mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku
Malinowa pianka:
Ilość
Składnik
białka
cukru
kisiel o smaku malinowym (opakowanie 77 g)
szczypta soli
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
bułka tarta do oprószenia ciasta
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone lub starte w wiórki, oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część schować do zamrażalnika, większą rozwałkować, wyłożyć nią dno tortownicy o śr. 22 cm. Podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, poddusić z dodatkiem 1/4 szklanki wody, cukrem i cynamonem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać mąkę ziemniaczaną (budyń) wymieszać i podgotować jeszcze 1 minutę. Odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Gdy będą już całkowicie sztywne dodawać stopniowo cukier (po 1-2 łyżki) i dalej ubijać do wyczerpania cukru. Piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Następnie dosypywać stopniowo kisiel, stale ubijając.
Podpieczony spód oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na niego przestudzoną masę jabłkową, a na nie piankę malinową. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto kruche. Piec około 30-40 minut w temp. 180 °C (z termoobiegiem 170°C).
Dziś już nieco jesienna propozycja. Następna wariacja na temat szarlotki. Tym razem prażone jabłka pod malinową pianką, a wszystko otulone kruchuteńkim ciastem. Jestem wielką fanką szarlotek i wypieków z jabłkami, więc wypieki tego typu goszczą w moim piekarniku stosunkowo często. Tym razem klasyka gatunku. Klasyczna masa jabłkowa z nutą cynamonu ułożona na kruchuteńkim rozpływającym się w ustach cieście, dodatkowo pod pierzynką z malinowej pianki. Całość prosta do wykonania i bardzo, bardzo smaczna. Polecam! Przepis własny.
Składniki:
Ciasto kruche:
Ilość
Składnik
mąki
cukru pudru
200 g
zimnego masła
żółtka
cukru z prawdziwą wanilią
Mus jabłkowy:
Ilość
Składnik
kwaśnych jabłek (szara reneta, antonówka)
cukru (lub mniej wg upodobań smakowych)
cynamonu
mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku
@Ewa - nie wpsomniałam, bo żadne "kluski" się nie robią :) wyraźnie jest napisane dosypywać "stopniowo kisiel" - wtedy kisiel równomiernie się uciera z pianą... zresztą inni czytelnicy, którzy się skusili na to ciacho nie mieli żadnych problemów z kluskami...
Ewa
2013-05-26 17:31:44
szkoda że nie napisałaś że po wsypaniu proszku budyniowego zrobią się piękne kluski...dzięki
Lisekkołodrogi
2012-10-25 10:03:27
Bardzo smaczna, a pianka malinowa idealnie współgrała z jabłuszkami, pycha!
Ola
2012-09-26 14:29:38
malinowa pianka to świetne urozmaicenie dla szarlotki, super! :)
Basia
2012-09-26 13:18:07
Cudo!!! Zapisuję do zrobienia, bo znam ten smak z dzieciństwa!Pozdrawiam serdecznie!
mojetworyprzetwory
2012-09-26 09:11:21
Ciekawie i pysznie podana szarlotka, takiej to ja nawet nigdzie nie widziałam... pyszności!
Jolanta Szyndlarewicz
2012-09-26 08:37:06
Wygląda przepysznie:) Piekłam kiedyś bardzo podobną, z tym, ze pianka była biała:) Pamiętam, że bardzo nam smakowała:) pozdrawiam
Monica
2012-09-26 07:39:42
Piekę taką samą lecz na dużej blasze. Jest pyszna.Pierwszy raz tu trafiłam, piękna grafika na stronie, miło tu u Ciebie :)Pozdrawiam serdecznie!
Dziś już nieco jesienna propozycja. Następna wariacja na temat szarlotki. Tym razem prażone jabłka pod malinową pianką, a wszystko otulone kruchuteńkim ciastem. Jestem wielką fanką szarlotek i wypieków z jabłkami, więc wypieki tego typu goszczą w moim piekarniku stosunkowo często. Tym razem klasyka gatunku. Klasyczna masa jabłkowa z nutą cynamonu ułożona na kruchuteńkim rozpływającym się w ustach cieście, dodatkowo pod pierzynką z malinowej pianki. Całość prosta do wykonania i bardzo, bardzo smaczna. Polecam! Przepis własny.
Składniki
Ciasto kruche:
Ilość
Składnik
mąki
cukru pudru
200 g
zimnego masła
żółtka
cukru z prawdziwą wanilią
Mus jabłkowy:
Ilość
Składnik
kwaśnych jabłek (szara reneta, antonówka)
cukru (lub mniej wg upodobań smakowych)
cynamonu
mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku
Malinowa pianka:
Ilość
Składnik
białka
cukru
kisiel o smaku malinowym (opakowanie 77 g)
szczypta soli
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
bułka tarta do oprószenia ciasta
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone lub starte w wiórki, oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część schować do zamrażalnika, większą rozwałkować, wyłożyć nią dno tortownicy o śr. 22 cm. Podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, poddusić z dodatkiem 1/4 szklanki wody, cukrem i cynamonem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać mąkę ziemniaczaną (budyń) wymieszać i podgotować jeszcze 1 minutę. Odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Gdy będą już całkowicie sztywne dodawać stopniowo cukier (po 1-2 łyżki) i dalej ubijać do wyczerpania cukru. Piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Następnie dosypywać stopniowo kisiel, stale ubijając.
Podpieczony spód oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na niego przestudzoną masę jabłkową, a na nie piankę malinową. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto kruche. Piec około 30-40 minut w temp. 180 °C (z termoobiegiem 170°C).