KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Szarlotka z malinową pianką

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Średni
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
szarlotka%20z%20malinowa%20pianka.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
    żółtka
    cukru z prawdziwą wanilią
  • Mus jabłkowy:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek (szara reneta, antonówka)
    cukru (lub mniej wg upodobań smakowych)
    cynamonu
    mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku
  • Malinowa pianka:

    Ilość Składnik
    białka
    cukru
    kisiel o smaku malinowym (opakowanie 77 g)
    szczypta soli
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    bułka tarta do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone lub starte w wiórki, oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część schować do zamrażalnika, większą rozwałkować, wyłożyć nią dno tortownicy o śr. 22 cm. Podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C.

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, poddusić z dodatkiem 1/4 szklanki wody, cukrem i cynamonem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać mąkę ziemniaczaną (budyń) wymieszać i podgotować jeszcze 1 minutę. Odstawić do przestudzenia.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Gdy będą już całkowicie sztywne dodawać stopniowo cukier (po 1-2 łyżki) i dalej ubijać do wyczerpania cukru. Piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Następnie dosypywać stopniowo kisiel, stale ubijając.

Podpieczony spód oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na niego przestudzoną masę jabłkową, a na nie piankę malinową. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto kruche. Piec około 30-40 minut w temp. 180 °C (z termoobiegiem 170°C).


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Średni
Porcje: 10

Dziś już nieco jesienna propozycja. Następna wariacja na temat szarlotki. Tym razem prażone jabłka pod malinową pianką, a wszystko otulone kruchuteńkim ciastem. Jestem wielką fanką szarlotek i wypieków z jabłkami, więc wypieki tego typu goszczą w moim piekarniku stosunkowo często. Tym razem klasyka gatunku. Klasyczna masa jabłkowa z nutą cynamonu ułożona na kruchuteńkim rozpływającym się w ustach cieście, dodatkowo pod pierzynką z malinowej pianki. Całość prosta do wykonania i bardzo, bardzo smaczna. Polecam!

Przepis własny.

szarlotka%20z%20malinowa%20pianka_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • agika88 agika88
    2013-12-22 22:14:57

    coś wspaniałego! najwiekszy hicior mojej rodzinki:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-27 09:26:14

    @Ewa - nie wpsomniałam, bo żadne "kluski" się nie robią :) wyraźnie jest napisane dosypywać "stopniowo kisiel" - wtedy kisiel równomiernie się uciera z pianą... zresztą inni czytelnicy, którzy się skusili na to ciacho nie mieli żadnych problemów z kluskami...

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2013-05-26 17:31:44

    szkoda że nie napisałaś że po wsypaniu proszku budyniowego zrobią się piękne kluski...dzięki

    Twój komentarz
  • Lisekkołodrogi Lisekkołodrogi
    2012-10-25 10:03:27

    Bardzo smaczna, a pianka malinowa idealnie współgrała z jabłuszkami, pycha!

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2012-09-26 14:29:38

    malinowa pianka to świetne urozmaicenie dla szarlotki, super! :)

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2012-09-26 13:18:07

    Cudo!!! Zapisuję do zrobienia, bo znam ten smak z dzieciństwa!Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-09-26 09:11:21

    Ciekawie i pysznie podana szarlotka, takiej to ja nawet nigdzie nie widziałam... pyszności!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-09-26 08:37:06

    Wygląda przepysznie:) Piekłam kiedyś bardzo podobną, z tym, ze pianka była biała:) Pamiętam, że bardzo nam smakowała:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Monica Monica
    2012-09-26 07:39:42

    Piekę taką samą lecz na dużej blasze. Jest pyszna.Pierwszy raz tu trafiłam, piękna grafika na stronie, miło tu u Ciebie :)Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • ilovebake.pl ilovebake.pl
    2012-09-26 07:36:02

    Jak zwykle idealny wypiek :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-09-26 04:51:59

    Cudowna szarlotka! Robiłam podobną kiedyś. Smakowała wybornie.Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2012-09-26 04:26:37

    też się kuszę na zrobienie szarlotki.ale ta Twoja... nęci jak diabli!

    Twój komentarz

Szarlotka z malinową pianką

Szarlotka z malinową pianką

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Dziś już nieco jesienna propozycja. Następna wariacja na temat szarlotki. Tym razem prażone jabłka pod malinową pianką, a wszystko otulone kruchuteńkim ciastem. Jestem wielką fanką szarlotek i wypieków z jabłkami, więc wypieki tego typu goszczą w moim piekarniku stosunkowo często. Tym razem klasyka gatunku. Klasyczna masa jabłkowa z nutą cynamonu ułożona na kruchuteńkim rozpływającym się w ustach cieście, dodatkowo pod pierzynką z malinowej pianki. Całość prosta do wykonania i bardzo, bardzo smaczna. Polecam!

Przepis własny.

Składniki

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
    żółtka
    cukru z prawdziwą wanilią
  • Mus jabłkowy:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek (szara reneta, antonówka)
    cukru (lub mniej wg upodobań smakowych)
    cynamonu
    mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku
  • Malinowa pianka:

    Ilość Składnik
    białka
    cukru
    kisiel o smaku malinowym (opakowanie 77 g)
    szczypta soli
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    bułka tarta do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone lub starte w wiórki, oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część schować do zamrażalnika, większą rozwałkować, wyłożyć nią dno tortownicy o śr. 22 cm. Podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C.

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, poddusić z dodatkiem 1/4 szklanki wody, cukrem i cynamonem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać mąkę ziemniaczaną (budyń) wymieszać i podgotować jeszcze 1 minutę. Odstawić do przestudzenia.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Gdy będą już całkowicie sztywne dodawać stopniowo cukier (po 1-2 łyżki) i dalej ubijać do wyczerpania cukru. Piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Następnie dosypywać stopniowo kisiel, stale ubijając.

Podpieczony spód oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na niego przestudzoną masę jabłkową, a na nie piankę malinową. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto kruche. Piec około 30-40 minut w temp. 180 °C (z termoobiegiem 170°C).


Smacznego :)