duże jabłka lub 5 średnich (ok. 1 kg); najlepiej papierówka, antonówka lub szara reneta
cukru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
wody
galaretka cytrynowa, proszek (lub inna kwaskowata)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Masa śmietanowa:
Ilość
Składnik
śmietanki kremówki
cukru pudru
żelatyny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 20-25 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Biszkopt pozostawiamy w formie.
Mus z jabłek:
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny.
Jabłka włożyć do dużego rondla, dodać wodę, cukier, poddusić jabłka do miękkości. Jeśli masa jest zbyt kwaśna dosłodzić jeszcze odrobinę do smaku. Gorącą masę zbindować na mus, dodać galaretkę (proszek wsypujemy bezpośrednio do zblendowanych jabłek), szybko zmiksować. Masę wystudzić, przez chwilę schłodzić i lekko tężejącą wyłożyć na biszkopt.
Masa śmietanowa:
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach zimnej wody, tak, żeby napęczniała, podgrzać w garnuszku aż się rozpuści (nie gotować), dodać do żelatyny 2 łyżki bitej śmietany, wymieszać, dodać do reszty ubitej śmietany i szybko zmiksować, żeby nie było grudek.
Masę wyłożyć na niemalże zastygnięty mus jabłkowy, wierzch wyrównać i wygładzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całość dobrze zastygła.
Wierzch ciasta ozdobić płynną czekoladą. W tym celu trzeba rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, przestudzić. Gotową przelać do worka cukierniczego i precz maleńki otworek wyciskać czekoladę robiąc kratkę, esy floresy lub inne wzorki.
Ciasto, które zapewne każdy z Was choć raz jadł w dzieciństwie. Być może znacie je z domu, a może podobnie jak ja z imienin u cioci ;), albo po prostu z Waszej ulubionej cukierni. To nic innego jak puszysty biszkopt z dodatkiem musu jabłkowego i masy śmietanowej.
Pamiętam, że ja będąc dzieckiem zawsze pozbywałam się wierzchniej warstwy (do tej pory nie przepadam za bitą śmietaną, choć nie przeszkadza mi aż tak bardzo jak dawniej). :) Ciasto mimo wszystko mi smakowało, choć wydawało mi się zawsze odrobinę zbyt mdłe, więc od jakiegoś czasu. robiąc je sama, zawsze dodaję kwaskowatą galaretkę do musu, a czasami również do bitej śmietany, dzięki czemu ciasto nabiera nowego, bardziej wyrazistego smaku. I w zależności od użytej galaretki zawsze może smakować nieco inaczej. :) ps. W takiej właśnie wersji uwielbia je zarówno mój mąż jak i moja córcia. :)
Składniki:
Biszkopt:
Ilość
Składnik
duże jajka
cukru
mąki pszennej tortowej
mąki ziemniaczanej
Masa jabłkowa:
Ilość
Składnik
duże jabłka lub 5 średnich (ok. 1 kg); najlepiej papierówka, antonówka lub szara reneta
cukru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
wody
galaretka cytrynowa, proszek (lub inna kwaskowata)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
barbara z krakowa
2014-11-10 20:31:26
Rewelacja!!! Wlasnie je wczoraj "pooelnilam". Dzis nie ma juz nawet okruszka PRZEPYSZNE.
Dziekuje za tak pyszny blog. Pozdrawiam
Nuśka
2014-10-23 07:56:41
Przepyszne!!Wyszło idealne! A Pani stronka jest rewelacyjna! Ten przelicznik proporcji na różne blachy jest genialny!UWIELBIAM :)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-10-23 10:13:04
Bardzo się cieszę, ze smakowało. :) Dziękuję za miłe słowa. :)
2014-09-12 21:40:20
Zapatrzyłam się na to cudo i w niedziele wyląduje takie u mnie na stole :) A jeszcze bardzie zauroczyła mnie patera achhh Zdradzi Pani sekret gdzie zakupiła ową paterę?
2014-09-05 14:30:39
Czekam na przepis
2014-09-05 20:06:52
Dziekuje
2014-09-05 15:26:50
przepis jest od wczoraj na blogu
Marcin
2014-09-05 13:17:05
Jedno z najpyszniejszych ciast jakie jadlem :) Polecam:)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-09-06 00:44:50
Ogromnie się cieszę, że zasmakowało. :)
karmel-itka
2014-09-04 21:03:43
robię podobną wersję, ale na półkruchym cieście :)
Kacpi
2014-09-04 16:30:46
Nie wiem dlaczego, ale w żaden sposób nie mogę zmienić kształtu i wymiarów formy.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-09-04 19:03:46
Hmmmm... Testowałam na 3 przeglądarkach, ale u mnie wszystko działa, prozę podesłać na mój email screen'a, wtedy zobaczę w czym tkwi problem i spróbuję pomóc. Pozdrawiam serdecznie
Ciasto, które zapewne każdy z Was choć raz jadł w dzieciństwie. Być może znacie je z domu, a może podobnie jak ja z imienin u cioci ;), albo po prostu z Waszej ulubionej cukierni. To nic innego jak puszysty biszkopt z dodatkiem musu jabłkowego i masy śmietanowej.
Pamiętam, że ja będąc dzieckiem zawsze pozbywałam się wierzchniej warstwy (do tej pory nie przepadam za bitą śmietaną, choć nie przeszkadza mi aż tak bardzo jak dawniej). :) Ciasto mimo wszystko mi smakowało, choć wydawało mi się zawsze odrobinę zbyt mdłe, więc od jakiegoś czasu. robiąc je sama, zawsze dodaję kwaskowatą galaretkę do musu, a czasami również do bitej śmietany, dzięki czemu ciasto nabiera nowego, bardziej wyrazistego smaku. I w zależności od użytej galaretki zawsze może smakować nieco inaczej. :) ps. W takiej właśnie wersji uwielbia je zarówno mój mąż jak i moja córcia. :)
Składniki
Biszkopt:
Ilość
Składnik
duże jajka
cukru
mąki pszennej tortowej
mąki ziemniaczanej
Masa jabłkowa:
Ilość
Składnik
duże jabłka lub 5 średnich (ok. 1 kg); najlepiej papierówka, antonówka lub szara reneta
cukru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
wody
galaretka cytrynowa, proszek (lub inna kwaskowata)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Masa śmietanowa:
Ilość
Składnik
śmietanki kremówki
cukru pudru
żelatyny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 20-25 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Biszkopt pozostawiamy w formie.
Mus z jabłek:
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny.
Jabłka włożyć do dużego rondla, dodać wodę, cukier, poddusić jabłka do miękkości. Jeśli masa jest zbyt kwaśna dosłodzić jeszcze odrobinę do smaku. Gorącą masę zbindować na mus, dodać galaretkę (proszek wsypujemy bezpośrednio do zblendowanych jabłek), szybko zmiksować. Masę wystudzić, przez chwilę schłodzić i lekko tężejącą wyłożyć na biszkopt.
Masa śmietanowa:
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach zimnej wody, tak, żeby napęczniała, podgrzać w garnuszku aż się rozpuści (nie gotować), dodać do żelatyny 2 łyżki bitej śmietany, wymieszać, dodać do reszty ubitej śmietany i szybko zmiksować, żeby nie było grudek.
Masę wyłożyć na niemalże zastygnięty mus jabłkowy, wierzch wyrównać i wygładzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całość dobrze zastygła.
Wierzch ciasta ozdobić płynną czekoladą. W tym celu trzeba rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, przestudzić. Gotową przelać do worka cukierniczego i precz maleńki otworek wyciskać czekoladę robiąc kratkę, esy floresy lub inne wzorki.