Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników ciasta, wyrobić i szybko zagnieść ciasto (zamiast ręcznie można wyrobić ciasto w robocie końcówką w kształcie haka).*
Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 0,5 godziny. Formę nasmarować masłem, jeśli używamy ceramicznej warto dodatkowo oprószyć ją mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na placek nieco większy niż forma (uwzględniamy brzegi) ( u mnie forma do tarty o śr. 26 cm).
Ciasto powinno mieć grubość ok. 3-5 mm. Wyłożyć nim spód i boki formy, dokładnie dociskając, by ciasto dobrze trzymało się boków. Wystające ponad formę brzegi przycinamy nożem i ściskając dwoma palcami (kciukiem i palcem wskazującym) formujemy rant ciasta jak przy klejeniu pierogów (widoczne na zdjęciu). Formę z ciastem ponownie schłodzić przez około 20 min.
Farsz:
Trzy jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Wrzuć do rondla, dodać cukier, masło, wodę i wanilię (jeśli używamy laski wanilii, to należy ją wrzucić całą do jabłek a pod koniec gotowania przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć i nasionka dodać do farszu). Dusić na średnim ogniu, aż jabłka zrobią się miękkie i woda odparuje. Jeśli farsz wydaje nam się za rzadki można dodać płaską łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyniu o smaku waniliowym (proszku), wymieszać, żeby nie było grudek. Jabłka zmiażdżyć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, tak, żeby powstał mus.
Farsz przestudzić.
Pozostałe jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki o grubości ok 2 mm.
Syrop:
Do rondelka wsypać cukier, dodać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 4 min.
W międzyczasie wyjąć z lodówki schłodzony spód tarty, oprószyć bułką tartą lub mąką, równomiernie wyłożyć na nim mus z jabłek, wyrównać. Na wierzchu ułożyć rozetę z plasterków jabłek, najpierw zewnętrzy okrąg, później w przeciwną stronę wewnętrzy. Wierzch polać syropem cukrowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200°C (grzanie góra/dół) i piec około 35 min. aż tarta wyraźnie się zarumieni.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie.
*ciasto kruche wyrabiane zbyt długo twardnieje, trzeba więc sprawnie je wyrabiać i nie ogrzewać zbytnio dłońmi.
Smacznego :)