jagód (w sezonie świeżych, mrożone wcześniej rozmrażamy)
ksylitolu lub erytrotolu zmielonego na puder
jogurtu greckiego
żelatyny w proszku
Galaretka jagodowa:
Ilość
Składnik
jagód
ksylitolu/erytrytolu
wody
żelatyny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
garść jagód do dekoracji wierzchu
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać ksylitol/erytrytol, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodać żółtka, ubijać do połączenia się składników.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 ºC około 15-20 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Przestudzony wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
UWAGA: Ciasto można robić w tortownicy, w której piekliście biszkopt (po wylaniu masy i galaretki będzie wtedy sięgać niemalże do samego brzegu) albo podobnie jak ja (jeśli macie wysoką regulowaną stalową obręcz) przełożyć biszkopt do niej i na wierzch wykładać kolejne masy
Masa jogurtowa:
Połowę jagód zblendować razem z ksylitolem/erytrytolem na jednolity, gładki mus. Odrobinę podgrzać.
Żelatynę namoczyć w ok. 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawić na chwilę, żeby napęczniała. Następnie podgrzać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (nie gotować) i dodać do ciepłego musu jagodowego. Wymieszać.
Jogurty przelać do większej miski. Do masy jagodowej dodać ok. 3 łyżek jogurtu, tak, żeby ostudzić nieco masę, wymieszać (masa jagodowa powinna zrobić się letnia, bo dodana gorąca do jogurtu może się zbrylić w grudki). Letni mus jagodowy dodać do jogurtu i zmiksować na jednolitą masę. Dodać pozostałe (niezmiksowane) jagody i wymieszać.
Masę przez chwilę schłodzić, tężejącą wyłożyć na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki.
Galaretka jagodowa:
Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody, zostawić na chwilę, żeby napęczniała. Podgrzać, aż całkowicie się rozpuści, ale nie gotować.
Jagody zblendować z ksylitolem/rytrytlem i wodą na gładki, jednolity mus. Przelać do rondelka, odrobinę podgrzać, dodać rozpuszczoną żelatynę, Wystudzić, wylać na schłodzoną, tężejąca masę jogurtową. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ps. na tężejąca galaretkę można dla dekoracji wysypać garść jagód (będą się wtedy lepiej trzymać), ale można też zrobić to po zastygnięciu galaretki.
Sernik z jagodami na zimno to prawdziwa uczta dla podniebienia w ciepłe dni. Kiedy słońce przygrzewa, a my szukamy lekkiego i orzeźwiającego deseru, sernik z jagodami na zimno staje się idealnym wyborem.
Delikatna, kremowa masa jogurtowa doskonale komponuje się z soczystymi, lekko kwaśnymi jagodami, tworząc harmonię smaków. Co więcej, przygotowanie sernika z jagodami nie wymaga użycia piekarnika, co czyni go jeszcze bardziej atrakcyjnym w upalne dni.
Na koniec, warto dodać, że sernik z jagodami na zimno, to nie tylko smaczny, ale i estetycznie prezentujący się deser, który zachwyci niejedno oko i podniebienie. Czy jesteś gotów odkryć tajniki jego przygotowania?
Składniki:
Biszkopt:
Ilość
Składnik
jajka (rozmiar L)
ksylitolu lub erytrytolu
mąki kukurydzianej
mąki ziemniaczanej
Masa jogurtowa:
Ilość
Składnik
jagód (w sezonie świeżych, mrożone wcześniej rozmrażamy)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Sabka
2015-07-23 22:26:53
Genialny!!!! Tylko pewnie mi pójdzie w biodra, bo już cały zjedzony a dziś rano wyjęty z tortownicy. :)) Ale co tam, raz się żyje. :))
Halina
2015-07-14 17:40:06
Witam.
W jakim celu podgrzewa się masę jagodową?
Pozdrawiam.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-07-21 22:45:43
Przepraszam, że dopiero odpisuję, gdzieś mi umknął Pani komentarz.
