Tortownicę natłuścić i wysypać kaszą manną, ewentualnie wyłożyć papierem do wypieków. Jajka z cukrem ubić w kąpieli wodnej na puszysta masę. Delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę przelać do tortownicy (u mnie tortownica o śr. 21 cm). Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Wystudzić i wyjąć z formy.
Krem:
Mleko zagotować z wanilią. Żółtka dokładnie wymieszać z cukrem i obiema mąkami. Stopniowo wlewać gorące mleko, cały czas mieszając (aby nie powstały grudki). Masę podgrzewać w garnku, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z ostudzonym kremem.
Truskawki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyłożyć nimi boki i dno tortownicy, lekko wysmarowanej olejem. Na to ostrożnie wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
Wyjąć, ułożyć biszkoptem na paterę, zdjąć tortownicę. Na wierzchu ciasta można zrobić dekorację z bitej śmietany, owoców, listków mięty etc.
Pyszne połączenie kremu śmietankowego z truskawkami. Każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. ;) A wszystko otoczone delikatnym biszkoptem. Bardzo Wam polecam!
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
SlodkieFantazje
2012-11-17 17:46:21
@Mona - robiłam ten torcik kilkakrotnie i nic nie było za gęste. Zapewniam, że tak ma być. A co do reszty przepisów proszę poczytać komentarze osób, które je wypróbowały... nie namawiam do wypróbowywania przepisów, ale jestem pewna, że są w porządku. Nigdy nie wstawiłam na bloga przepisu, którego bym nie wypróbowała i nie była w 100 procentach pewna, że jest ok.
Mona
2012-11-17 15:55:14
Monika said ma rację, coś za dużo tej mąki.. wyjdzie za gęsty budyń i jak to zmieszać z bitą śmietaną?? Na pewno tak ma być? Mam ochotę wypróbować kilka przepisów, ale tracę zaufanie..:(
SlodkieFantazje
2012-10-01 12:31:46
@Monika - nie wiem w czym jest problem, ten krem robiłam kilkakrotnie i zawsze był bardzo gęsty.
monika
2012-10-01 11:10:03
tort piekny...niestety krem robilam 2 razy i nie zgestnial ( tort byl cala noc w lodowce)takze byl wykonany wedlug proporcji i instrukcji jak podano ;( niepolecam.
Danuta
2012-06-23 20:36:22
Tyle mąki to jakieś nieporozumienie , robiłam ten krem. Na 1 litr mleka 4 łyżki mąki pszennej i 4 łyżkimąki ziemniaczanej i bez żelatyny. Przy podanych ilościach mąki to na pewno łyżką nie można by było ruszyć. Proszę sprawdzić.
Pyszne połączenie kremu śmietankowego z truskawkami. Każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. ;) A wszystko otoczone delikatnym biszkoptem. Bardzo Wam polecam!
Składniki
Biszkopt:
Ilość
Składnik
jajka
cukru
mąki tortowej
Krem:
Ilość
Składnik
mleka
1
laska wanilii
żółtek
cukru
mąki ziemniaczanej
mąki pszennej
śmietanki kremówki 30%
cukru pudru
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
truskawek
śmietanki kremówki 30%
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Tortownicę natłuścić i wysypać kaszą manną, ewentualnie wyłożyć papierem do wypieków. Jajka z cukrem ubić w kąpieli wodnej na puszysta masę. Delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę przelać do tortownicy (u mnie tortownica o śr. 21 cm). Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Wystudzić i wyjąć z formy.
Krem:
Mleko zagotować z wanilią. Żółtka dokładnie wymieszać z cukrem i obiema mąkami. Stopniowo wlewać gorące mleko, cały czas mieszając (aby nie powstały grudki). Masę podgrzewać w garnku, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z ostudzonym kremem.
Truskawki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyłożyć nimi boki i dno tortownicy, lekko wysmarowanej olejem. Na to ostrożnie wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
Wyjąć, ułożyć biszkoptem na paterę, zdjąć tortownicę. Na wierzchu ciasta można zrobić dekorację z bitej śmietany, owoców, listków mięty etc.