy budyń z tego przepisu.
Całość:
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć je budyniem, lekko dociskając, aby wszedł w zakamarki pomiędzy jabłkami, wierzch wyrównać. Na górę wyłożyć rozwałkowana drugą część schłodzonego ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury jw. i piec ok. 30 minut (aż wierzch wyraźnie się zarumieni). Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie.
Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
**ważne, żeby jak najmniej ogrzać ciasto dłońmi, bo dzięki temu jest bardziej kruche i delikatniejsze