Po dodaniu żelatyny do schłodzonej masy (jeśli jagody były przechowywane w lodowce) żelatyna może się zbrylić, dlatego bezpieczniej dodać ją do podgrzanej masy jagodowej, Chyba, że jagody mamy w temperaturze pokojowej, wtedy nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam
Iza
2015-07-09 20:29:15
Wygląda obłednie. Do tej pory serniki na zimno robiłam z serków homogenizowanych Danio. Potrafisz określecić jak takie serniki różnią się w smaku i konsystencji od tych na jogurtach?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-07-10 10:08:24
W konsystencji chyba niczym się nie różnią. Różnica jest może bardziej wyczuwalna przy porównaniu sernika na jogurcie i prawdziwym twarogu. Natomiast w smaku taki "sernik" jest mniej serowy po prostu. :) Ja nigdy nie robiłam sernika na serkach Danio, więc trudno mi porównać, robiłam natomiast na serkach waniliowych innych firm i jedyna różnica jest taka, że ten sernik nie jest waniliowy i nie ma aż tak wyczuwalnego posmaku sera. Ale to moje odczucia, moi domownicy natomiast byli przekonani, że to najprawdziwszy sernik na zimno na twarogu lub właśnie serkach. :) Pozdrawiam
Sernik z jagodami na zimno to prawdziwa uczta dla podniebienia w ciepłe dni. Kiedy słońce przygrzewa, a my szukamy lekkiego i orzeźwiającego deseru, sernik z jagodami na zimno staje się idealnym wyborem.
Delikatna, kremowa masa jogurtowa doskonale komponuje się z soczystymi, lekko kwaśnymi jagodami, tworząc harmonię smaków. Co więcej, przygotowanie sernika z jagodami nie wymaga użycia piekarnika, co czyni go jeszcze bardziej atrakcyjnym w upalne dni.
Na koniec, warto dodać, że sernik z jagodami na zimno, to nie tylko smaczny, ale i estetycznie prezentujący się deser, który zachwyci niejedno oko i podniebienie. Czy jesteś gotów odkryć tajniki jego przygotowania?
Składniki
Biszkopt:
Ilość
Składnik
jajka (rozmiar L)
ksylitolu lub erytrytolu
mąki kukurydzianej
mąki ziemniaczanej
Masa jogurtowa:
Ilość
Składnik
jagód (w sezonie świeżych, mrożone wcześniej rozmrażamy)
ksylitolu lub erytrotolu zmielonego na puder
jogurtu greckiego
żelatyny w proszku
Galaretka jagodowa:
Ilość
Składnik
jagód
ksylitolu/erytrytolu
wody
żelatyny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
garść jagód do dekoracji wierzchu
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać ksylitol/erytrytol, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodać żółtka, ubijać do połączenia się składników.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 ºC około 15-20 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Przestudzony wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
UWAGA: Ciasto można robić w tortownicy, w której piekliście biszkopt (po wylaniu masy i galaretki będzie wtedy sięgać niemalże do samego brzegu) albo podobnie jak ja (jeśli macie wysoką regulowaną stalową obręcz) przełożyć biszkopt do niej i na wierzch wykładać kolejne masy
Masa jogurtowa:
Połowę jagód zblendować razem z ksylitolem/erytrytolem na jednolity, gładki mus. Odrobinę podgrzać.
Żelatynę namoczyć w ok. 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawić na chwilę, żeby napęczniała. Następnie podgrzać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (nie gotować) i dodać do ciepłego musu jagodowego. Wymieszać.
Jogurty przelać do większej miski. Do masy jagodowej dodać ok. 3 łyżek jogurtu, tak, żeby ostudzić nieco masę, wymieszać (masa jagodowa powinna zrobić się letnia, bo dodana gorąca do jogurtu może się zbrylić w grudki). Letni mus jagodowy dodać do jogurtu i zmiksować na jednolitą masę. Dodać pozostałe (niezmiksowane) jagody i wymieszać.
Masę przez chwilę schłodzić, tężejącą wyłożyć na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki.
Galaretka jagodowa:
Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody, zostawić na chwilę, żeby napęczniała. Podgrzać, aż całkowicie się rozpuści, ale nie gotować.
Jagody zblendować z ksylitolem/rytrytlem i wodą na gładki, jednolity mus. Przelać do rondelka, odrobinę podgrzać, dodać rozpuszczoną żelatynę, Wystudzić, wylać na schłodzoną, tężejąca masę jogurtową. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ps. na tężejąca galaretkę można dla dekoracji wysypać garść jagód (będą się wtedy lepiej trzymać), ale można też zrobić to po zastygnięciu galaretki.